Ajuntament / Cultura

“Torre Negra. Casa forta, casa oberta”

26/05/2022
Comparteix aquesta notícia

Torre Negra obre portes el primer cap de setmana de juny per mostrar a la ciutadania el nou espai patrimonial de Sant Cugat

Amb el lema “Torre Negra. Casa forta, casa oberta”, el 4 i 5 de juny s’ofereix un programa d’activitats per a tothom per descobrir el patrimoni i la natura local

L’accés al recinte és lliure mentre que les visites guiades tindran inscripció prèvia, que es poden fer a partir del 27 de maig

A partir de l’11 de juny es faran visites guiades els matins dels dissabtes i diumenges

Després que el 14 de gener passat l’Ajuntament adquirís la finca de Torre Negra, s’ha volgut donar a conèixer aquest espai patrimonial de la ciutat amb unes jornades de portes obertes.

Amb el lema “Torre Negra. Casa forta, casa oberta” s’han programat els dies 4 i 5 de juny, diverses activitats, per a totes les edats, que també volen posar en valor l’entorn natural de l’edifici.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Amb aquestes jornades volem que la gent es faci seu aquest espai tan identitari de la ciutat, i que pugui aprofundir en el coneixement de la història i el patrimoni al mateix temps que al de la natura, la flora i la fauna”.

Visites guiades a Torre Negra

El dissabte 4 de juny i el diumenge 5 de juny tothom que ho vulgui podrà descobrir aquest entorn natural i patrimonial de la ciutat amb una guia especialitzada. Les visites seran en grups de màxim 10 persones per torn i es faran cada mitja hora, entres les 11 i les 14 hores. Dissabte també es faran visites guiades durant la tarda, de 16 a 19 hores.

Per fer-ho caldrà concertar prèviament la cita a través de museu@santcugat.cat o del telèfon 93 675 99 51. El punt de trobada serà a l’entrada principal de l’edifici. Les inscripcions es poden fer a partir de divendres 27 de maig.

Amb aquesta voluntat de donar a conèixer el nou espai patrimonial de Torre Negra a la ciutadania, des de l’11 de juny es faran visites guiades els dissabtes i diumenges al matí , de 10:30 a 13:30 hores. La reserva prèvia es podrà fer a través de Museus de Sant Cugat.

Programa d’activitats

Les jornades de portes ofertes comptaran amb actuacions de cultura popular com la plantada i ballada dels Gegants de Sant Cugat i el concert de Marcel Caselles Trio.

També s’hi faran activitats per donar a conèixer les característiques de les diferents espècies i plantes tradicionals de l’entorn amb tallers com el tast de l’oli ecològic, la confecció de bombes de llavors màgiques i de sals i olis aromatitzats, a càrrec de L’Ortiga, agricultura ecològica.

Per diumenge 5 de juny es proposen els itineraris familiars de descoberta de la fauna i la flora de l’entorn natural de la Torre Negra. Les passejades tindran una durada d’una hora i es faran en tres torns: 10.30h, 11.30h,i 12.30h

L’espectacle de lluita amb espases medievals, que es podrà veure diumenge en tres passis (11 h, 12 h i 13 h) servirà de cloenda d’aquestes dues jornades de portes obertes.

No hi haurà servei de restauració, però tothom que ho vulgui podrà portar la carmanyola i la beguda per dinar.

Totes les activitats són gratuïtes. Aquelles que es facin a l’aire lliure estan subjectes a la climatologia i podran ser cancel·lades o modificades en conseqüència.

Accés al recinte

És lliure per a tothom i es farà únicament pel camí de la plaça Rotary (via Pi d’en Xandri). Des de l’organització es recomana fer-ho caminant o amb bicicleta, i hi haurà una zona d’aparcament per a bicicletes.

L’accés amb vehicles de motor està restringit en tot el recinte. En cas de persones amb mobilitat reduïda es podrà disposar d’un passi contactant amb museu@santcugat.cat o bé al telèfon 93 675 99 51.

L’horari per accedir-hi serà:

• Dissabte, 4 de juny, de 10 a 19 hores
• Diumenge, 5 de juny, de 10 a 14 hores

L’últim accés al recinte es podrà fer mitja hora abans del tancament.

Cuidem el medi ambient

Torre Negra es troba situada en un entorn natural, a la vora de l’àmbit del parc natural de la Serra de Collserola, considerat el parc metropolità més gran del país amb més de 8.000 hectàrees de superfície, de les quals Sant Cugat és el municipi amb més superfície, un 44%.

Quan hi accedim hem de ser molt curosos en les nostres accions, tant pel que fa a la generació de residus com en la prevenció d’incendis forestals. Hem de ser respectuosos i tenir cura del medi ambient fent ús, per exemple, d’envasos reutilitzables i no generant brossa.

Cal recordar també que, del 15 de març al 15 d’octubre, està prohibit encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat, sigui quina en sigui la finalitat.

La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat

L’edifici de la Torre Negra es va erigir inicialment per manament de l’abat del monestir com una fortificació. Va estar en mans de diverses famílies nobiliàries i, des de 1728, en les mans directes del monestir. El 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família fins que al gener d’aquest any l’Ajuntament la va adquirir per 2’8 milions d’euros.

La finca conserva unes 2’7 hectàrees d’antics conreus que es conserven com a prats i zones enjardinades (on està situat l’edifici de la Torre Negra) i aproximadament 85’5 hectàrees forestals dominades per pins i alzines situades dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El valor patrimonial i històric de l’edificació, així com la seva singularitat, fa que la Torre Negra esdevingui un element amb un gran significat per a la ciutadania de Sant Cugat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A aquest fet se li ha de sumar la proximitat amb el nucli urbà i la gran accessibilitat a peu i en bicicleta. Per aquestes raons la Torre Negra és una de les principals portes d’accés al Parc de Collserola.

La programació sencera es pot consultar a santcugat.cat
S’adjunta la imatge gràfica de les jornades