Cultura

Més de 30.000 persones han visitat el Festival de fotografia contemporània LUMÍNIC

04/05/2021
Comparteix aquesta notícia

Aquest any el festival LUMÍNIC ha tornat a inundar sales expositives, places i jardins de Sant Cugat, en una cita fotogràfica, coorganitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat i la plataforma Lumínic, que va arrencar el 18 de març i que ha tancat les seves portes aquest diumenge, 2 de maig.

El nombre de visitants que han gaudit d’aquesta segona edició de LUMÍNIC ha estat de 30.600 persones, un increment notable respecte als 26.400 visitants de la primera edició de l’any 2019 i que consolida la cita com a referent per als amants de la fotografia contemporània.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “aquest festival és una demostració que, malgrat la situació actual a causa de la pandèmia, la cultura no s’atura i té més ganes de mostrar-se que mai, com ho demostra l’augment destacable del nombre de visitants d’enguany. Personalment, estic molt contenta que Sant Cugat sigui ciutat referent de la fotografia contemporània i m’il·lusiona començar a treballar en l’edició de l’any vinent”

Durant dos mesos i mig LUMÍNIC ha convertit Sant Cugat en l’epicentre de la fotografia contemporània a Catalunya amb 20 mostres fotogràfiques, tant d’autors consagrats com d’emergents, amb noms com Roger Ballen, Bego Antón, Xavi Bou, Jordi Guillumet i Mònica Roselló, Roger Grasas, Xavier Miserachs o Hanna Jarzabek. A més, per primer cop, LUMÍNIC ha aterrat a Barcelona amb tres exposicions.

Entre els fotògrafs que han conformat el cartell d’enguany destaquen el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón, la polonesa Hanna Jarzabek, els catalans Jordi Guillumet i Monica Roselló, Xavi Bou, Xavier Miserachs i la jove fotògrafa Paula Artés, així com els cugatencs Roger Grasas i Bernat Millet.

Enguany les exposicions que s’han presentat en el marc del LUMÍNIC giren al voltant del concepte de Multivers, un terme de física quàntica per definir el conjunt de molts universos existents.

Plataforma fotogràfica permanent LUMÍNIC: festival · galeria · editorial


LUMÍNIC va néixer a partir de diverses iniciatives d’entitats de Sant Cugat  per crear un festival de fotografia i, al llarg d’aquest any difícil, ha apostat per convertir-se en una plataforma fotogràfica que treballa tot l’any generant sinergies amb altres agents culturals per la promoció de la fotografia.

La plataforma LUMÍNIC està codirigida pels fotògrafs Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal, que compten amb trajectòries multidisciplinàries i fan un treball transversal per tal de mostrar projectes fotogràfics de qualitat a través de tres línies de treball en paral·lel: el festival LUMÍNIC, una galeria d’art online i una editorial de llibres de fotografia.

LUMÍNIC és el Festival de Fotografia de Sant Cugat, coorganitzat per l’Ajuntament, que des del 2019 impulsa la fotografia d’autor. Irromp a la ciutat per estudiar el fet fotogràfic, generant nous espais de coneixement i reflexió, amb un caràcter inclusiu i participatiu. En una setmana d’obertura i dos mesos de recorregut, es desplega una programació completa que compta amb exposicions, xerrades, tallers i taules rodones.

La galeria LUMÍNIC va presentar-se en societat a Art Photo Bcn on va participar en el jurat del Premi projecte Art Photo Bcn que va guanyar la jove fotògrafa Paula Artés amb la seva proposta “Firma”, que es podrà veure també a Sant Cugat. La galeria no té una seu física sinó que permet la compra d’obra fotogràfica a través del web de LUMÍNIC.

L’editorial LUMÍNIC ha publicat aquest any el primer llibre de fotografia, que mostra el projecte “Bitter, Sweet Soft” del fotògraf santcugatenc Bernat Millet sobre la comunitat Sahrauí i que també es va poder veure a la rambla del Celler ,amb motiu de  de commemoració del 45è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

El treball de la plataforma LUMÍNIC es caracteritza per la professionalitat en el tractament als artistes i en la producció de les exposicions, la paritat en la selecció d’autors, la col·laboració amb entitats fotogràfiques i escoles de fotografia (facultat de Belles Arts de la UB, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Grisart, Photographic Social Vision, Golferichs, Visual Korner, etc.) per crear i cuidar el teixit fotogràfic i el desig de contribuir a l’educació de la mirada davant de la fotografia.

Tota la informació: https://www.luminicfestival.com/