Alcaldia

La Creu de Terme s’exposarà dins del Museu del Monestir (Claustre) i al seu lloc es col·locarà una rèplica

22/02/2024
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat recupera la Creu de Terme del Monestir, l’element patrimonial del segle XVI que estava instal·lat al costat de l’església i que l’any 2021 va patir un acte vandàlic.

L’alcalde, Josep Maria Vallès, i la regidora de Cultura, Núria Escamilla, han comprovat de primera mà el resultat dels treballs de reparació de la creu, que pràcticament ja han conclòs. L’Ajuntament va encarregar el projecte a la restauradora Olga Schmid i s’ha comptat amb el suport i la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, que ha cedit les seves instal·lacions per realitzar els treballs.

L’Ajuntament ha decidit, seguint les indicacions del Centre de Restauració, exposar permanentment la Creu de Terme (la part pròpiament en forma de creu, que mesura 1,3 metres d’alçada i d’amplada i que coronava el conjunt) al Claustre, dins del Museu del Monestir. L’objectiu és facilitar la seva visita per part de la ciutadania i preservar millor aquesta peça original, que fins ara es trobava a l’aire lliure i sense cap tipus de protecció.

Així mateix de forma simbòlica es col·locarà una rèplica de la creu en 3D a l’espai que ocupava anteriorment al passeig de l’Hort de l’Abat – Jardins del Paga-li Joan, just al costat de l’entrada de l’església del Monestir. La rèplica estarà sostinguda pel fust original, de 2,75 metres d’alçada. A més, també s’instal·larà una barana preventiva al seu entorn tal com també recomana el Centre de Restauració de la Generalitat.

Núria Escamilla, regidora de Cultura: “seguint les indicacions dels experts del centre de restauració, la part original de la creu s’ubicarà dins del Museu per preservar-la millor i facilitar la seva visita. A la seva antiga ubicació hi col·locarem una rèplica en 3D que tindrà el mateix aspecte que l’original”.

Aquests canvis es duran a terme properament, una vegada es rebi l’autorització de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat. Aquest tràmit, que ja està avançat, és necessari perquè la Creu de Terme i el conjunt del Monestir són Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Aquest projecte de recol·locació tindrà un cost global de 35.000€, dels quals més de la meitat corresponen a la rèplica en 3D i a la barana.