Ajuntament

Sant Cugat nomena Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat a títol pòstum

31/05/2021
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat ha nomenat aquesta tarda Arcadi Oliveres com fill predilecte de la ciutat. El ple municipal, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat la concessió, a títol pòstum, d’aquesta distinció honorífica. L’ha recollida la seva vídua, Janine Künzi, acompanyada d’altres membres de la seva família. També han assistit els membres del Patronat de la Universitat internacional de la Pau, encapçalats per la seva presidenta, Neus Sotomayor. L’atorgament d’aquest títol ha comptat amb els vots a favor d’ERC, PSC, CUP i JuntsxSantcugat; i l’abstenció de Ciudadanos.

Mireia Ingla, alcaldessa: “Tal és el llegat i compromís cívic de l’Arcadi Oliveres que aquesta ciutat estava amb deute amb ell. És per això que avui els representants electes, en nom de la ciutadania, li atorguem la més alta distinció del ple. Més enllà del compromís amb els drets humans i la pau, l’Arcadi també ens va ensenyar com pots marxar d’aquest món: donant amor, tendresa, acomiadant-te de tothom i de manera serena. Això és el que va fer durant les seves darreres setmanes. L’Arcadi feia sentir a tothom que era important per a ell i mai tenia un no per resposta.”

Amb aquest nomenament, l’Ajuntament vol reconèixer la trajectòria d’Arcadi Oliveres a favor de la pau i del desarmament així com les nombroses iniciatives per impulsar els drets humans i la justícia social.

Un activista incansable a favor de la pau

Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveres i Boadella era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va morir a Sant Cugat el passat mes d’abril.

Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona i de l’Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Va ser part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a la OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la Guerra del Golf i la de l’Iraq. També era membre d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia.

Sempre va defensar els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001. Era una persona que va participar activament a la vida pública a través d’innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant a nivell local, com de país i mundial.

Va escriure diversos llibres i articles tant de caire divulgatiu com especialitzat. El seu darrer volum “Paraules d’Arcadi. Què hem après del mon i com podem actuar” ha estat publicat recentment per Angle Editorial. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

Forta vinculació amb Sant Cugat

Arcadi Oliveres va viure a Sant Cugat, on va desenvolupar moltes iniciatives. La seva vinculació amb la ciutat s’inicia amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l’any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l’Institut Victor Seix de Polemologia, i d’Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Aquesta Universitat té l’objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l’intercanvi d’opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta institució ha esdevingut un referent de la Cultura de Pau.

A més, mitjançant el projecte “Teixint Xarxes” Oliveres es va adreçar cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.

Fills i filles predilectes de Sant Cugat

Arcadi Oliveres s’afegeix a la llista de filles i fills predilectes de la ciutat, una de les màximes distincions honorífiques que atorga Sant Cugat. Fins ara, ostenten aquest reconeixement:

Joan Fàbregas (2006)
Joan Llamas (2006)
Pep Blanes (2011)
Pilar Gefaell (2012)
La Penya Regalèssia (2014)
Pere Grau (2015)
Joan Tortosa (2017)
Gabriel Ferrater (2018)
Rudolf Häsler (2018)
Montserrat Obiols (2019)
Carmen Rojo (2019)