Ajuntament / Ciutat

L’Ajuntament doblarà els dies de recollida dels voluminosos als barris

09/09/2022
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament doblarà els dies de recollida dels voluminosos als barris

Passarà d’un a dos dies a Mira-sol, les Planes, la Floresta i Valldoreix. Hi haurà la mateixa freqüència, per tant, que al centre

També s’ampliaran els dies i horaris d’obertura de l’Ambiteca per potenciar la gestió i reutilització dels residus

Les millores s’inclouen al nou contracte de recollida de voluminosos, cartró comercial, fracció vegetal, recollides selectives especials i de manteniment i gestió del Punt Verd del centre, punts verds mòbils i mini punt verd del mercat

Aquest contracte, aprovat per unanimitat al ple i que ara s’haurà de licitar, incrementa un 60% el pressupost i assoleix el cost anual d’1,5 milions

El ple municipal extraordinari celebrat aquesta setmana va aprovar per unanimitat l’expedient d’inici de contractació del nou servei de recollida de voluminosos, cartró comercial, fracció vegetal, recollides selectives especials i de manteniment i gestió del Punt Verd del centre, punts verds mòbils i mini punt verd del mercat Torre Blanca.

L’Ajuntament ha augmentat un 60% el pressupost d’aquest contracte (tindrà un cost anual de 1’5M€) per potenciar el servei i dimensionar-lo a la realitat actual. L’objectiu és millorar la recollida i gestió d’aquests residus i fomentar la seva reutilització per impulsar una economia més circular. Una vegada aprovat al ple, ara el contracte es licitarà per formalitzar l’adjudicació.

Les principals millores del nou servei seran:

• Recollida de voluminosos: augment de la freqüència de recollida, que passarà d’un a dos dies a tots els barris: Mira-sol i can Barata, les Planes, la Floresta i Valldoreix. Hi haurà la mateixa freqüència, per tant, que al centre.

• Esporga: recollida a demanda. El ciutadà sol·licitarà la recollia via telemàtica (a través d’una nova app o trucada a Infonet en cas que no tingui accés a smarphone). En funció del dia de recollida, el sistema crearà una ruta per on passarà el servei, optimitzant els quilòmetres a recollir i disminuint el consum de combustible i emissions. Les saques s’identificaran amb un xip.

• Cartró comercial: Optimització de rutes per evitar el pas en carrers vianatitzats (servei temporal fins l’adjudicació del nou contracte de la recollida de residus i neteja viària).

• Ambiteca: Ampliació de dies i horari d’obertura al públic de la part de botiga de l’Ambiteca (obrirà cada dia de dimarts a diumenge, coincidint amb els horaris de la part de deixalleria). Es potenciarà la reutilització d’objectes i els tallers de reutilització i residu zero.

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat: “Estem satisfets del treball realitzat per poder desencallar i regularitzar un dels serveis més importants per nosaltres, un Servei sensible i perceptible quan no funciona, com és la recollida de voluminosos. La ciutadania espera de nosaltres que resolem els problemes de la via pública, estem fent esforços després de tant anys de deixadesa”.

Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: “El servei es planteja amb la finalitat de millorar la gestió dels residus i els materials, considerant-los com un recurs que cal preservar, així com mantenir el màxim valor d’aquests recursos en el marc d’una economia més circular. Es vol assolir un augment de la recollida selectiva i incrementar-ne també la qualitat, minimitzant la quantitat de residus que s’han de portar a les plantes de tractament mitjançant l’augment de la recuperació de materials, la reutilització i la preparació per a la reutilització”.

Un contracte reservat a empreses del tercer sector

Es reservarà la licitació del contracte a aquestes empreses per afavorir la inserció laboral de persones amb dificultats d’accés al món laboral. La durada serà de 4 anys amb possibilitat de dues pròrrogues anuals. L’import anual previst és de 1.531.039,66 €/any€ (IVA inclòs).

Cal recordar que el servei inclou la recollida de:

• Mobles i voluminosos
• Restes d’esporga a particulars mitjançant sacs d’1m3
• Piles i fluorescents als comerços
• Bicicletes abandonades
• Abocaments de residus abandonats
• Paper i cartró comercial (servei temporal fins l’entrada d’un nou contracte de recollida de residus comercials el 2023)

Aquest contracte també inclou la gestió de:

• Ambiteca (punt verd del centre, botiga i aula ambiental)
• Deixalleria de Can Calopa
• Punt verd del mercat de Torreblanca
• 2 deixalleries mòbils municipals

Aquest servei va recollir l’any 2021 un total de 1.574,79 tones de voluminosos, una xifra molt semblant a la de l’any 2020 (1.558,13 tones).