Amb el lema “SOM MOLT GRANS” Sant Cugat celebrarà del 28 de juny al 3 de juliol una versió més llarga de la seva Festa Major amb una àmplia programació, amb més de 200 activitats per a tothom i la voluntat de reviure l’esperit festiu i la il·lusió de recuperar els carrers de nou.
El pregó anirà a càrrec d’una representació dels 25 clubs d’esportistes de la ciutat, per posar en valor la importància de l’esport femení de totes les edats, disciplines i espais competitius.
El cartell de la Festa és obra de la dissenyadora santcugatenca Jana Martínez amb la col·laboració dels fotògrafs David Ruano (personatges) i Albert Uriach (paisatges), que han convertit els representants arquetípics de la Festa en persones gegants que reclamen els carrers amb alegria i complicitat, defensant que SOM MOLTS GRANS.
L’Ajuntament ha produït barrets de palla de la Festa Major com a element identitari que es podran recollir al punt d’informació de l’Oficina de Turisme, a partir del 28 de juny. Hi haurà mides per a adults i per a nens, són gratuïts i cada persona podrà recollir un màxim de dos.
Mireia Ingla, alcaldessa: “la Festa Major ha de ser un espai de trobada i diversió per a tota la ciutadania. És per això que portem ja molt de temps treballant un programa ple d’activitats diverses perquè cadascú trobi allò que més li agradi. A Sant Cugat, a més, s’hi practica molt d’esport i el paper de les noies i dones esportistes és fonamental. Per aquest motiu, aquesta vegada volem que les protagonistes del pregó siguin representants de l’esport femení i retre-li així un merescut homenatge”.
UNA FESTA MOLT PARTICIPADA
52 entitats col·laboren en l’organització d’actes o en la gestió dels 12 espais de la Festa Major:
- Espai d’Arrel – plaça d’Octavià i plaça de l’Om
- Parc Jove – parc de l’Arborètum
- La Taverna – parc de Ramon Barnils
- El Xiringuit-ú – plaça de l’U d’Octubre
- Parc Central – (Festa de l’Esport al Carrer, el Racó Infantil i l’Estovallada)
- Plaça del jazz – Celler Modernista
- FM Alternativa – Rambla del Celler
- Plaça Victòria dels Àngels – (Les arts de carrer)
- Espai d’Arreu – plaça de Barcelona
- Plaça d’en Coll – (Havaneres, balls, concerts i titelles)
- Jardins del Vallès – (vespres ben musicals)
- Fira d’atraccions –Camí Vell de Sabadell, des del CAP del c. de la Mina fins a la rotonda amb el c. de Carrasco i Formiguera, i al c. de Carrasco i Formiguera, entre el c. de Josep Carner, c. de Sant Juli i el Camí Vell de Sabadell
Espais que seran escenaris de:
- 103 propostes de música en directe: cantautors, cors, xarangues, grups de música, disc joqueis, cobles, escoles de música, gòspel, orquestres, karaoke, òpera, …..
- 51 Propostes escèniques i de cultura popular: dansa, teatre, circ, titelles, arts de carrer, balls de gegants, correfocs…
- 21 propostes esportives: tornejos, partits, circuits, festa de l’esport al carrer….
- Ball del Paga-li, Joan amb 71 parelles d’adults i 20 parelles infantils inscrites a hores d’ara.
CARTELL DE CONCERTS ENORME
- Escenari de l’Arborètum: amb formacions de renom com La Pegatina, referent de l’escena nacional, i la xilena Ana Tijoux com a representació de l’escena internacional. The Tyets i Arnau Griso són les propostes adreçades als joves.
- Plaça d’Octavià: acollirà la música d’arrel i tradicional amb actuacions com Ebri Night, amb una proposta específica per al Correfoc i música d’autor amb artistes reconeguts com Maria Arnal i Marcel Bagés i Joan Miquel Oliver.
- Parc Ramón Barnils: trobarem concerts i balls de sempre amb L’Orquestra Internacional Montgrins i grans bandes reconegudes íntegrament constituïdes per dones com Balkan Paradise Orchestra. També gaudirem el rock i les versions dels hits més sonats amb The Big Mouthers i The Mortimers Karaoke Band.
- Celler Modernista: un any més acull el jazz amb la Gran Barcelona Art Orchestra, entre d’altres formacions.
- Espais diversos: més que mai la música serà present amb grups com la Tomasa, Miqui Puig, la Banda del Coche Rojo, Las Karamba, Ketekalles i molts més.
- Espais diversos: la música local també ens farà ballar amb grups com Golconda, La Cantina, Promiscuo del Son, etc.
- Espais diversos: nous conceptes sorgeixen com l’Open Mic Especial Festa Major, com un espai musical obert a la participació de músics de la ciutat i dinamitzat per músics locals com Marina BBface i Carlos Cruz.
- Parc Ramon Barnils: es convertirà ara en la Plaça de Swing, que dinamitza l’entitat Fem Lindy Sant Cugat, amb una marató musical que convida tothom a venir-hi a ballar.
- Rambla del Celler: com és tradició, després del concurs d’Arrossos sonaran dues bandes de música: Pubilles Ninja i els Killing Hits.
- Jardins del Vallès: consolida l’òpera de la mà de l’Associació AprÒpera, que presenta l’espectacle “Nit d’òpera per a tothom” en què la soprano Milica Jovicic , el tenor Antoni Lliteres i el guanyador que sorgeixi del Concurs Belcanto 2022 en acostaran al món de la lírica amb les òperes més famoses, acompanyats pel pianista Josep Buforn.
- Celler Modernista: on Fusió oferirà el seu ja tradicional “Concert amb swing”. Aquest any se sumarà als ritmes de swing, jazz i blues, la incomparable veu de la cantant Mònica Green, que per aquest concert de Festa Major s’uneix a l’Orquestra Moderna Fusió.
La música solidària també té cabuda a la Festa amb tres concerts de caràcter benèfic:
- Cor Aglepta actuarà el 28 de juny a l’església del Monestir a benefici de Pediatric Cancer Center Barcelona.
- El Cor de Gospel Sant Cugat farà el mateix en el seu concert del 28 de juny al Jardins del Vallès, en aquest cas a benefici de Creu Roja Sant Cugat- Ucraïna en necessita.
- L’Orquestra Simfònica Fusió també ho farà en el seu concert a l’església del Monestir, el dia 1 de juliol, a benefici de Càritas Sant Cugat.
LA CULTURA POPULAR ÉS MOLT GEGANT
L’organització de la Festa Major té la Cultura Popular i Tradicional com a eix vertebrador i enguany importants entitats santcugatenques estaran de celebració durant la Festa Major:
- 140 anys de la Societat Coral La Lira
- 35 anys dels Gegants de Sant Cugat
- 30 anys dels Bastoners de Sant Cugat
- 25a Diada Castellera
La Cultura Popular i Tradicional proposa enguany algunes novetats com un nou entremès als Seguicis d’Inici i de Sant Pere o la participació de La Lloba Llepa-Sang, de la mà dels Diables, que seran també els responsables, per primera vegada, del Ball de l’Ofrena. Una proposta adaptada i elaborada conjuntament amb la Parròquia.
Diables, conjuntament amb Ebri Knight han creat un nou espectacle que es podrà veure coincidint amb l’esclat final del Correfoc.
En aquesta Festa Major, la Trobada d’Entremesos farà el seu Lluïment a la plaça de Barcelona, dissabte mati, i comptarà amb la participació d’entremesos de Vilafranca, Manresa i L’Hospitalet del Llobregat.
UNA FESTA CÍVICA, SEGURA I ACCESSIBLE QUE ENS FARÀ MÉS GRANS
L’Ajuntament vol promoure una Festa saludable, lliure, segura i accessible per a tothom i amb aquest objectiu implementarà diverses accions:
Assessorament i acompanyament en la prevenció del consum de drogues i la reducció dels danys i riscos que poden comportar. En aquest sentit, l’Ajuntament recupera enguany la tramesa de cartes a famílies amb joves d’entre 12 i 17 anys i també a comerços de venda d’alcohol per recordar la responsabilitat del consum d’alcohol en menors d’edat.
Un equip de professionals atendrà en el Punt Groc situacions relacionades amb el consum de drogues les nits del 30 de juny i 1 i 2 de juliol, davant la Biblioteca Gabriel Ferrater.
Amb la voluntat de fer una Festa accessible, l’organització té previst:
- Interpretació en llengua de signes durant el Pregó
- Programes en braille, que es podran obtenir al Punt d’informació, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a través de la delegació de l’ONCE de Terrassa.
- La reserva d’espai, als actes amb cadires, per a persones amb mobilitat reduïda
- La reserva d’aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda, temporals i exclusius durant la setmana de la festa a Abat Armengol, abans d’arribar a l’av. de Francesc Macià
- Facilitar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme que tinguin dificultats per mantenir una cua. Podran accedir als espectacles sense esperar.
- Per primer cop, la Fira d’atraccions eliminarà el dijous 30 de juny, entre les 17 h i les 19 h, els reclams acústics i visuals habituals per afavorir la participació de tots els col·lectius amb necessitats especials.
SOM FESTA NO SEXISTA
Tots els espais de Festa Major són espais lliures de comportaments sexistes, de violències masclistes i lgtbifòbiques. Amb el lema “Només el Sí és Sí” l’Ajuntament promou que es respectin les llibertats de gènere i la tolerància zero amb aquest tipus d’actituds.
Hi haurà un grup de professionals per atendre les persones que hagin patit o hagin vist un cas d’assetjament o discriminació per sexe. Hi seran les nits del 30 de juny i 1 i 2 de juliol, davant la Biblioteca Gabriel Ferrater, en el Punt Lila.
PER UNA MOBILITAT NETA I SALUDABLE
Per facilitar l’accés al centre, l’Ajuntament recomana el transport públic, la bicicleta o desplaçar-se a peu i fer servir el cotxe només si és imprescindible.
Així es posaran en marxa mesures per impulsar una mobilitat més sostenible i eficient:
- FGC: Funcionaran ininterrompudament tota la nit dels dies 29 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. Per consultar els horaris a fgc.cat
- Bus Llançadora Park and Ride (gratuït): que enllaça els aparcaments gratuïts de l’av. Roquetes i de l’estació de RENFE, ubicats fora de la Zona de Baixes Emissions, amb el centre de la ciutat (Monestir i Rambla del Celler). Funcionarà tots els dies i nits de la Festa amb horaris adaptats a les activitats. Ampliarem el servei amb freqüència de 20 minuts. Com a novetat, amb motiu del Castell de focs, la tarda i nit de diumenge 3 de juliol, s’ampliarà el recorregut del bus llançadora fins a la parada del carrer Manel Farrés, entre les 17.05 i les 00.05h, amb freqüència de 20 minuts.
SOM SOSTENIBLES
Per no generar plàstic d’un sol ús, els espais de Festa Major amb barra de bar o espai gastronòmic disposaran de vaixella reutilitzable o compostable. Es recomana portar el got de casa i així estalviar la fiança inicial, la cua per retornar-lo i fomentar un hàbit més sostenible.
No és Festa Major si els carrers i places no estan engalanats amb banderetes de colors i per tal de buscar una fórmula més sostenible, enguany, per primer cop, en alguns indrets les banderetes seran de roba amb polièster i 100% reutilitzables.
Per tal d’evitar la generació de residus de plàstic, totes les aigües que l’organització facilitarà als diferents agents de la Festa Major (grups de música, equips tècnics i de muntatge, entitats, etc…) aniran en ampolletes 100% reciclades i reciclables.
A més, en diferents punts de la ciutat, SOREA instal·larà unes fonts d’aigua fresca per ajudar a passar la calor i poder omplir l’ampolla reutilitzable que porti cadascú.
ELS CANALS DE COMUNICACIÓ DE LA FESTA
El punt d’informació torna a la seva ubicació original: l’Oficina de Turisme, situada a la plaça d’Octavià. L’horari d’atenció al públic serà de 10.30 a 14h i de 17.30 a 22h (del 28 de juny al 3 de juliol).
La programació es pot consultar a partir d’avui 14 de juny al web santcugat.cat/festa major i a l’app FMSantCugat, a Apple Store i Google Play, per a dispositius Android, Iphone, Ipads i tauletes.
L’APP permetrà a la ciutadania tenir la programació en tot moment a la butxaca, de manera itinerant i consultar tota la informació per dies, espais, horaris i temàtiques. A més avisarà amb un notificació push quan comencin les activitats preferides o hi hagi modificacions de darrera hora.
Les xarxes socials municipals, @ajsantcugat, @FMSantCugat i @culturastc també informaran sobre activitats, incidències i afectacions de la Festa. (#FMsantcugat, #SomMoltsGrans). El 010 també oferirà a la ciutadania informació telefònica.