Cultura

Sant Cugat prepara una Festa Major per reviure les emocions de les activitats a l’aire lliure

15/06/2021
Comparteix aquesta notícia

Del 25 al 29 de juny Sant Cugat celebrarà la seva Festa Major amb una programació d’activitats presencials i a l’aire lliure, per a tots els públics i adaptades a les mesures de sanitàries vigents. El lema “Som emoció. Som Festa Major” evoca el retrobament amb les emocions pròpies d’aquests dies de festa. Una festa en la qual participen 35 entitats de molts àmbits que han pogut adaptar-se a les mesures obligades pel Procicat. Així la Festa Major 2021 tindrà espais amb control d’accés i aforament, públic estàtic i amb distància i mascareta.

La programació conté més de 100 activitats i posa èmfasi en les adreçades al públic juvenil com concerts,  teatre improvisat, dansa al carrer, cinema de terror i cultura urbana. El protagonisme del jovent també s’apreciarà en el pregó, ja que una representació dels joves de la ciutat donaran el tret de sortida a la festa. La lectura del pregó anirà a càrrec de:

 • Alba León, de l’àmbit de les arts escèniques
 • Lucas  Gonzalvo, de l’àmbit del lleure
 • Ana López,  de l’àmbit de la cultura popular
 • Sara Marín, de l’àmbit de l’esport

Mireia Ingla, alcaldessa: “El jovent sempre ha estat una part fonamental de la nostra festa grossa. En aquesta Festa Major del retrobament els volem fer un merescut homenatge, perquè durant l’últim any han vist els seus somnis i il·lusions interromputs de manera sobtada. En un moment clau de la seva vida, els joves han afrontat amb molta incertesa els darrers anys d’institut i els primers de la universitat. Els estudis, les trobades amb els amics i amigues, els viatges, les seves activitats… tot el que conforma el seu món s’ha vist alterat per la pandèmia. Ara que comença la recuperació social i emocional, volem que les seves reflexions i les expectatives ocupin un espai central en aquesta Festa Major”.

El cartell de la Festa és obra de la dissenyadora santcugatenca Mariana Castel, que ha transmès amb colors molt vius les ganes de tornar a sortir al carrer i gaudir de la ciutat.

La cultura popular s’adapta i els concerts tornen als carrers  

Els Seguicis de Festa Major es converteixen en Mostres dels Entremesos dels Seguicis Festius de la ciutat i el Paga-li, Joan es ballarà només amb parelles adultes. També hi haurà les actuacions de Bastoners, Geganters, Mediterrània, Diables, Esbart i Caparrots, així com la Mostra d’Entremesos d’arreu de Catalunya. Tampoc no faltaran els jocs esportius, la bicicletada, el Cinema a la fresca ni els espectacles per a públic familiar, com el circ, les titelles i els concerts.

La música sonarà amb grups com Oques Grasses, Buhos, Fundación Tony Manero i The Gramophone Allstars Big Band. També els programats especialment per al públic jove: The Tyets, Malucks, Tacho i Sense Sal, sense oblidar les ja tradicionals Nits de jazz i de swing o la cantada d’Havaneres i el concert de Corals.

Espectacles amb entrada

Tots els actes de Festa Major són gratuïts, però caldrà reservar l’entrada prèviament a santcugat.cat/festa major i a l’app FMsantcugat.  Estaran disponibles aquest dimarts 15 de juny a les 20 h, per facilitar que els santcugatencs i santcugatenques hi puguin accedir en finalitzar la jornada laboral. Hi haurà un màxim de 5 entrades per persona, totes elles amb el nom i cognom de qui les farà servir.

Els concerts d’Arborètum i Can Vernet obriran portes una hora abans. La resta d’espais, mitja hora abans.

Per garantir l’èxit de públic en les diferents actuacions s’apel·la a la responsabilitat de cadascú per alliberar l’entrada que ha adquirit a la web d’entrades en cas que no es pugui assistir i permetre que algú altre pugui gaudir-ne. El tancament de portes es farà 10 minuts abans de l’inici de l’espectacle. Els seients que no s’hagin ocupat quedaran lliures per a les persones que estiguin interessades. Així, si es vol optar a la repesca d’entrades es recomana informar-ne al control d’accés, que notificarà in situ als interessats si queden cadires disponibles.

Per a les activitats que no requereixin entrada prèvia hi haurà un control de l’aforament in situ.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Organitzar una Festa Major amb la COVID com a convidat no ha estat gens fàcil. No totes les entitats han pogut sumar-s’hi per la dificultat d’assumir l’organització d’activitats amb totes les garanties. Hem dissenyat una festa que s’acosti al màxim a les emocions que sempre hem viscut aquests dies, mantenint les tradicions de cultura popular i programant espectacles que permetin retrobar-nos i gaudir al màxim de la nostra festa grossa”.

Els espais de la Festa

Un total de 13 espais, alguns nous, acolliran la programació d’espectacles estàtics amb escenaris a l’aire lliure i superfícies perimetrades, aforament limitat i control d’accés. Per accedir-hi caldrà reservar prèviament la invitació, mantenir la distància i portar la mascareta.

 • Hort de l’Abat, acollirà el Paga-li, Joan
 • Plaça de l’Om , activitats de dansa i corals
 • Plaça U d’Octubre, cultura popular
 • Claustre del Monestir, activitats de Museus i concerts de petit format
 • Celler Modernista, entitats musicals
 • Plaça Victòria dels Àngels, dansa i Diables NOVETAT!
 • Parc Ramon Barnils, concerts i dansa amb entitats locals
 • Sala Clavé de La Unió, espectacles familiars NOVETAT!
 • Parc Central, circ, òpera i l’Esport al carrer
 • Parc Can Vernet, concerts joves
 • Parc de l’Arborètum, grans concerts
 • Escola Joan Maragall, FMA i StQ Black. NOVETAT!
 • Jardins del Vallès, cinema a la fresca i el ball flamenc del CPA NOVETAT!

Les novetats  

Una de les novetats d’aquesta Festa Major 2021 és l’estrena de la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca com a escenari de diferents activitats, sobre tot aquelles per a públic familiar per ser un espai tancat i refrigerat. Pròximament hi haurà més detalls de l’obertura oficial de portes d’aquest nou equipament municipal.

També són nous espais d’aquesta edició els Jardins del Vallès, la  plaça Victòria dels Àngels i  l’escola Joan Maragall, aquesta última escenari de la Festa Major Alternativa (FMA).

El castell de focs que tanca la Festa Major serà enguany doble i simultani des de dues ubicacions diferents que no es donaran a conèixer per evitar concentració de persones, però els llocs triats permetran que es puguin veure des de tota la ciutat.

L’Ajuntament ha produït mocadors de coll de la Festa Major com a element d’identitat de la festa, que es podran recollir a la Casa de Cultura, a partir del 23 de juny. Cada persona podrà recollir un màxim de dos mocadors. També es distribuiran taps d’orella als assistents al pregó i a les mostres d’Entremesos per minimitzar els efectes sonors, per exemple, dels Trabucaires.

Una Festa cívica, segura i accessible

Des de l’Ajuntament s’interpel·la la ciutadania a l’hora de participar de les activitats, tant pel que fa al compliment de les mesures anti-Covid com per evitar la generació de residus al carrer. També es demana un consum responsable de begudes.

Per prevenir el consum de drogues i reduir els seus danys i riscos un equip de professionals actuarà, de forma itinerant o en un punt fix, les nits de la Festa, entre les 22:30 a 03:30 h.

També ho faran durant tots els dies els Agents Cívics, per recomanar com viure la Festa de forma respectuosa amb les persones i amb l’entorn.

Amb la voluntat de fer una Festa accessible, l’organització té previst:

 • Interpretació en llengua de signes durant el Pregó
 • Programes en braille, que es podran obtenir al Punt d’informació, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a través de la delegació de l’ONCE de Terrassa.
 • La reserva d’espai, als actes amb cadires, per a persones amb mobilitat reduïda
 • La reserva d’aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda, temporals i exclusius durant la setmana de la festa a Abat Armengol, abans d’arribar a l’av. de Francesc Macià
 • Facilitar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme que tinguin dificultats per mantenir una cua. Podran accedir als espectacles sense esperar, amb invitació reservada prèviament.
 • Retransmissió en directe del pregó, la mostra d’Entremesos, el Paga-li Joan, les actuacions de l’Esbart i Grup Mediterrània al Canal YouTube Ajuntament de Sant Cugat i Cugat Mèdia.

Una Festa no sexista

Tots els espais de Festa Major són espais lliures de comportaments sexistes, de violències masclistes i lgtbifòbiques. Amb el lema “Només el Sí és Sí” l’Ajuntament promou que es respectin  les llibertats de gènere i la tolerància zero amb aquest tipus d’actituds.

Hi haurà vuit professionals per atendre les persones que hagin patit o hagin vist un cas d’assetjament o discriminació per sexe. Hi seran les nits de Festa Major, de 22:30 a 03:30 h, de forma itinerant, en els espais amb més assistents.

Museus de Sant Cugat se sumen amb als principals museus de Barcelona i al centre LGTBI per visibilitzar el compromís amb la diversitat sexual i de gènere amb una activitat programada el 28 de juny,  Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, i oberta a tota la ciutadania: Concurs trenca-tòpics: la història amb altres mirades. Durant la Festa, les columnes d’entrada del Museu del Monestir lluiran els colors de la bandera de l’arc de Sant Martí.

Els canals de comunicació de la Festa

Una altra novetat és la ubicació del Punt d’Informació de la Festa situat a la Casa de Cultura, on, a més d’oferir informació sobre la programació, resoldrà incidències de reserva d’entrades. S’activarà el 15 de juny. Durant els dies de la Festa hi haurà també punts d’informació al parc Ramon Barnils, al parc Central, al Parc de Can Vernet, a l’Arborètum i a la Sala Clavé.

La programació es pot consultar al web santcugat.cat/festa major a partir d’avui 14 de juny  i a partir de dimarts 15 a l’app FMsantcugat, disponible per a iOS i Android. Les xarxes socials municipals, @ajsantcugat, @FMSantCugat i @culturastc també informaran sobre la Festa,  incidències i cartells d’entrades exhaurides (#FMsantcugat, #somemociostc). El 010 també oferirà informació telefònica.

Les activitats estan subjectes a les mesures Covid que el Procicat dictamini en cada moment i que poden afectar la programació.