El regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha presentat aquest migdia els resultats del 43è Observatori Sociològic de Sant Cugat, elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques a ciutadans i ciutadanes entre el 21 de juny i el 6 de juliol. CONSULTA L’OBSERVATORI EN AQUEST ENLLAÇ: Informe 43a onada Observatori Sant Cugat_ Juliol 2021_Presentació
Aquesta onada de l’Observatori segueix marcada clarament pel context viscut arran de la crisi de la COVID, que ja fa un any i mig que dura. Cal tenir en compte que la darrera vegada que es va preguntar específicament a la ciutadania sobre els efectes de la pandèmia va ser al maig del 2020, tan sols dos mesos després de l’inici de l’estat d’alarma i del primer confinament.
En aquest sentit, un dels aspectes més destacats és l’augment de la valoració ciutadana sobre l’actuació de l’Ajuntament durant aquesta crisi, passant d’una nota del 5’4 al 5’9. Així mateix, també creix la valoració de la Policia Local (del 5’9 al 6’5) o dels Serveis Socials (del 7 al 7’6). Les farmàcies (8’4), les xarxes de suport i voluntariat (8’3) i els CAP (7’7) són els serveis més ben valorats i, en canvi, suspenen l’actuació dels partits polítics (3’9) i del govern central (4’6).
Paral·lelament l’Ajuntament segueix sent l’administració que genera un major grau de confiança a la ciutadania, tot i baixar lleugerament la nota del 5’8 al 5’7. Les úniques administracions que també aproven són el Parlament de Catalunya (5’1) i la Generalitat (5), mentre que la resta suspenen: Diputació (4’7), sindicats (4’4), justícia (4’1), Congrés dels Diputats (4), Govern central (4) i partits polítics (3’2).
Es manté el grau de satisfacció de viure a Sant Cugat
Tot i el context advers de la crisi de la COVID, la ciutadania continua mantenint un elevat grau de satisfacció de viure a Sant Cugat (8’1) i, encara que baixa lleugerament, posa una nota d’un 7 a l’estat general de la ciutat.
L’Observatori també assenyala un increment de població que considera que ha empitjorat la situació a Sant Cugat (36’9% dels enquestats) i a Catalunya (50’6%), mentre que es manté pràcticament igual el percentatge de població que considera que la situació ha millorat (26’5% respecte Sant Cugat i 15’6% respecte Catalunya). Pel que fa als principals problemes del municipi, la ciutadania assenyala la mobilitat (24’6%), l’habitatge (15’2%) i la neteja dels carrers (14’9%). En canvi, els aspectes generals més ben valorats són els parcs i zones verdes (amb una nota mitja del 7’6), les instal·lacions esportives (7’3) i la seguretat ciutadana (6’5).
Sobre les actuacions positives que duu a terme l’Ajuntament, la ciutadania destaca el medi ambient, parcs i zones verdes (8’4% dels enquestats); els carrils bici (5’5%); i les mesures contra la pandèmia (4’3%). I al contrari, en preguntar sobre les actuacions negatives, s’assenyala les normes de ciclistes i carrils bici (9’7%); l’excés de construcció (8’1%); i el trànsit (8%).
Els serveis més ben valorats a Sant Cugat són el Teatre-Auditori (amb una nota mitja de 8’1), els centres educatius (7’9) i el Museu de Sant Cugat (7’5). Preguntada pels Pressupostos Participatius i el Pla d’Emergència Climàtica, la ciutadania els posa una nota del 6’2 i un 5’9 respectivament.
Pel que fa al grau d’informació de les actuacions municipals, la nota baixa lleugerament (passant del 5’5 al 5’4). Un 35’3% de la ciutadania afirma estar molt o bastant informada mentre que un 29’8% diu estar poc o gens informada. Així mateix, el 72’2% de la població coneix el web municipal amb una valoració mitja de 6’4, mentre que un 68’7% coneix la revista municipal SOM Sant Cugat obtenint una valoració de 7’1.
Valoració de l’alcaldessa i dels grups municipals
Finalment, creix el grau de coneixement de l’alcaldessa (passant 68’6 al 79’2%). Pel que fa a les valoracions, baixa la de l’alcaldessa (del 5’9 al 5’5) i la de l’equip de govern (del 6 al 5’6) mentre que, als grups de l’oposició, la ciutadania posa un 5’2 a Junts per Sant Cugat (a l’anterior onada tenia un 4’9) i un 2’9 a Ciudadanos (a l’anterior onada tenia un 2’4).