Educació

Dilluns comença la preinscripció escolar 2021-22, que enguany serà 100% en línia

10/03/2021
Comparteix aquesta notícia

Tot a punt a Sant Cugat per iniciar dilluns vinent el procés de preinscripció escolar per al curs 2021-22, que enguany té com a principal novetat les inscripcions 100% en línia. La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa per detallar aquest procés tan important per a les famílies i també per posar en valor l’alta qualitat de l’oferta educativa de la ciutat així com el gran treball en xarxa que realitzen els centres per compartir recursos i metodologies. En aquest sentit, ha destacat especialment la “qualitat equivalent” del conjunt de propostes educatives de Sant Cugat.

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “Sant Cugat té una oferta educativa de proximitat, d’alta qualitat i que treballa en xarxa. Cada centre té la seva singularitat, però tots tenen una qualitat equivalent. Tenim bones escoles que permeten als infants i joves construir coneixement i créixer en el seu entorn proper, fent xarxa i vida de barri. A Sant Cugat fem una gran escola”.

 L’Ajuntament ha engegat una campanya comunicativa que sota el lema “A Sant Cugat fem una gran escola” pretén donar un missatge de confiança envers la gran qualitat de tota la xarxa de centres educatius de la ciutat.

Novetats: reducció de ràtios i Pla per a l’Escolarització equilibrada

Un dels nous projectes educatius que l’Ajuntament està començant a treballar enguany és aquest Pla, que s’està dissenyant en el marc del Pacte contra la Segregació escolar a Catalunya aprovat l’any 2019 i impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya i el Departament d’Educació.  Es durà a terme els propers cursos.

Una de les primeres accions consensuades a Sant Cugat amb els serveis territorials del Vallès Occidental i amb els centres de primaria ha estat en relació a l’oferta de places per al 2021-22:

  1. Reducció de la ràtio de P3 a tots els centres educatius, públics i concertats (de 25 a 23 infants)
  2. Reducció de 3 a 2 línies a P3 a l’escola La Mirada

L’objectiu és aprofitar la baixada de natalitat per fer unes aules de P3 amb menys infants i millorar-ne la qualitat de l’atenció. Cal tenir en compte que la previsió és que 976 infants santcugatencs comencin P3 el curs vinent, una xifra que s’ha reduït respecte les mateixes previsions del curs passat (1.047 infants). A més, també es busca que l’oferta i la demanda s’acostin per no tenir centres molt plens i altres menys plens. La voluntat és que hi hagi una escolarització equilibrada.

Aquestes accions també estan emmarcades en el nou Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya, que busca un assoliment d’una major equitat i inclusivitat escolar.

Suport al procés de preinscripció

Pel que fa al procés d’inscripció, Gorina ha explicat que l’Ajuntament està donant suport a escoles i famílies per informar i ajudar a realitzar tots els tràmits. Per aquest motiu des del 17 de febrer s’ha reforçat el servei d’informació de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) i també s’ha ofert una sessió informativa per ajudar les famílies a resoldre dubtes sobre el procés de preinscripció (es pot consultar a https://www.youtube.com/watch?v=0C_R6tReFLM). A més a més, les famílies que puguin tenir problemes per fer la preinscripció en línia també podran accedir al Servei d’Acompanyament Digital que ofereix l’Ajuntament (cal demanar cita prèvia al telèfon 689 20 40 73).

Dates preinscripcions

La previsió del calendari de preinscripció per al curs escolar 2021-2022 és el següent:

  • Segon cicle d’educació infantil i primària: del 15 al 24 de març
  • Educació secundària obligatòria: del 17 al 24 de març
  • Batxillerat i Cicles de Grau Mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: de l’11 al 17 de maig
  • Cicles de Grau Superior de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: del 25 al 31 de maig.

El procediment es durà de forma telemàtica, però amb el suport necessari per a aquelles famílies participants en el procés que no disposin dels mitjans. Tota la informació es pot consultar al web preinscripcio.gencat.cat.

Oferta places escolars a Sant Cugat (sufragades amb fons públics)

Tot i que encara són dades provisionals que poden canviar, la previsió és que al curs vinent s’ofereixin 966 places a educació infantil de 2n cicle (P3) i 1.140 a l’educació secundària obligatòria (ESO).