Es tracta d’un nou espai de participació pensat perquè la ciutadania i les entitats de tota la ciutat puguin presentar i debatre iniciatives, idees o reflexions sobre temes d’interès per Sant Cugat.
L’objectiu de l’Assemblea Ciutadana és copsar al màxim l’opinió i sentir general de la població sobre temes importants per la ciutat. La proposta respon també a la feina feta durant aquest mandat pel Consell de Ciutat, que ha proposat una modificació del seu propi reglament per tal que sigui un òrgan vertaderament participat i amb espais de diàleg amb l’Ajuntament però també amb la ciutadania a través d’eines com l’assemblea ciutadana.
Així ho han explicat aquest dimecres el segon tinent d’alcaldia i regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, i l’ecòleg Carles Castell, membre del Consell de Ciutat en representació de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.
Marco Simarro, segon tinent d’alcaldia i regidor de Participació i Barris: “l’Assemblea Ciutadana suposa un pas més en la voluntat d’implicar el veïnat de la ciutat. Es tracta d’un espai eminentment ciutadà on la ciutadania podrà exposar i debatre les seves propostes i reflexions sobre temes d’interès pel municipi. Creiem que és fonamental que la població prengui partit en les qüestions locals. L’assemblea és un nexe entre l’ajuntamen i la ciutat que convida a la població, també de manera individual, a incidir en els debats que es generin al municipi.”
Carles Castell, membre del Consell de Ciutat: “l’Assemblea Ciutadana formalitza el protocol per buscar la interacció, la bidireccionalitat entre la ciutadania i l’Ajuntament, amb l’objectiu de generar nous debats d’interès general sorgits de propostes ciutadanes. Uns debats que siguin propositius i que ajudin a implementar de forma més eficaç les iniciatives.”
Funcionament de l’Assemblea Ciutadana
- Es convocarà mínim un cop a l’any a petició del Ple, la Junta de Govern, el Consell de Ciutat o la ciutadania, amb el suport de 300 signatures de persones majors de 18 anys empadronades a Sant Cugat. Les assemblees se centraran en temàtiques específiques.
- La convocatòria, organització i dinamització anirà a càrrec d’una Comissió de l’Assemblea Ciutadana, formada per entre 3 i 5 persones designades pel Consell de Ciutat, amb el suport de l’àmbit de Participació Ciutadana.
- Hi podran participar, prèvia inscripció, entitats i santcugatencs i santcugatenques majors de 16 anys, ja sigui com a assistents o fent una intervenció.
- Les intervencions a les assemblees es faran a partir de propostes presentades prèviament i validades per la comissió organitzadora. I un cop presentades, es publicaran al portal de participació, decidim.santcugat.cat. Aquestes intervencions podran aportar reflexió, ser iniciatives o proposar idees de la temàtica de l’assemblea.
- Les propostes que es presentin es traslladaran a l’òrgan corresponent (Junta de Govern, departament, consell de barri o consell de sectorial).
- La comissió de l’Assemblea Ciutadana farà el control i seguiment de l’aprovació de les intervencions per part del ple, Junta de Govern o consell corresponent i de la seva execució, si s’escau.
Primera Assemblea Ciutadana sobre Torre Negra
La primera assemblea ciutadana de Sant Cugat està prevista per la tardor i se centrarà en la Torre Negra i l’entorn de Collserola.
Aquesta casa fortificada i el seu entorn tenen un gran valor per la ciutat, tant patrimonial com per ser un símbol de la protecció i la preservació de Collserola, i la compra de la finca, aquest any, ha suposat un pas important per obrir-la a la ciutadania i que puguem gaudir d’aquest element tant significatiu per Sant Cugat.
Precisament, el Consell de Ciutat ha estat treballant internament sobre els possibles usos que podria tenia l’espai i ara la voluntat és obrir aquets debat a tot el veïnat. L’assemblea arribarà, a més, després d’uns mesos de portes obertes a l’edifici, que hauran permès a tothom que ho vulgui conèixer i gaudir de l’espai.