Cultura

El Monestir de Sant Cugat serà una de les seus principals de la 15a biennal d’art Manifesta que aterra a Barcelona aquest 2024

07/02/2024
Comparteix aquesta notícia

El Monestir de Sant Cugat serà una de les seus principals de la 15a biennal d’art Manifesta que aterra a Barcelona aquest 2024

La iniciativa és un espai de debat entre cultura i ciutat, a través de la transformació ecosocial de les polítiques culturals i l’art

Manifesta inicia el procés de selecció de 60 persones per formar part d’una assemblea. La inscripció per formar-ne part finalitza el 19 de febrer.

Sant Cugat serà un dels dotze municipis de l’àrea metropolitana que enguany participarà en la biennal d’art Manifesta 15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre. Ho farà conjuntament amb Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Manifesta és una oportunitat per abordar certs temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas d’aquesta 15a edició, és Barcelona i les onze ciutats metropolitanes.

La iniciativa, que des del 1996 recorre diferents ciutats europees, repensa les relacions entre art, cultura i societat investigant i catalitzant els canvis socioecològics a Europa mentre es manté en un diàleg continu tant amb les comunitats locals com amb els creadors culturals internacionals.

Prenent com a punt de partida la investigació prebiennal, el programa de Manifesta 15 es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana.

• Clúster I: imaginant futurs
• Clúster II: cuidar i ser cuidats
• Clúster III: equilibrar conflictes

Sant Cugat del Vallès formarà part del Clúster “Cuidar i ser cuidats” amb el Monestir de Sant Cugat com a eix central.

Núria Escamilla, regidora de Cultura: “És la primera vegada que Manifesta se celebra a Catalunya, per això encoratgem la ciutadania de Sant Cugat a participar en aquesta assemblea que ens permetrà repensar el futur de la nostra cultura i de les arts a la nostra ciutat i a escala global.”

L’Assemblea Metropolitana Manifesta: com participar-hi

En aquesta ocasió l’Assemblea Metropolitana Manifesta qüestiona: com podem imaginar espais col·laboratius metropolitans que puguin influir en les polítiques culturals des de la perspectiva de la transició ecosocial?

L’objectiu del procés deliberatiu és explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals, així com impulsar la col·laboració a escala regional.

Hi participaran 60 persones, 5 de cada municipi, s’encarregaran de buscar les respostes a aquestes preguntes des d’una mirada enfocada a la transició ecosocial, l’art, les polítiques culturals i la metròpoli.

Les persones participants seran escollides per sorteig a partir d’una inscripció prèvia, que es pot realitzar mitjançant un formulari web fins al 19 de febrer a les 23.59 h.

Un cop constituïda l’Assemblea, les persones seleccionades hauran de reflexionar sobre tres qüestions fonamentals:

• Com aplicar la futura Llei de Drets Culturals?
• Com pot la cultura inspirar i contribuir a la transició ecosocial?
• Com articular la cultura a la regió metropolitana?

L’Assemblea constarà de tres trobades presencials els dies 21 de març (Barcelona), 25 d’abril (Sabadell) i 23 de maig (L’Hospitalet), de 9.00 h a 14.00 h. Les persones participants rebran 50€ bruts per cada sessió i hauran d’assumir el compromís d’assistir a les tres. En aquestes sessions es faran debats dinàmics i es vetllarà per desenvolupar continguts col·laboratius per una proposta compartida.

A més, des de la web de la Capital Europea de la Democràcia els i les participants podran accedir a la plataforma de participació ciutadana que servirà com a eix central de tot el procés.

Per a més informació i inscripcions visiteu l’apartat web del procés.

Els resultats i conclusions es mostraran durant Manifesta 15 Barcelona i es desenvoluparan tallers i altres programes com a resposta al treball de l’Assemblea.

Aquest projecte està s’emmarca dins la Capital Europea de la Democràcia 2023-2024 i està organitzat per Manifesta 15 Barcelona amb la col·laboració del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).