¿Com s’han de definir els criteris per planificar el desenvolupament de ca n’Ametller, l’últim gran sector pendent d’urbanitzar a Sant Cugat? Per tal de donar-hi resposta i pensar com caldria afrontar els reptes de la ciutat, l’Ajuntament ha iniciat un procés de reflexió i de participació ciutadana que s’allargarà durant aquesta tardor.
Aquest procés s’ha posat en marxa davant la intenció dels grans propietaris de començar a urbanitzar part d’aquest sector. Concretament, l’Ajuntament ja ha rebut la proposta de construir uns 1.400 habitatges a la zona de can Mates oest seguint un model urbà continuista.
Com a resposta, l’Ajuntament ha impulsat un important treball de reflexió i d’estudi d’aquest sector amb el suport dels serveis urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’agència pública Barcelona Regional.
Fruit d’aquest primer treball, s’ha passat a concebre el sector de ca n’Ametller -format per 3 àmbits: can Mates oest, can Fontanals i can Cabassa- amb una única visió de conjunt. Es considera que seria un error desenvolupar aquests àmbits de forma aïllada sense tenir la visió de conjunt, ja que és un espai estratègic metropolità en disposar d’alta connectivitat amb transport públic (FGC i RENFE) i equipaments de referència.
Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “ens trobem en un moment clau com a ciutat. És l’hora de definir com acabem la ciutat i de posar les bases del Sant Cugat 2030. El procés de Ca n’Ametller ha de ser un exemple d’aquest urbanisme a escala humana que volem fomentar, que posi les persones al centre, i ho volem fer de la mà de tots els agents implicats, de manera que sigui un projecte comú, global i de futur”.
Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge: “teníem clar que la ciutat no podia seguir creixent a trossos. Era imprescindible una bona diagnosi del Sant Cugat actual, per poder afrontar els nous reptes de futur”.
Marco Simarro, regidor de Participació i Barris: “volem fer un treball de reflexió i debat, consensuat amb la ciutadania, sobre els reptes als quals ha de respondre la ciutat. I consensuar quins han de ser els criteris de mínims, que segurament passen per grantir l’habitatge protegit i un desenvolupament acord amb els criteris d’emergència climàtica”.
La participació ciutadana, clau per repensar ca n’Ametller
Paral·lelament, el consistori ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania també digui la seva. En una primera fase de diagnosi, ha encarregat un conjunt d’entrevistes a 28 persones destacades per la seva rellevància i expertesa en la ciutat (representants veïnals, de sectors socials, econòmics, polítics, ecologistes…) per tal de recollir la seva visió sobre el futur desenvolupament de Sant Cugat i sobre els principals problemes actuals als quals cal donar resposta. El recull de totes aquestes opinions es pot consultar a www.decidim.santcugat.cat.
Feta aquesta primera fase de diagnosi, ara s’obre el procés a la ciutadania perquè del 6 al 20 d’octubre pugui fer-hi aportacions. Posteriorment es farà un webinar amb l’explicació de les propostes inicials i s’obriran 4 grups de discussió emmarcats en diferents col·lectius (Consell de ciutat, taules de participació, experts en urbanisme i propietaris) i 1 d’obert a tota la ciutadania:
• Consell de ciutat. 22 novembre 18:30h
• Experts en urbanisme. 23 novembre 12h
• Propietat del sol urbanitzable. 24 novembre 12h
• Taules i consells de participació. 30 novembre 18:30h
• Ciutadania. 1 desembre 18:30h
Totes aquestes sessions seran presencials i caldrà inscripció prèvia per poder participar-hi. Està previst que el procés participatiu finalitzi al mes de gener del 2022. Tota la informació es pot consultar a www.decidim.santcugat.cat.
L’ecobarri com a model de referència
A l’hora de redefinir el sector de ca n’Ametller, l’Ajuntament té com a referents el model d’ecobarri dissenyat amb criteris d’emergència climàtica i d’emergència habitacional.
Per una banda, es busca contribuir a impulsar una ciutat més sostenible i pensada sota criteris claus com l’eficiència urbana i energètica, la mobilitat sostenible, la barreja d’usos i serveis o l’increment dels equipaments públics.
Per altra banda, el desenvolupament de ca n’Ametller pot ser una oportunitat per generar un gran nombre d’habitatges públics que permeti lluitar contra l’increment dels preus de l’habitatge i la gentrificació a la ciutat.
Augmentar el parc d’habitatge públic permetrà donar resposta a una necessitat tan important com garantir el dret a l’habitatge.