Ciutadania / Participació / Salut

Les entitats de la Taula de Malalties Neurològiques i Càncer tindran un local al carrer de Borrell

09/03/2020
Comparteix aquesta notícia

L’espai, situat al carrer de Borrell, 35, té 277 metres quadrats i l’ha comprat l’Ajuntament perquè les entitats tinguin un espai de trobada i per fer les seves teràpies i activitats. Així ho va decidir la ciutadania a la primera edició dels Pressupostos Participatius de Sant Cugat, en què va ser la proposta més votada.

Actualment, aquestes entitats disposen d’espais a la Casa de Cultura però l’objectiu és que puguin disposar d’un local més ampli i a temps complert que els permeti oferir una millor atenció a les persones que pateixen aquestes malalties i a les seves famílies.

Així ho han explicat en roda de premsa la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, i el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, que han posat en valor la voluntat de “donar resposta a les necessitats d’aquestes entitats, que sabem que tenen pocs espais per fer les seves activitats”.

Amb aquest objectiu, i després de valorar diverses opcions que es van descartar per manca d’espai o per ser poc cèntriques, l’Ajuntament ha comprat aquest local del carrer de Borrell i l’arranjarà perquè les entitats en puguin fer ús. En total, l’adquisició de l’espai ha costat 200.000 € dels 270.000 € que tenia assignats el projecte.

Característiques del local:

El local, de 277 metres quadrats, s’arranjarà perquè tingui un sol nivell i eliminar les barreres arquitectòniques.

Pel que fa a la distribució, s’habilitaran:

  • Un espai de recepció.
  • Un espai social
  • Tres sales per fer tallers i activitats
  • Una sala polivalent de 80 m2
  • Dos despatxos
  • Dos lavabos adaptats

Aquesta distribució s’ha fet d’acord amb les entitats que en faran ús, tenint en compte les seves necessitats.

La previsió és durant aquest any poder fer la redacció del projecte i la licitació de les obres.

Entitats que en faran ús:

El nou local l’utilitzaran, principalment, les associacions Avan, Amics de la Neurologia i l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA), per oferir serveis com:

  • Rehabilitació terapèutica a les persones afectades (fisioteràpia, logopèdia, psicologia, neuropsicologia, teràpia ocupacional…)
  • Activitats de caire lúdic i social per fomentar la relació i el lleure
  • Activitats de suport per a les famílies i persones cuidadores
  • Assessorament econòmic i legal.

Tot i això, la regidora de Ciutadania i Salut ha remarcat que “les altres entitats de la Taula de Malalties Neurològiques i Càncer també tindran la possibilitat de poder-ne fer ús si ho necessiten. Tindrem la mirada oberta a les seves necessitats”.

Per la seva banda, les presidenta de l’AFA, Anna Fitó, i d’AVAN, Cristina Urriza, han expressat la “il·lusió per aquest nou local. Ha costat tenir-lo i ara esperem poder començar a utilitzar-lo el més aviat possible i poder ampliar les nostres activitats”. En aquest sentit, han destacat el fet de poder disposar d’un espai de gimnàs o poder oferir servei a les tardes, i han remarcat la importància que la ciutat es doti d’espai per a les entitats que atenen persones grans i amb malalties cròniques.

Tots els projectes dels Pressupostos Participatius en marxa:

El de malalties neurològiques era l’últim projecte que quedava per executar dels primers Pressupostos Participatius de la ciutat. En aquella primera edició, la ciutadania va escollir 12 projectes, dels quals 10 estan executats i en funcionament i un altre a punt d’acabar les obres.

“Actualment, tenim el 91% d’aquells projectes executats”, ha subratllat el regidor de Participació i Barris, per a qui “la voluntat és poder tenir a punt el nou local el més aviat possible perquè les entitats en puguin disposar”.