Ajuntament / Seguretat ciutadana

Sant Cugat prova un robot de patrullatge policial

08/05/2019
Comparteix aquesta notícia

Amb l’objectiu de seguir incorporant noves eines tecnològiques en l’àmbit de la seguretat ciutadana, l’Ajuntament ha acordat amb l’empresa Aquiles Robotic Systems –filial del grup Gutmar SA- iniciar una prova pilot amb un robot de patrullatge.

Aquest matí l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, i el president executiu de Gutmar, Joan Martorell, han assistit a l’inici d’aquestes proves.L’acte també ha comptat amb la presència del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, i la tinenta d’alcalde de Presidència, Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira.

Aquest robot modular –batejat com a AQUILES II- disposa de 3 càmeres 360º amb visió nocturna i permet observar a temps real qualsevol incidència que es detecti a la via pública. Té un pes d’aproximadament 100 quilos i funciona amb bateries elèctriques amb una autonomia d’unes quatre hores.

En aquests moments es mou mitjançant control remot, però en un futur podria circular de forma autònoma amb la incorporació de sensors o a través de la tecnologia GPS. L’objectiu és ajudar la policia a fer tasques de patrullatge, especialment en barris extensos i de baixa densitat –com per exemple Valldoreix o Mira-sol- o en zones de difícil accés.

 

Objectiu: impulsar la seguretat ciutadana a través de les noves tecnologies

“Aquesta iniciativa”, ha destacat l’alcaldessa, “s’emmarca en el conjunt d’actuacions que l’Ajuntament està duent a terme per seguir impulsant la seguretat a Sant Cugat. Aquestes mesures inclouen l’ús de les noves tecnologies, com per exemple la incorporació de més càmeres de vigilància amb control de matrícules o l’adquisició d’un dron per fer tasques de vigilància en zones de difícil accés”.

Paral·lelament també s’està reforçant la coordinació entre Mossos d’Esquadra i Policia Local amb l’objectiu de focalitzar les actuacions policials en els robatoris a la llar. En aquest sentit, cal remarcar que durant el primer trimestre de l’any s’ha aconseguit reduir en un 50% aquest tipus de delicte a la ciutat.

 

 Gutmar, una empresa tecnològica local

L’empresa Aquiles Robotic Systems va ser creada l’any 2007 per tal de desenvolupar, produir i comercialitzar Robots que s’utilitzin en activitats perilloses o de desactivació d’explosius. Els robots que han desenvolupat també poden servir per fer patrullatge policial a través de càmeres.

Actualment és una filial del Grup Gutmar, fundat el 1951 a Barcelona. En aquests moments  tenen la seva planta de producció a Sant Cugat (ocupen l’antiga fàbrica Delphi, que es va poder salvar gràcies a un procés de reindustrialització). L’activitat principal de Gutmar és el disseny, fabricació i muntatge de conjunts mecatrònics, destinats als sectors aeronàutic, espacial, biomèdic i robòtica . Actualment és una de les principals empreses del sector aeroespacial europeu.

Veure vídeo