L’Ajuntament està restaurant el mosaic del “Paga-li, Joan”, obra de l’artista Lluís Pallarès realitzada els anys 1936-37, amb l’objectiu de reinstal·lar-lo en un punt de Sant Cugat i així posar-lo de nou a l’abast de la ciutadania.
Aquest mosaic forma part dels fons del Museu de Sant Cugat i representa una parella de balladors del “Paga-li, Joan” (ball del vano i el ram), una de les mostres de cultura popular més arrelades a Sant Cugat. Aquesta parella de balladors, vestits a la manera tradicional, va inspirar el recentment desaparegut Joan Tortosa, fill predilecte de Sant Cugat, en el disseny dels Gegants de Sant Cugat Joan i Marieta. El mosaic és una obra de gran format, amb 1,71 metres d’alçada i 3 d’amplada.
Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “som molts els santcugatencs que entenem aquest mosaic com a símbol de Sant Cugat, una composició que ens parla sobre el nostre ball, el Paga-li, Joan, i ens trasllada de forma immediata a la Festa Major. Fa molts anys que es va haver d’enretirar de la paret on estava i es va traslladar a un magatzem. Ara ha arribat el moment de restaurar-lo i buscar-li la millor ubicació perquè més i més gent se’l pugui fer seu”.
Restauració del mosaic
Els treballs van a càrrec de la restauradora Gisela Bosom (empresa de restauració i conservació ProArtis) i s’estan duent a terme al taller del Teatre Auditori. Tenen un cost de 18.017€.
La restauració consisteix a separar el mosaic del seu suport de ciment portland, consolidar-lo i fer-ne la reintegració matèria i cromàtica necessària. Posteriorment es fixarà sobre un nou suport lleuger i més idoni per a la seva conservació.
L’Ajuntament està treballant per trobar una nova localització per reinstal·lar-lo a l’espai públic i facilitar que la ciutadania el pugui contemplar de nou.
Breu història del mosaic
L’obra es va instal·lar inicialment, l’any 1937, a la plaça dels Quatre Cantons, en una paret mitgera d’una casa ara desapareguda.
Posteriorment, l’any 1976, va ser traslladat al pavelló municipal i més tard a l’antiga seu de l’Esbart (façana carrer Sant Medir).
L’any 2010, amb motiu de l’enderroc d’aquest edifici, el mosaic va ser enretirat a l’espera de ser restaurat i reinstal·lat.