Alcaldia / Cultura

Sant Cugat celebra l’Any Gabriel Ferrater per commemorar el centenari del naixement de l’autor i els 50 anys de la seva mort

26/01/2022
Comparteix aquesta notícia

La commemoració de l’Any Gabriel Ferrater té excepcionalment un doble motiu: el centenari del naixement de l’autor i el cinquantenari del seu suïcidi, amb l’objectiu principal de difondre al màxim el coneixement de la seva obra i el reconeixement de la seva figura. L’any commemoratiu inclourà actes centrals a Reus, la ciutat on Ferrater va néixer, i on se celebrarà l’acte inaugural al febrer; a Sant Cugat, la ciutat on va morir, amb un acte a finals de novembre que clourà oficialment la commemoració, i a Barcelona, al març, amb l’acte central del Dia Mundial de la Poesia.

La commemoració, impulsada pel departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), compta amb els ajuntaments de Sant Cugat i Reus com a part de l’organització. Seran també els encarregats de vehicular l’impuls de les entitats ciutadanes que fa temps que treballen per mantenir i difondre el llegat ferraterià.

La presentació de l’Any Gabriel Ferrater ha tingut lloc al Palau Marc, seu del Departament de Cultura, i ha estat emès pel canal culturacatalunya de YouTube. Hi han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; Daniel Recasens, regidor d’Educació, Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus; Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports i Joventut i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Sant Cugat, i el comissari de la commemoració, Jordi Cornudella.

L’organització s’ha marcat també com un dels objectius principals aconseguir que l’obra i la figura de Gabriel Ferrater tinguin una presència satisfactòria a les xarxes de biblioteques, els centres d’ensenyament secundari i les universitats. Per això impulsarà un seguit de projectes amb materials videogràfics i didàctics i una exposició itinerant.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Sant Cugat no és només la ciutat on va morir Ferrater, és sobretot la ciutat on va conviure amb Marta Pessarrodona. És la ciutat on eclosionen les classes universitàries de Ferrater i el moviment intel·lectual d’El Mesón. Sant Cugat és la ciutat que continuarà cultivant el llegat de Ferrater amb la implicació i complicitat de l’Ajuntament, l’Associació Gabriel Ferrater i els agents locals, que en són hereus directes i companys de converses”

 

Programació de l’Any Gabriel Ferrater a Sant Cugat

Tot i que l’organització treballa encara en la calendarització d’algunes de les activitats al llarg de l’any, aquests són els principals actes que arrenquen aquest mateix 25 de gener, amb Espai Poètic: El poetes després de Ferrater, i que s’allargaran fins al 22 de novembre:

(Activitats organitzades amb l’Associació Gabriel Ferrater)

Espai Poètic: El poetes després de Ferrater

25 de gener: Josep Pedrals

22 de febrer: Àlex Susanna

22 de març: Joan Vigó

19 d’abril: Marta Pessarrodona

24 de maig: Anna Pantinat

19 h- Xalet Negre

 

Grup de Lectura: Les dones i els dies

11 de gener: Ester Xargay – Marta Darder

8 de febrer: Marina Porras – Andreu Subirats

15 de març: Dolors Miquel – Jaume Pons Alorda

10 de maig: Esteve Plantada –  Laia Malo

14 de juny: Núria Perpinyà – Jaume Subirana

19 h- Xalet Negre

 

Tertúlies Literàries: El poetes de Ferrater 

1 de febrer: R. Lowell a cura de Josep M. Fulquet

1 de març: Ausiàs March a cura de Francesc J. Gómez

5 d’abril: T. H. Elliot a cura de Josep M. Jaumà.

3 de maig: W.H. Auden a cura de Marcel Riera

7 de juny: Cesare Pavese a cura de Miquel Edo.

A les 19 h-  Ateneu santcugatenc

 

———————————-

 

31 de gener

Sant Cugat, territori Gabriel Ferrater. Aquí comença la llegenda

Presentació dels actes que organitza Canals Galeria d’Art al llarg de la commemoració, que permetran parlar de la integració de l’autor amb Sant Cugat. Oriol Canas comentarà la relació familiar amb el poeta i la relació amb el grup d’art “Set i tantes”.

12 h – Plaça d’Octavià

Març

Ruta literària Gabriel Ferrater i presentació de l’audioguia de l’Oficina de turisme Gabriel Ferrater a Sant Cugat. L’itinerari literari Gabriel Ferrater a Sant Cugat convida a resseguir els passos del poeta a la ciutat i a gaudir de la descoberta o de la relectura de la seva obra poètica, que també es podrà fer a través de l’audioguia.

Disseny i selecció de textos: Maria Nunes, de l’Associació Gabriel Ferrater

21 març-Dia Mundial de la Poesia

Estrena de Gabriel i Qel. Qel Xiberta canta Gabriel Ferrater

Abril

L’Ajuntament de Sant Cugat col·locarà una placa commemorativa dissenyada per l’escultor santcugatenc Pep Codó en record de l’autor davant la casa on va viure, a la Rambla de Ribatallada

1 d’abril-30 de juny

Gabriel Ferrater i els artistes de Sant Cugat

Una mostra d’obres dels artistes santcugatencs que han tingut relació amb Gabriel Ferrater obre les exposicions que la Galeria Canals farà sobre ell i la seva obra al llarg del 2022.

Artistes participants: Doris Leussler, Josep Canals, Pep Codó, Josep Royo, Xavier Figueras, Casademont “Le Vieux” i Carles Delclaux

Inauguració: 1 d’abril – 19h – Canals Galeria d’Art

22 d’abril
Concert de Sant Jordi amb l’Orquestra Simfònica Sant Cugat

20 h – Teatre-Auditori Sant Cugat

Lectura popular de poemes de Gabriel Ferrater 
19 h – Plaça del Coll

24 abril
Gabriel Ferrater Sextet – Joan Artigas canta Gabriel Ferrater
19 h – Sala Clavé de La Unió

20 de maig

Cloenda de la 27a edició del Festival Barna Sants

Homenatge al poeta Gabriel Ferrater en el marc del seu centenari

Amb la cantautora Meritxell Gené, acompanyada dels músics Jordi Busquets i Guillamino, l’actriu Estel Solé i els ballarins Margherita Bergamo Meneghini i Ricardo Salas

20 h – Teatre Auditori de Sant Cugat

Juny
Presentació del guanyador del Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater
Amb la col·laboració d’Edicions 62 i la Comissió ciutadana Gabriel Ferrater

Presentació dels guanyadors del Premi de Poesia Ferrater de Secundària
Amb la col·laboració de la Comissió ciutadana Gabriel Ferrater

1 juliol

Inauguració de l’exposició ‘Ídols’, de Sergi Barnils

19 h – Canals Galeria d’Art

7 juliol

Gabriel Ferrater Pintor. Diàlegs inèdits.

Exposició itinerant a Reus i Sant Cugat. Obres de Gabriel Ferrater, Carles Delclaux, Pep Codó…

19 h – Canals Galeria d’Art

Setembre
Presentació del guanyador del I Premi ‘Pensar Més’ d’assaig jove Memorial Gabriel Ferrater

Premi adreçat a joves autors i autores, de màxim 35 anys, que hagin començat la seva activitat de recerca, amb l’objectiu de promoure l’escriptura i el pensament crític entre el col·lectiu d’estudiants universitaris de segon i tercer cicle, investigadors i escriptors en general. Amb la col·laboració de la UAB i Associació Gabriel Ferrater

Octubre
Cicle Enraonar – El pensament filosòfic i llegat literari i social de Gabriel Ferrater.

Amb la col·laboració de la Fundació Bofill

Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

Al llarg del mes d’octubre, Sant Cugat acollirà la 22a edició del festival, la temàtica de la qual tindrà substrat Ferrater. Com cada any, la ciutat viurà el festival amb activitats diverses amb la implicació de les entitats, llibreries i biblioteques locals i la presència d’artistes i rapsodes d’arreu del país.

Estrena, dins del Festival Nacional de Poesia,  de la producció Vull subornar la joventut, amb Pol López, Andreu Gomila i Pau Carrió.

Exposició obra pictòrica de Gabriel Ferrater a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater

A banda d’aquestes activitats la figura de Ferrater estarà present a exposicions i audiovisuals, a les biblioteques i centres educatius, també al Parlament i al Ferrocarrils de la Generalitat i un dels seus poemes serà el protagonista del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març.

Tota la programació es podrà consultar de forma actualitzada a www.anygabrielferrater.cat