Ciutadania

Creix un 21’4% el nombre d’atencions a dones que pateixen violències masclistes durant el 2020

24/11/2020
Comparteix aquesta notícia

Creix un 21’4% el nombre d’atencions a dones que pateixen violències masclistes durant el 2020

L’estat d’alarma agreuja la situació i augmenten un 42’3% les atencions del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) per casos de maltractaments envers les dones durant aquest període

L’Ajuntament reforça les mesures contra les violències masclistes i presenta el nou Protocol Local per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Parella

Coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, l’àmbit de Drets Socials i Igualtat ha presentat avui, 25 de novembre, les dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) durant aquest any 2020 (de l’1 de gener a 30 de setembre).

En aquest període el SIAD ha atès 145 dones, de les quals 68 ha estat per una situació de violència masclista. Aquesta dada significa un augment del 21’4% respecte al 2019 (56 dones per violències masclistes en el mateix període, d’un total de 172 dones ateses).

Majoritàriament són casos de violències masclistes en l’àmbit de la parella, però hi ha altres àmbits, com el familiar o el laboral. Pel que fa al perfil de les dones ateses pel servei, és el d’una dona de mitjana edat, amb fills/es, estudis superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola. La violència psicològica es dóna en un percentatge molt elevat, ja que representa el 100% dels casos de violència masclista detectats. També és força present la violència múltiple: generalment la violència exercida cap a la dona no s’atura després de la separació sinó que continua i sovint augmenta quan hi ha criatures a càrrec.

Per altra banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha realitzat un total de 601 atencions aquest 2020, un 35% més respecte al mateix període de 2019, en què es van registrar 445 atencions.

ESTAT D’ALARMA, MÉS ATENCIONS I MÉS CASOS DE VIOLÈNCIES MASCLISTES

Durant l’estat d’alarma (del 16 de març a 11 de juny) s’ha observat un increment d’un 41,7% del nombre d’atencions genèriques (231 atencions) al SIAD, així com dels casos de violència masclista un 42’3% (37 casos de violència masclista) respecte als que hi va haver el 2019 en el mateix període, 163 i 26 respectivament.

Per aquest motiu, durant l’estat d’alarma, s’ha reforçat el servei i s’han fet atencions fora d’horari laboral i en cap de setmana a causa de l’increment de les situacions de risc. S’ha ofert un acompanyament continuat en el temps via telemàtica (telefònic/WhatsApp/videoconferència) per als casos més greus.

Per tipologies, les atencions més destacades en aquest període han estat els casos de violències masclistes, els conflictes familiars i els dols per divorcis o mort d’una persona estimada per COVID-19. També s’ha donat suport a dones infermeres o metgesses que han estat a primera línia per la pandèmia.

S’han realitzat coordinacions amb els diversos actors de la xarxa contra el maltractament i s’han gestionat recursos especialitzats per les dones en situació de violències masclistes.

SIAD

2020

(1 gen-30 set)

2019

(1 gen-30 set)

Estat d’alarma

(16 març-11 juny)

Mateix període 2019

Total atencions genèriques

601 (+35%)

445

231 (+41,7%)

163

Total dones ateses

145

172

63

83

Ateses per

violència masclista

68 (+21,4%)

56

37 (+42,3%)

26

NOU PROTOCOL CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Aquestes dades reforcen, encara més, la voluntat de l’Ajuntament de crear nous protocols municipals per donar una resposta unificada, coordinada i eficaç contra les violències masclistes. En aquest sentit, s’ha actualitzat el Protocol Local per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Parella, que inclou la millora continua dels circuits d’atenció, l’adaptació periòdica del document al marc legal vigent i als recursos disponibles dins i fora del municipi, principis orientadors per als serveis públics i el treball en Xarxa per a l’eradicació de la victimització secundària de les dones que pateixen la violència.

Es tracta d’un document viu, obert a incorporar-hi millores o noves necessitats que puguin anar sorgint en relació amb un fenomen tan complex com és la violència masclista, per la qual cosa l’avaluació periòdica serà essencial per garantir-ne l’actualització.

El Protocol Local per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Parella es pot consultar al web de l’Ajuntament a través d’aquest enllaç www.santcugat.cat/web/lluita-contra-la-violencia-de-genere.

ACTES DEL 25N

Dins del programa d’actes de commemoració del 25N (www.santcugat.cat/programa/25n-dia-contra-violencia-masclista-2020), el SIAD ha convocat per aquest matí, a les 12h, una concentració a la pl. de la Vila com a mostra de rebuig a les violències masclistes. Durant l’acte, que comptarà amb la presència de l’alcaldessa, es llegirà un manifest institucional.

L’alcaldessa també assistirà, avui dimecres, a l’“Acció artística amb motiu del 25N Dia contra les Violències Masclistes” a càrrec de Lluís Ribas i Marta Pessarrodona (20:30h a la pl. Octavià) i el pròxim dissabte, a les 16h, a la ZEM Jaume Tubau on el Sant Cugat FC farà la lectura d’un manifest contra la violència masclista.

Aquest dimecres, quan es faci fosc, la façana de l’Ajuntament lluirà de color lila.