Alcaldia

Un taller sobre el vi dels monjos i una activitat amb 3D, protagonistes de les Jornades Europees de Patrimoni

06/10/2020
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat s’uneix a la gran festa del patrimoni cultural de Catalunya i d’Europa: els propers dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre se celebraran a la ciutat les Jornades Europees de Patrimoni amb un programa d’activitats organitzat pels Museus de Sant Cugat i l’Oficina de Turisme.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “volem apropar la nostra riquesa patrimonial a la ciutadania i per això participem en aquesta iniciativa. Divulgar aquests valors és imprescindible per promoure una societat més rica, més plena de coneixement i, en definitiva, més lliure”.

Una de les activitats les activitats més destacades d’enguany serà el taller “El vi de piment. Alimentació medieval al Monestir de Sant Cugat” a càrrec dels especialistes en història medieval Delfi I. Nieto i Maria Casals. Els participants coneixeran què bevien els monjos i el perquè, a més d’aprendre a elaborar el seu propi vi de piment. L’activitat tindrà lloc el dissabte 10 d’octubre a les 11:30 hores al Museu del Monestir (Públic adult. Aforament limitat. Inscripció prèvia al 936759951 o [email protected]).

A més, en aquesta edició Sant Cugat també se suma a la iniciativa “Desperta el patrimoni” de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Es tracta d’una activitat didàctica de creació de models d’elements patrimonials en 3D a partir de fotogrametria i l’ús de telèfon intel·ligent (vídeo de l ‘activitat “Desperta el patrimoni”). Aforament limitat (inscripció prèvia al 936759951 o [email protected]).

Totes les activitats es faran de forma presencial, adaptant-se i respectant les mesures de seguretat, prevenció i protecció enfront de la Covid-19 que estableixen les autoritats sanitàries. La resta d’activitats de la programació que es duran a terme són:

Visita guiada a l’Arxiu Nacional de Catalunya
Dia: Divendres 9 d’octubre
Horari: 10 a 14h.
Lloc: Arxiu Nacional de Catalunya
Visita guiada a les instal·lacions de l’ANC i mostra de documentació dels fons que conserva. Per a descobrir o saber-ne més sobre els arxius, el patrimoni i la tasca dels professionals que en tenen cura. Activitat gratuïta. Inscripció prèvia al 935891320 o [email protected]

Visita guiada El Monestir més poderós del comtat de Barcelona.
Dia: Dissabte 10 d’octubre
Horari: 10h
Lloc: Claustre del Monestir
Els matins es converteixen en una visita exclusiva que et permetrà passejar pràcticament en solitari per l’interior del Monestir de Sant Cugat i de l’Església. Públic general, famílies, aficionats al patrimoni. Activitat gratuïta. Aforament limitat. Inscripció prèvia al 936759952 o [email protected]

Ruta El parc del Torrent de Ferrussons i el parc del Pont de Can Vernet.
Dia: Dissabte 10 d’octubre
Horari: 11h
Punt de trobada: Parc del Torrent de Ferrussons (avinguda de Can Magí)
La natura del torrent s’endinsa dins la ciutat. Hi caminarem per conèixer el gran valor natural i el testimoni de com era l’entorn abans. Hi descobrirem la biodiversitat i sentirem els ocells que han triat viure-hi. Caminarem entre pollancres, pins i roures, i travessarem ponts i rieres. Per uns moments, oblidarem que som enmig d’una ciutat. Públic general, famílies, professionals, aficionats al patrimoni. Activitat gratuïta. Aforament limitat. Inscripció prèvia al 936759952 o [email protected]

Visita guiada Claustre del Monestir. Coneix les històries que amaguen els capitells
Dia: Diumenge 11 d’octubre
Horari: 12h
Lloc: Claustre del Monestir
Sense guions previs, algunes regles de joc, l’atzar i la improvisació del guia, aquests són els ingredients d’una visita diferent i divertida sobre els capitells del Claustre. Públic general, famílies, aficionats al patrimoni. Activitat gratuïta. Aforament limitat. Inscripció prèvia al 936759952 o [email protected]

Del Monestir de Sant Cugat a la capella de Sant Domènec
Dia: Dilluns 12 d’octubre
Horari: 12h
Lloc: Museu del Monestir (punt de partida)
Itinerari urbà des del monestir fins a la capella de Sant Domènec, seguint el primer tram de l’antic camí a Terrassa, el camí dels monjos. Amb aquesta ruta coneixereu la llegenda d’aquest antic camí, la capella de Sant Domènec i la història dels seus constructors – els Mates del carrer Sant Domènec – , i els fets de la batalla de Sant Cugat (12 d’octubre de 1808, durant la Guerra del Francès). Públic general (+ 12). Aforament limitat. Inscripció prèvia al 936759951 o [email protected]

30 anys de Jornades Europees de Patrimoni

Les Jornades Europees de Patrimoni són la gran festa del patrimoni cultural de Catalunya, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Formen part de les European Heritage Days que tenen lloc cada a any a 50 estats membres de la Convenció Cultural Europea els mesos de setembre i octubre. Enguany se celebren els 30 anys de les JEP, amb una edició especial #30anysJEP. Sant Cugat ha participat contínuament en aquestes jornades des del 2003, any de la creació del Museu de Sant Cugat.

A Catalunya se celebren el segon cap de setmana d’octubre, durant els dies 9, 10 i 11 d’octubre.
És una gran oportunitat per conèixer espais patrimonials de manera gratuïta, amb propostes diverses i per a tots els gustos, i viure noves experiències. L’any passat hi van participar més de 47.000 persones en propostes desenvolupades arreu dels més de 200 municipis que hi participen.
Les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya compten amb la col·laboració directa de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Enguany, el tema que es proposa per a la celebració de les JEP des del Consell d’Europa és el de “Patrimoni i Educació”. Seguint aquest lema, les JEP fan una aposta per la divulgació del patrimoni en la seva vessant més educativa, i més enllà del públic escolar. Una aposta per trencar amb la categorització clàssica de públics, per tal d’entendre la mediació del patrimoni cultural des d’una visió més integradora i intergeneracional.