Ajuntament

S’avança la campanya de prevenció d’incendis forestals, marcada per la situació de sequera

01/06/2023
Comparteix aquesta notícia

La regidora en funcions de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor en funcions de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí a la Torre Negra la campanya de prevenció d’incendis forestals 2023 que, tal com ha establert la Generalitat, enguany per primera vegada s’ha avançat 15 dies per la situació de sequera: comença avui dia 1 de juny i finalitzarà el 15 de setembre.

L’acte també ha comptat amb la presència de representants dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil, serveis tècnics de Medi Ambient, de Protecció Civil i la Policia Local.

L’Ajuntament segueix demanant a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal i recorda que davant qualsevol columna de fum o foc s’ha de trucar immediatament al 112. Des del consistori també s’alerta de l’actual context de sequera i de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys, que afavoreixen les condicions perquè es pugui produir un incendi forestal.

En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2022 s’ha seguit registrant una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 18,1º, un augment del 22% respecte la mitjana històrica (14’8º període 1914-2021). Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

Pel que fa a la precipitació, s’ha reduït un 50%: l’any passat es van registrar 307,7 l/m2 mentre que la mitjana del període històric 1914-2021 és de 617,2 l/m2. És el segon any consecutiu que es registra aproximadament la meitat de pluges (any 2021: 327,6 l/m2).

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha activat diverses accions per intentar mitigar el risc d’incendi tenint en compte que el 40% del terme municipal és zona forestal. Com és habitual, s’han destinat 192.000€ per manteniment de franges d’urbanitzacions, manteniment de rieres i torrents, vegetació en contacte amb enllumenat públic i arbres forestals caiguts o amb risc de caiguda. Amb aquest pressupost –que es manté respecte l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 86,58 hectàrees: 19,37 h. a Torre Negra-Costa del Golf; 14,52 h. a les Planes; 9,64 h. a can Cortés; 4,84 a Mas Fortuny; 2,83 h. a can Borrull; 10,7 h. a Sant Medir-Sol i Aigua: 1,35 h. a can Calopa; 14,82 a can Barata; 4,91 h. al torrent de Llaceres; i 3,6 h. a Sant Joan.

L’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cisterna de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). Així mateix, enguany Sant Cugat torna a formar part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI), que enguany es realitzarà a través  de l’ADF amb 6 vehicles i 25 voluntaris.

D’altra banda, s’ha renovat la imatge i el lema de la campanya de comunicació per transmetre un missatge de prevenció a la ciutadania lligat, també, amb la situació de sequera: “Estalviar aigua és vital. Evitar incendis també”. S’ha enviat una carta a tots els ciutadans i ciutadanes apel·lant a la responsabilitat davant la situació de sequera i de risc d’incendis. A més, tècnics municipals rebran una formació específica dels Bombers sobre la gestió en cas d’un incendi forestal.

 Balanç incendis 2022

 L’any passat es van cremar 0,83 hectàrees en un total de 14 incendis, principalment en zones de matolls. Una xifra baixa que s’ha reduït respecte l’any 2021, quan es van cremar 1’4 hectàrees en un total de 16 incendis.