Ciutadania / Participació

Marxes exploratòries per analitzar l’espai públic amb perspectiva de gènere

21/11/2019
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament organitzarà al desembre marxes exploratòries amb les dones de la ciutat per analitzar l’espai públic d’una perspectiva de gènere. L’objectiu és poder detectar els espais i punts que generen desconfiança o inseguretat i poder-los canviar perquè les santcugatenques se sentin més segures al municipi.

En total, es faran sis marxes exploratòries:

  • Dilluns 2: Centre Est
  • Dimecres 4: Centre Oest
  • Dilluns 9: Centre – Nucli antic
  • Dijous 12: Les Planes
  • Divendres 13: La Floresta
  • Dilluns 16: Mira-sol

Cada una d’aquestes rutes començarà a les 18 h i tindrà una durada aproximada de 2,5 hores que inclourà una explicació de l’activitat, una caminada d’una hora i mitja per un recorregut definit prèviament en una reunió de treball, i el tancament de la sessió.

Les marxes es faran en grups de com a màxim 20 persones i estan obertes a les veïnes i col·lectius de dones de cada barri que hi vulguin participar.

Per assistir-hi, cal inscriure’s enviant un correu electrònic a participacio@santcugat.cat. Durant les marxes hi haurà servei de canguratge, per infants de 3 a 12 anys, per a qui ho sol·liciti.

Analitzar l’espai públic amb perspectiva de gènere

A l’hora d’analitzar la seguretat de l’espai públic, es tindran en compte els següents criteris:

  • Entorn senyalitzat: disposar de senyalització per saber on s’està i cap on es va, afavorir l’orientació i donar la informació es basa en un llenguatge no sexista.
  • Entorn visible: tenir capacitat de veure i ser vista en l’espai, però també simbòlicament, reconeixent les dones com agents socials.
  • Entorn vital: tenir capacitat d’escoltar i ser escoltada gràcies a la presència constant de persones al carrer i els espais públics.
  • Entorn vigilat: tenir possibilitats de poder sortir d’una situació insegura i obtenir ajuda perquè a prop hi ha persones que generen confiança i tenen la capacitat i la voluntat d’ajudar.
  • Entorn equipat: planificar i mantenir els espais dotats de tot allò necessari per poder fer les diferents activitats de la vida quotidiana, tant en espais públics com comunitaris.
  • Entorn comunitari: actuar col·lectivament en la construcció d’entorn segurs: facilitar l’existència de xarxes social en l’entorn pròxim perquè les persones puguin compartir espais i activitats comunes i reconèixer les dones com a agents claus generadores de comunitat.

Acord de ple

La realització de marxes exploratòries amb perspectiva de gènere dona compliment a una moció institucional aprovada al febrer del 2019 per combatre la percepció d’inseguretat al municipi.

El text instava a fer un “mapa de la por” a partir dels espais considerats més insegurs per les santcugatenques i a dissenyar accions de millora per tal que les dones puguin gaudir amb més tranquil·litat de l’espai públic i avançar cap a una ciutat més justa, igualitària i segura.