Cultura

Carles Dachs Clotet guanya el 19è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra “Vent a la mà”

15/07/2021
Comparteix aquesta notícia

El premi s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa virtual amb la participació d’Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat; Jordi Cornudella, president del jurat del Premi i editor d’Edicions 62; i Carles Dachs Clotat, guanyador de la 19a edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

El jurat compost per Xavier Folch, Jordi Cornudella, Marc Romera, Enric Sullà i Marta Pessarrodona ha premiat el recull “Vent a la mà”, de Carles Dachs, entre els 60 originals presentats al certamen. Es premia l’obra amb 8.530 €, una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó, i la publicació del llibre a Edicions 62.

El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà al mes d’octubre dins del marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat. En aquell moment també es presentaran les bases de la 20a edició d’aquest premi.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament: “A Sant Cugat tenim un gran compromís amb la cultura. De fet, és un dels quatre grans eixos estratègics d’actuació de l’Ajuntament. Tenim molt clar que la Cultura ens uneix i ens fa més lliures com a societat.” I ha destacat “la voluntat de Sant Cugat d’aportar iniciatives enriquidores en l’àmbit de Països Catalans. Perquè aquest premi i aquest festival van més enllà de Sant Cugat i busquen enfortir la literatura catalana.”

Esther Madrona també ha volgut aprofitar la seva intervenció per destacar la figura de l’editor i activista cultural, Xavier Folch, recentment traspassat: “El Xavier Folch era membre del jurat i va estar entre l’equip organitzador i promotor el premi ara fa 20 anys. De fet el Xavier encara va poder votar i decidir el guanyador que avui presentem. Gràcies, Xavier, per la teva aportació al Premi Ferrater i a la literatura catalana.”

Jordi Cornudella, president del jurat del Premi ha explicat “el llibre Vent a la mà, de Carles Dachs, no és un primer llibre, és un llibre de plena maduresa, és un llibre que, tant per la imaginació poètica que s’hi desplega com per la forma poètica amb què es desplega, és obra d’algú que sap molt bé què té entre mans i sap com controlar-ho i com donar-ho als lectors. És un llibre plural, té tres parts i cada una de les tres parts van una mica a la seva, tan formalment com imaginativament, però sobretot formalment. Hi ha una primera part de poemes en una sola estrofa que es repeteix en tots els casos, són poemes de pensament poètic profund i de troballes brillants. La segona part és un poema llarg, una mena d’elegia vital, molt diferent del to de la primera part. I la tercera part és curta, però molt recollida en un centre emotiu molt potent que és el de la mort del pare. A desgrat d’aquestes tres parts, el llibre té una unitat potent, que és la que li dona la veu d’en Carles Dachs, la unitat de l’expertesa en la factura i en la capacitat de convèncer al lector. És un llibre destinat a deixar empremta en els lectors.”

Carles Dachs Clotet, guanyador, ha agraït el Premi dient “Vull donar les gràcies a l’Ajuntament de Sant Cugat i a la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater i, evidentment, al jurat del Premi. És un honor que m’hagin donat un premi amb el nom de Gabriel Ferrater que és el poeta català de la segona meitat del segle XX més influent.”

Carles Dachs Clotet

Nascut l’any 1987 a Santa Eugènia de Berga, 1987, és llicenciat en Filologia catalana per la UAB. Ha publicat Suc de llum (Premi Joan Duch per a Joves Escriptors 2009; Editorial Fonoll, 2010) i A dalt més alt (Premi Maria Mercè Marçal; Pagès editors, 2015). És cofundador de la petita col·lecció de paquettes de poesia «Els papers díscols». Escriu puntualment a la revista digital de crítica literària La Lectora i en altres publicacions. Ha estat professor lector de català a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest entre el 2017 i el 2021.

Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

 1. Marc Romera i Roca: La pau del cranc
 2. Yannick Garcia Porres: De dalt i de baix
 3. Enric Virgili Carbonell: Mamut
 4. Antoni Ibàñez i Ros: Una certa penombra
 5. Dolors Miquel i Abellà: Missa pagesa
 6. Albert Roig: A l’encesa

Finalista premiat: Josep Domènech Ponsatí: Apropiacions degudes i cia

 1. Declarat desert
 2. Albert Balasch: La caça de l’home
 3. Adrià Targa i Ramos: Boques en calma
 4. Jaume Subirana: Una pedra sura
 5. Anna García i Garay: Els mots encreuats
 6. Manel Ollé: Bratislava o Bucarest
 7. Josep Domènech i Ponsatí: El Càcol
 8. Eva Baltasar: Animals d’hivern
 9. Joan Puigdefàbrega: Deshora
 10. Miquel Àngel Llauger: Fourmillante
 11. Francesc J. Gómez: A l’enforcall
 12. Andreu Gomila: Felanitx