Cultura / Turisme

Sant Cugat compta amb un innovador sistema de recollida de dades sobre l’activitat turística del municipi

27/09/2022
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat compta amb un innovador sistema de recollida de dades sobre l’activitat turística del municipi

El Sistema d’Intel·ligència Turística (SIT SANT CUGAT) és una nova eina de gestió que permet un coneixement més precís del perfil dels visitants de la ciutat

Integra estadístiques d’eixos com la cultura, la natura i la sostenibilitat i també de l’activitat a la web, de l’accés al Parc de Collserola o de les iniciatives sostenibles dels allotjaments

L’Oficina de Turisme disposa d’un nou Sistema d’Intel·ligència Turística (SIT SANT CUGAT), una innovadora eina que integra diferents fonts d’informació que permeten tenir un coneixement precís de l’activitat turística del municipi, amb especial èmfasi en els eixos estratègics de cultura, natura i sostenibilitat.

SIT SANT CUGAT, permet integrar i avaluar diferents fonts de dades, com ara:

• estadístiques de visitants al patrimoni cultural
• descàrregues d’audioguies
• consultes a l’Oficina de Turisme
• activitat digital dels perfils oficials de turisme (visit.santcugta.cat)
• estadístiques d’accés al Parc Natural de Collserola
• iniciatives sostenibles dels allotjaments

Per exemple, entre gener i agost d’aquest any, han visitat el patrimoni cultural de Sant Cugat més 28.000 persones, amb un 63,4% d’usuaris de proximitat (Sant Cugat – 26,2%, resta de l’Àrea Metropolitana – 11,9% i resta de Catalunya – 25,3%)

El dispositiu ha permès també conèixer, de forma automatitzada, que més de 113.284 persones van accedir al Parc de Collserola per al ruta del Pi d’en Xandri, entre l’1 de gener i el 31 d’agost de 2022, de les quals un 34% ho van fer en bicicleta.

L’objectiu del SIT SANT CUGAT és poder dibuixar, amb molta més precisió, el perfil de la persona que visita Sant Cugat i poder ajustar així les futures accions de promoció i captació de turistes motivats per la cultura, la natura, els negocis o les activitats esportives.

La presentació s’ha fet avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de Turisme, per part de la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Aquest nou sistema ens permet optimitzar els esforços de recopilació i explotació de dades, que ja realitzaven de manera més puntual, de forma més sistematitzada i amb major facilitat per a compartir aquest coneixement entre els diferents departaments i agents implicats en l’activitat turística del nostre municipi”.

El SIT Sant Cugat és un clar exemple de cultura de dades en la gestió turística, no només alineant els diferents departaments del consistori, sinó també als diferents proveïdors externs vinculats amb l’activitat turística del municipi.

Des del punt de vista tècnic, el sistema es recolza en un visor de dades dinàmiques en el qual es poden fer múltiples segmentacions per variables temporals, mercats emissors, productes i recursos, entre d’altres.

La major part d’aquestes dades s’actualitzen amb freqüència mensual, per tal de tenir un seguiment evolutiu dels principals indicadors i recolzar la presa de decisions en base a dades reals.