Participació

La ciutadania aposta per la millora de l’espai públic i de la qualitat de vida als Pressupostos Participatius

15/12/2022
Comparteix aquesta notícia

La ciutadania de Sant Cugat aposta per la millora de l’espai públic i de la qualitat de vida als Pressupostos Participatius de Barri 2022-23

3.270 santcugatencs i santcugatenques han decidit els més de 40 projectes guanyadors. A aquesta xifra, caldrà afegir-hi els votants dels Pressupostos Participatius per a Infants i Joves, que es faran entre gener i febrer.

En total, la ciutadania de Sant Cugat decidex el futur d’1,5 M€

Els Pressupostos Participatius de Barri ja tenen guanyadors. Són més de 40 projectes que aposten, principalment, per la millora de l’espai públic i per actuacions que millorin la qualitat de vida de les persones. En total, als barris s’hi destinaran 1.296.000 €.

Totes les propostes surten del veïnat i les entitats de Sant Cugat i s’han escollit en una votació ciutadana en què hi han participat 3.270 santcugatencs i santcugatenques. Això representa el 4,34 % de les persones que podien participar en aquest procés. La xifra suposa un petit augment respecte la de fa dos anys (del 4,25 %). Tot i això, no és una dada definitiva ja que falten encara les votacions dels Pressupostos Participatius per a Infants i Joves, que es faran entre els mesos de gener i febrer.

Participació als barris

D’aquesta edició dels Pressupostos Participatius destaca, especialment, la participació per barris, que s’ha incrementat a pràcticament tots.

El barri on més s’ha votat és Centre Oest, amb 833 vots, però el barri on el percentatge de votants és més alt és les Planes, amb pràcticament el 17 %. També destaca l’increment de vots del Nucli Antic, que en la primera edició tot just s’acaba de constituir com a consell, i que en aquesta edició s’ha posat al nivell del Centre Est, i la de Mira-sol, que ha passat d’un 3,2 % al 5,5 %.

Oriol Sànchez, regidor de Joventut, Participació i Barris: “Valorem molt positivament la participació dels barris. Creiem que és una mostra que l’aposta que hem fet aquest mandat per potenciar la implicació dels i les veïnes en la millora dels seus barris, l’arrelament de les propostes al territori i la feina dels consells de barri, ha estat ben rebuda i engresca a la gent a participar. El balanç final de la participació, però, encara no el podem fer ja que falta el procés per a infants i joves, que esperem que animi a dir la seva a la franja d’edat de 10 a 18 anys”

Aposta per la millora de l’espai públic i per les zones verdes

Dels projectes més votats en aquesta edició, hi ha una clara aposta per millorar l’espai públic, millorant així la qualitat de vida del veïnat. En són un exemple els projectes per crear noves zones d’ombra, dotar de més fonts els parcs i les places, generar noves zones verdes o incrementar la il·luminació en alguns carrers i espais.

També hi ha una clara aposta per potenciar els espais i les activitats de trobada i lleure, per reduir la contaminació i pacificar el trànsit i per fer campanyes de sensibilització sobre temes com la recollida de brossa i voluminosos, la prevenció d’incendis o la tinença responsable d’animals de companyia.

Els resultats es poden consultar al portal de participació, decidim.santcugat.cat.

En total, cada barri disposa de 216.000 €, dels quals 200.000 € són per a projectes d’inversió (amb un topall de 50.000 € per projecte), i 16.000 són per les propostes de despesa ordinària (amb un topall de 5.000 € per projecte). En aquesta edició, només s’han votat les propostes d’ordinari a les Planes, ja que a la resta de barris totes les que s’havien presentat es podien fer amb el pressupost disponible i es van aprovar per acord del Consell de Barri.

La participació continua

Els consells de barri hauran de ratificar la llista de projectes més votats i acabar d’ajustar els imports econòmics, en funció de les particularitats de cada cas.

Un cop fet això, es començara a treballar les propostes i es crearan grups de seguiment de cada projecte on s’hi pot apuntar tothom que hi estigui interessat. La convocatòria d’aquests grups es farà, principalment, a través dels mitjans de comunicació dels consells de barri: butlletí ditigal i canals de Telegram (la informació per subscriure’s als canals de cada barri està disponible al portal decidim.santcugat.cat)