Cultura

Finalitzen les obres de restauració de la coberta de llevant i de les façanes est i oest del Monestir

09/02/2024
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament i l’AMB han culminat recentment una nova obra de restauració al Monestir de Sant Cugat, monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es tracta de la rehabilitació de la coberta de llevant i de les façanes est i oest del Monestir, que aquest migdia han visitat l’alcalde, Josep Maria Vallès; la regidora de Cultura, Núria Escamilla; el regidor d’Urbanisme, Àngel Pedrós; i tecnics de l’AMB.

En concret, s’han dut a terme les següents actuacions:

 

  • Rehabilitació de les cobertes de llevant de l’església

 

Les obres de rehabilitació realitzades han permès millorar el treball mecànic estructural,  el sistema de desaigua de les cobertes, la seva funcionalitat i la percepció de l’edifici.

Han consistit en la millora del sistema d’evacuació d’aigües pluvials. També les noves cobertes construides permeten millorar el treball mecànic estructural de l’edifici. Finalment, s’ha millorat la funcionalitat, les condicions de circulació per facilitar el manteniment de les cobertes i la visita, així com l’accessibilitat a elements rellevants com l’extradós o part superior de les voltes -entre les quals hi ha la coberta romànica d’opus signinum-, el passadís defensiu intramural  cobert amb volta de canó romànica i la base del cimbori.

Les obres han tingut una durada d’aproximadament 12 mesos i han suposat una inversió de 435.434,32 €, dels quals l’Ajuntament n’ha assumit el 59% i l’AMB el 41% amb el suport de fons europeus Feder.

  • Restauració dels paraments de les façanes est i oest de l’església

S’han realitzat treballs de restauració per millorar la conservació d’aquests paraments i aturar els processos de degradació. S’han centrat en quatre eixos:

  1. Millorar el sistema d’expulsió d’aigües i del coronaments de façanes
  2. Consolidar els elements en mal estat
  3. Netejar les parts de façana més afectades per la brutícia
  4. Millorar la presentació de la façana per facilitar la correcta lectura històrica del monument

Les obres han tingut una durada d’aproximadament 4 mesos i han suposat una inversió de 121.779,60 €, dels quals l’Ajuntament n’ha assumit el 59% i l’AMB el 41% amb el suport de fons europeus Feder.

El Monestir, un monument en constant rehabilitació

Aquestes obres s’emmarquen en els treballs iniciats el 2017 gràcies a la col·laboració entre diverses administracions: Ajuntament, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona (en aquest últim cas aportant fons Feder).

Entre d’altres actuacions s’ha rehabilitat la Muralla de llevant i s’ha restaurat la façana sud, les cobertes gòtiques (nord) i la part aèria del Cimbori de l’església. El conjunt de la inversió ha arribat fins als 2,3M€.

El Monestir de Sant Cugat compta amb una comissió gestora que impulsa i fa el seguiment d’aquestes actuacions. Presidida per la regidora de Cultura, hi participen la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, així com la Parròquia de Sant Pere d’Octavià, el comissionat del monestir, representants d’altres sectors implicats i especialistes, i tècnics municipals.

En aquests moments l’Ajuntament ha adjudicat la redacció d’un nou Pla Director del Monestir, que ha de recollir les properes actuacions a realitzar en els propers 10 anys.