Participació

Els projectes de millora de l’espai públic i de foment de la mobilitat neta i saludable, els més votats als Pressupostos Participatius

12/04/2021
Comparteix aquesta notícia

Els projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius de Barri 2020-21 ja estan decidits. Un total de 3.096 santcugatencs i santcugatenques han votat en la tercera edició per escollir un total de 75 actuacions que es duran a terme amb una inversió global de 2’55 milions d’euros.

Els projecte més votats han estat els que fan referència a la millora de l’espai públic (15 propostes: fer més parcs infantils, arranjament de camins, parc per a patinets i bicis…) i el foment d’una mobilitat activa (12 propostes: fer més carrils bici i millorar els existens, reforçar els camins escolars segurs, pacificar algun carrer per a vianants…).

La resta de projectes escollits  son de cohesió i cultura (10 propostes); esports (9 propostes); infraestructures verdes i biodiversitat (9 propostes); comerç sostenible (6 propostes); transició energètica (5 propostes); Ciutadania i drets (3 propostes); Civisme i seguretat (3 propostes); Equipaments i horts (2 propostes); Reducció de residus (1 proposta). (ADJUNTEM DOSSIER DE PREMSA AMB EL DETALL DE TOTS ELS PROJECTES VOTATS: Resultats votacions Pressupostos Participatius).

Marco Simarro, regidor de Joventut, Participació i Barris: “valorem molt positivament haver fet el procés dels pressupostos participatius a nivell de barris. Hem complert la nostra aposta per promoure el debat, la feina dels Consells de Barri, la participació i l’arrelament territorial”.

Amb el resultat de les votacions, es culmina un procés de reflexió als barris que s’ha dut a terme durant 14 mesos. En tot aquest temps la ciutadania ha fet aportacions en diferents moments: en primer lloc ha detectat necessitats del seu barri, després ha prioritzats línies estratègiques de treball i posteriorment ha presentat i debatut les propostes. Finalment, el conjunt de la ciutadania ha votat quines propostes es faran realitat. En aquest sentit, cal destacar que la participació global als Pressupostos Participatius de Barri 2020-21 ha estat de 6.022 implicacions ciutadanes (comptant la participació als tallers, al web decidim, la presentació de propostes, la votació final…).  Les mesures sanitàries per fer front a la  pandèmia han condicionat el procés i han obligat  a reconduir la  participació per mitjans  exclusivament digitals.

Participació als barris

El barri amb més votants ha estat el de Centre-oest (683), seguit de Centre-est (565) i Mira-sol (515). A la resta de barris la participació ha estat la següent: la Floresta (402), Nucli antic (254) i les Planes (159). En percentatge, la participació més alta en funció del cens ha estat a les Planes (12’1%) i la Floresta (9’1%).

La participació global ha estat del 4’25% del cens (3.096 vots). Suposa una reducció respecte la darrera edició, on hi van participar 4.249 persones. Tot i això, cal tenir en compte que en aquesta edició només es podia votar electrònicament i s’han eliminat les urnes i les butlletes de paper com a mesura de prevenció davant la pandèmia. Els votants digitals han crescut un 37%.

2’55 M€: la partida més alta dedicada a la participació directe de la ciutadania

És la partida econòmica més alta de les 3 edicions dels pressupostos participatius que ha engegat l’Ajuntament, ja que aquesta vegada també s’hi ha sumat la partida de lliure disposició dels Consells de Barri (que s’ha unificat en un únic procés participatiu).

Dels 2’55 M€, 2.400.000 € han correspost al pressupost d’inversió i  150.000 € al pressupost ordinari. Les propostes tenen aquest pressupost màxim:

  • 50.000 € en el cas de les propostes d’inversió (o de 150.000 € si són propostes per més d’un barri del centre)
  • 5.000 € (o 15.000 € si afecten més d’un barri del centre) en el cas de les propostes de pressupost ordinari.