Alcaldia

Pas endavant per a la restauració de la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat

12/03/2021
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha recollit aquest matí, de mans de  la vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny,  el Projecte bàsic executiu de restauració de la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat.

El projecte, elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, a instància de l’Ajuntament, té un pressupost de 450.000 €. Les obres es portaran a terme,  un cop realitzats tots els tràmits per a la licitació i adjudicació, amb finançament de la Diputació de Barcelona.

Aquesta intervenció s’emmarca en les actuacions per a la recuperació i posada en valor del conjunt monumental del Monestir de Sant Cugat, impulsats per l’Ajuntament des de la Comissió Gestora del Monestir, on hi col·laboren la mateixa Diputació i la Generalitat de Catalunya.

Mireia Ingla, alcaldessa: “El Monestir de Sant Cugat és l’element patrimonial amb més valor de la ciutat i ens connecta amb el nostre passat medieval, a més de ser el símbol per excel·lència del municipi. Preservar aquesta joia és el nostre deure i aquest és l’objectiu de l’actuació que presentem avui de la mà de la Diputació de Barcelona. La restauració de la muralla de llevant permetrà donar a conèixer a la ciutadania nous aspectes d’aquest immens pou d’història que significa el Monestir”.

Abast del projecte

El tram de muralla que es proposa restaurar, d’uns 65 m d’extensió, se situa a llevant del recinte i  formava part de la muralla primigènia del Monestir, amb origen al segle XIV . És un dels elements que ens remet al poder que ostentava el recinte monacal.

El projecte planteja estudiar, valorar i planificar la restauració de la muralla, amb l’objectiu final de protegir-la, posar-la en valor i adequar-la a l’accés del públic. Proposa la restauració del conjunt mitjançant la intervenció en les tres torres i els tres trams de muralla a fi de preservar i millorar els seus valors essencials i el seu ús, tant en la utilització funcional com pel que fa a oferir als visitants una recuperació estètica i històrica.

Entre les actuacions principals destaquen habilitar la torre hexagonal com a mirador, per poder accedir-hi en el marc de les visites guiades, així com consolidar les dues bestorres i recuperar, a la part interior del recinte, la cota de circulació original d’aquestes.

Ates l’estat de conservació de la muralla, que va tenir reformes significatives al llarg dels segles, l’any 2017 el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local va dur a terme uns treballs d’urgència amb l’objectiu de consolidar els elements que presentaven inestabilitat o risc de despreniment per evitar la pèrdua del monument, a l’espera de les obres de restauració. L’any 2018 també es van realitzar uns treballs de recerca per documentar-lo arqueològicament i completar el coneixement d’aquest.

El Monestir de Sant Cugat, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, és un dels majors exponents de l’art medieval de Catalunya que, junt amb una situació privilegiada, al bell mig del nucli urbà, el seu valor històric i l’ús com a equipament cultural i eclesiàstic, el converteixen en l’element patrimonial més important de la ciutat.