Ajuntament

L’Ajuntament demana màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals

15/06/2022
Comparteix aquesta notícia

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2022. L’acte també ha comptat amb la presència del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, la vocal de Medi Ambient de l’EMD, Susana Herrada, i representants veïnals i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

Enguany l’Ajuntament ha elevat el to a l’hora de demanar a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal. En aquest sentit, s’ha alertat de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals.

En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2021 s’ha registrat en tots els mesos de l’any una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 16’4º, un augment del 10% respecte la mitjana històrica (14’8º període 1914-2020). Cal destacar, també, que els mesos de febrer i juny la temperatura ha superat en més de 3° la mitjana. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

De la mateixa manera la precipitació ha estat per sota de la mitjana tots els mesos de l’any (excepte novembre). El resultat ha estat una suma anual de només 327,6 l/m2, la mes baixa des de 1914. Això suposa un 53% menys de precipitació si es té en compte que la mitjana del període històric 1914-2020 és de 619 l/m2.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha activat diverses accions per intentar mitigar el risc d’incendi tenint en compte que el 40% del terme municipal és zona forestal.

  • Neteja de franges: s’han destinat 192.000€ per manteniment de franges d’urbanitzacions, manteniment de rieres i torrents, vegetació en contacte amb enllumenat públic i arbres forestals caiguts o amb risc de caiguda. Amb aquest pressupost –que es manté respecte l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 91’65 hectàrees: can Barata (12’21 ha); la Floresta (57’73 ha); Sol i Aire (12’49 ha); i can Trabal (9’22 ha).
  • Projecte de gestió forestal sostenible finca can Monmany: s’han realitzats treballs silvícoles en aquesta finca (reducció de volum biomassa, eliminació de pins tombats, retirada de bruc mort i sec…). Es tracta d’una zona dins d’un punt estratègic de gestió per prevenir els incendis forestals. En total s’ha actuat en una zona de 10 hectàrees amb la col·laboració del Centre de La Propietat Forestal i dins del programa europeu Life Climarck.
  • Renovació flota vehicles Protecció Civil: s’han incorporat 2 tot-terreny, 5 motos, 2 cotxes i 2 bicicletes elèctriques. En total s’ha invertit 190.000€. Els vehicles es destinaran a la realització de tasques preventives i d’actuació en cas d’emergència.
  • Informació a les urbanitzacions en zona forestal: l’Ajuntament repartirà en els propers dies en aquestes urbanitzacions una guia per informar sobre com actuar en cas d’un incendi forestal. També està preparant uns plànols preventius d’evacuació d’aquestes urbanitzacions en cas de produir-se un incendi.
  • Material i prevenció: l’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cisterna de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluen i s’informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc…) que es trobin aïllades en zona forestal. Així mateix, enguany Sant Cugat torna a formar part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI)
  • Campanya informativa: l’Ajuntament ha iniciat com en els darrers anys una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania amb el lema “Ni una espurna!”.

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat “Estem molt preocupats per la situació climàtica i per l’alt risc d’incendis. Per això hem preparat una campanya per prevenir-los i demanem a la ciutadania molta prudència. Enguany també millorarem la informació a les urbanitzacions que estan en zona forestal per tal que, en cas d’incendi, tinguem una reacció col·lectiva”.

Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana: “amb la campanya d’enguany estrenem nous vehicles de Protecció Civil i comptem, com sempre, amb l’ajuda inestimable del voluntariat i de l’ADF. Posarem tots els nostres recursos per evitar un incendi, però  apel·lem també a la col·laboració ciutadana. Davant qualsevol sospita de foc, cal trucar al 112”.

Balanç incendis 2021

L’any passat es van cremar 1’4 hectàrees en un total de 16 incendis en zones de matolls. Tot i no ser una xifra molt elevada, ha augmentat respecte l’any 2020 (0’18 hectàrees) o l’any 2019 (0’88 hectàrees).

Accions de l’EMD de Valldoreix

L’Entitat Municipal de Valldoreix s’ha preparat realitzant els treballs anuals de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis, tasques dutes a terme durant el mes de maig a càrrec de l’empresa Espais Verds del Vallés S.A. Els treballs van consistir en la neteja de 25 metres de franja boscosa a tocar de la trama urbana de Valldoreix, al límit amb el Parc Natural de Collserola, i a les àrees de bosc interiors de la vila.

L’objectiu és protegir la natura i els nuclis habitats dels episodis d’incendis que puguin aparèixer durant els mesos de més calor de l’any. L’actuació es va iniciar al barri de la Barceloneta-Sant Jaume i va anar avançant en direcció est-oest fins a completar la totalitat del territori amb els barris del Monmany, Regadiu i la Guinardera. Les tasques de manteniment abasten un total de 38 hectàrees i mitja i tenen un cost proper als 24.000 euros.

En la mateixa línia, l’EMD de Valldoreix ha editat un BAN informatiu que es farà arribar properament a totes les llars de Valldoreix, on es detallen les mesures de prevenció d’incendis forestals i les prohibicions d’utilitzar pirotècnia, llençar petards i fer fogueres, durant la celebració de les properes revetlles de Sant Joan i Sant Pere i fins a la finalització del període de risc d’incendis.