Habitatge

L’Ajuntament adquireix per primera vegada un edifici plurifamiliar per ampliar el parc d’habitatge protegit

06/02/2024
Comparteix aquesta notícia
L’Ajuntament adquireix per primera vegada un edifici plurifamiliar per ampliar el parc d’habitatge protegit
L’adquisició, que s’ha realitzat mitjançant la fórmula del “tanteig i retracte”,  ha estat possible gràcies a la norma aprovada l’any 2020
L’operació és una bona oportunitat pel seu import i permetrà evitar una possible expulsió dels actuals llogaters, garantint el dret a un habitatge assequible
L’Ajuntament de Sant Cugat utilitza, per primera vegada, la modificació del Pla General Metropolità que es va aprovar el 2020, com a nova eina per adquirir un edifici plurifamiliar, amb la fórmula del “tanteig i retracte”, ampliant el parc d’habitatge protegit.
L’operació afecta un immoble de 4 habitatges i 2 locals comercials llogats al barri de Sant Francesc, un districte on hi ha escassetat de pisos de protecció pública i manquen alternatives d’habitatge assequible.
La regidoria d’Habitatge ha decidit tirar endavant la compra, a partir dels informes tècnics municipals que han determinat que el preu de compra està molt per sota del preu de mercat i que, al mateix temps, adquirint l’edifici, l’Ajuntament evita l’expulsió dels actuals llogaters que, en la majoria dels casos, tenen un contracte de lloguer que expira en els pròxims mesos.
El preu total de l’immoble és de 630.000 € que es cofinançaran entre l’empresa municipal Promusa i el propi Ajuntament, tot i que s’està estudiant la possibilitat que la part del consistori l’assumeixi una cooperativa sense ànim de lucre, assumint també la gestió i manteniment de l’edifici.
L’objectiu del govern municipal és treballar per la creació de més habitatge assequible, a través de la construcció de nous habitatges, però també amb noves fórmules sobre els edificis existents.

Josep Maria Vallès, alcalde: “És una adquisició important que suma habitatge públic a la ciutat. Un pas més en el compliment del nostre objectiu de promoure l’accés a l’habitatge assequible de santcugatencs i santcugatenques”.

Francesc Duch, regidor d’Habitatge: ‘Mantenim el compromís del primer dia: l’habitatge assequible és una de les prioritats del govern. Amb aquest tanteig i retracte, ampliem el parc d’habitatge públic, de cara que els veïns i les veïnes no hagin de marxar de Sant Cugat pels increments desmesurats de preus’.
Sant Cugat és, després de Barcelona, el segon municipi de l’àrea metropolitana que va incorporar un planejament específic per promoure que el 30% dels nous habitatges siguin protegits.
Cal recordar que, fins ara, l’Ajuntament de Sant Cugat només havia utilitzat el “tanteig i retracte” quan els grans tenidors –especialment entitats bancàries- venien pisos en execució hipotecària, en col·laboració amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Així mateix, l’Ajuntament també recompra habitatges d’antigues promocions de venda de Promusa (quan els seus propietaris se’l volen vendre) per destinar-los a lloguer protegit.