Cultura

Convocat el 21è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

10/11/2022
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament de Sant Cugat convoca el 21è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, que incrementa la dotació econòmica a 10.000 €

L’obra premiada també serà editada per Edicions 62 i rebrà una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó

Les obres, que es poden presentar fins al 31 de gener de 2023, han de ser en llengua catalana i inèdites

El Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater és un dels certàmens poètics en llengua catalana més ben dotats econòmicament i en aquesta edició ha augmentat la dotació en coincidir amb l’Any Ferrater. La persona guanyadora rebrà un premi de 10.000 € (9.000 € del premi i 1.000 € pels drets d’autor de la primera edició) i una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó.
El concurs, que arriba a la seva 21a edició, té un alt nivell de participants, que provenen de les diverses parts del territori en llengua catalana i és, actualment, un dels premis en poesia catalana més ben dotats econòmicament. Es poden presentar els originals fins al 31 de gener.
Les obres presentades han de ser en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Cada autor només pot presentar-ne una, que ha de ser inèdita en conjunt. L’extensió mínima és l’equivalent a un volum imprès de 64 pàgines.

El Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater compta amb un jurat de prestigi format per Jordi Cornudella, Anna Maluquer, Marta Pessarrodona, Susanna Rafart i Marc Romera. El veredicte, que és inapel·lable, es donarà a conèixer durant el mes de juny de 2023.

L’entrega del premi i la presentació del llibre guanyador es farà la tardor de 2023. Edicions 62 editarà l’obra premiada.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “és un orgull patrocinar i encapçalar un dels premis de poesia més importants i tot un referent als Països Catalans. Escriure ens dona ales per ser lliures i fer arribar les nostres passions i sentiments al públic lector. Des de l’Ajuntament vetllarem sempre per posar en valor la poesia i certàmens com aquest. Així mateix, apostem fermament per la cultura en tots els seus àmbits, tot i que la poesia forma part de l’ADN de l’Ajuntament, no només pel Premi de Poesia Sant Cugat, també pel suport incondicional a la figura del poeta i a tots els actes que s’organitzen al seu voltant aquest 2022, que s’ha celebrat l’Any Gabriel Ferrater, i sempre! Sant Cugat és cultura, Sant Cugat és poesia.”

Jordi Cornudella, poeta, editor i comissari de l’Any Ferrater: “En vint anys el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater s’ha convertit en un certamen de referència, i és gràcies als poetes que s’hi han presentat. Els llibres que l’han guanyat dibuixen el perfil carener de la poesia que s’escriu en les diverses varietats del català; el nivell d’interès és molt alt. Per mi, com a editor, és una sort poder publicar els llibres premiats a la col·lecció Poesia d’Edicions 62. I és una sort, pensant en els autors, que l’import del guardó hagi sigut sempre generós, i que des d’aquest any encara ho sigui més.”

Us podeu descarregar les bases del 21è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater aquí

Premis de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2002-2022

2002. Marc Romera i Roca: La pau del cranc
2003. Yannick Garcia Porres: De dalt i de baix
2004. Enric Virgili Carbonell: Mamut
2005. Antoni Ibàñez i Ros: Una certa penombra
2006. Dolors Miquel i Abellà: Missa pagesa
2007. Albert Roig: A l’encesa
Finalista premiat: Josep Domènech Ponsatí: Apropiacions degudes i cia
2008. Declarat desert
2009. Albert Balasch: La caça de l’home
2010. Adrià Targa i Ramos: Boques en calma
2011. Jaume Subirana: Una pedra sura
2012. Anna García i Garay: Els mots encreuats
2013. Manel Ollé: Bratislava o Bucarest
2014. Josep Domènech i Ponsatí: El Càcol
2015. Eva Baltasar: Animals d’hivern
2017. Joan Puigdefàbrega: Deshora
2018. Miquel Àngel Llauger: Fourmillante
2019. Francesc J. Gómez: A l’enforcall
2020. Andreu Gomila: Felanitx
2021. Carles Dasch Clotet: Vent a la mà
2022. Carles Rebassa: El Caire Formentera