Seguretat ciutadana

Es redueixen més d’un 30% els robatoris a domicilis a Sant Cugat el 2019

04/03/2020
Comparteix aquesta notícia

Aquest migdia l’alcaldessa, Mireia Ingla, i el cap de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Cugat, el sotsinspector Manel Rodriguez, han presentat les dades del balanç delinqüencial de l’any 2019 a Sant Cugat. L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, i representants del cos de la Policia Local.

Ingla ha destacat “la bona col·laboració entre Mossos i Policia Local en matèria de seguretat ciutadana” i ha agraït la feina que estan duent a terme a Sant Cugat. L’alcaldessa també ha valorat molt positivament la reducció de robatoris amb força a domicilis, subratllant que “la baixa d’aquest tipus de delicte s’ha produït a tots els barris de la ciutat”.

El cap de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Cugat ha indicat que, tot i aquestes bones dades, en cap cas es reduirà el dispositiu de vigilància per prevenir robatoris a domicilis. Rodríguez també ha remarcat que “en paràmetres general Sant Cugat gaudeix de bona salut en matèria de seguretat pública”.

Infraccions penals

L’anàlisi mostra que les infraccions penals s’han reduït, per segon any consecutiu, en un 2,92% respecten l’any anterior. S’ha passat d’un total de 4.959 fets el 2018 a 4.814 fets el 2019.
Aquesta reducció de delictes ha anat acompanyada d’un augment del nombre de detencions, passant de 185 detencions realitzades el 2018 a 221 durant el 2019, un 19,46 % més d’activitat policial. Malgrat haver-hi menys delictes s’han realitzat més detencions, parlarien d’un augment de l’eficàcia.

Pel que fa a la ràtio de criminalitat del municipi (delictes per cada 1.000 habitants) l’any passat ha resultat del 52,80%, inferior en 24,3 punts al de Catalunya que enguany arriba al 77,20%,

Delictes contra el patrimoni

Els fets patrimonials són els principals delictes que es produeixen a Sant Cugat i representen un 86% del total de delictes coneguts. Aquest any aquests tipus de delictes baixen en la seva majoria, en concret un 5,47%, baixada que es manté per segon any consecutiu.

Dintre dels delictes contra el patrimoni cal destacar la reducció del 31,63% vers l’any 2018 dels robatoris amb força a domicilis a tots els barris del municipi. Aquest descens es manté per segon any després de tretze anys de constants pujades. A més a més, cal destacar que tot i que baixen els fets, el nombre de detencions han augmentat un 37% i de les 52 persones detingudes per aquests fets, 19 van ingressar a presó.

El número més important de robatoris a domicilis es produeixen als mesos d’octubre, novembre i desembre coincidint amb el canvi d’hora de l’hivern, essent les principals zones afectades Valldoreix i la Floresta.

En segon lloc cal destacar la reducció del 25,5% dels robatoris amb força a establiments.

Entre els delictes que haurien augmentat durant l’any 2019 ens trobarien els furts i els robatoris amb força a interior de vehicle.

Delictes contra les persones

A Sant Cugat els delictes contra les persones suposen només el 8% dels delictes coneguts i enguany han disminuït un 4,75%, continuen baixant per segon any consecutiu.
Per contra, els delictes contra la llibertat sexual pugen un 28%; l’any 2018 es va registrar 8 agressions sexuals i enguany han estat 11. D’aquestes s’han resolt un total de 9 casos amb un total de 8 detencions resultant la taxa de resolució del 82%.

Pel que fa als abusos sexuals l’any 2018 es van registrar 10 i el 2019 van ser 12 casos. D’aquestes s’han pogut resoldre fins al moment un total de 8 casos.

Pel que fa als delictes de Violència de Gènere i Violència Domèstica les xifres s’han mantingut estables en relació amb l’exercici anterior.

Cal destacar el paper de la col·laboració ciutadana, l’any 2019 s’han rebut més de mil trucades fet que ha afavorit les detencions i les identificacions amb valor policial.

Les xifres obtingudes en l’àmbit patrimonial han estat el resultat del pla d’acció que des de l’any 2018 es va posar en marxa entre Mossos i Policia Local de Sant Cugat per revertir la situació delictiva en matèria de domicilis. Els dispositius conjunts entre ambdós cossos tant d’efectius uniformats com de paisà es mantindran actius també durant el 2020.