Sant Cugat tanca l’Any Ferrater amb la voluntat de fer perdurar el llegat del poeta
L’espectacle ‘Les dones i els dies’ al Teatre-Auditori ha protagonitzat l’acte de cloenda, amb presència del president de la Generalitat
L’Any Ferrater continua a la ciutat fins al 31 de desembre en un programa molt divers d’activitats de la mà del teixit associatiu, la Institució de les Lletres Catalanes i la conselleria de Cultura
Aquest dimarts, 22 de novembre, el Teatre-Auditori de Sant Cugat ha acollit l’acte institucional de cloenda de l’Any Ferrater protagonitzat per l’espectacle de poesia, música i dansa, ‘Les dones i els dies’. D’aquesta manera, la ciutat posa punt final a la programació dedicada a un dels grans poetes de la tradició catalana contemporània, amb la voluntat de fer perdurar el seu extens llegat literari.
L’esdeveniment ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.
Pere Aragonès, president de la Generalitat: “Ens hem d’aproximar i recordar Ferrater com un dels grans noms de la cultura catalana, com a representant de la cultura en majúscules. Un personatge amb aquesta potència, amb aquesta força cultural, és inevitable que deixi empremta”.
Conduït pel comissari de l’Any Ferrater, Jordi Cornudella, l’espectacle ha inclòs lectures de fragments poètics, música, dansa i projeccions audiovisuals. Els actors Jaume Madaula, Pol López i Bàrbara Roig, el poeta Pol Guasch, la baixista Anna Tobias, i la companyia de dansa La Veronal, han posat el cos i la veu a aquest homenatge, que ha tingut com a fil conductor els testimonis d’Helena Valentí, Jill Jarrell i Marta Pessarrodona, tres dones que van conviure amb Gabriel Ferrater en els deu últims anys de la seva vida.
Mireia Ingla, alcaldessa: “Sant Cugat no és només la ciutat on va morir el poeta, ens agrada anar molt més enllà: és el poble que va obrir les portes a Ferrater en els seus darrers anys i on ell va contribuir a impulsar l’esperit i la inquietud intel·lectual de molts dels nostres veïns i veïnes i de la joventut en particular. El seu llegat també es manifesta en el vincle de la ciutat amb la poesia i que es manifesta cada tardor amb el Festival Nacional de Poesia i amb el premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater”.
Carles Pellicer, alcalde de Reus: “La ciutadania no va dubtar de posar-se al capdavant de l’organització d’iniciatives de l’Any Ferrater. Hem arribat a públics molt diversos gràcies a la capil·laritat de les activitats. La iniciativa va en la línia de fer país i fer una cultura amb majúscules”.
Artista polifacètic, Ferrater es va apropar a la crítica de l’art i la docència universitària, a l’aprenentatge dels rudiments de la pintura, a les matemàtiques, a la provocació en l’àmbit del pensament literari i a la renovació de la lingüística.
Més enllà de la commemoració del centenari del naixement (Reus, 1922) i dels cinquanta anys de la mort del poeta (Sant Cugat, 1972), la programació de l’Any Ferrater ha estat creada i dissenyada per difondre al màxim el coneixement de la seva obra. En els darrers deu mesos, s’han organitzat exposicions, conferències, rutes literàries, espectacles, activitats escolars, jocs d’escapada, audiovisuals, recitals, concerts i, fins i tot, l’estrena de l’obra teatral ‘Vull subornar la joventut’, per acostar al públic a les múltiples facetes de Ferrater.
La commemoració literària per homenatjar el poeta ha estat fruit de la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Ajuntament de Reus.
La programació de l’Any Ferrater continuarà a la ciutat fins al 31 de desembre. Veure aquí la programació https://santcugat.cat/programa/anygabrielferrater