Ajuntament

La masia de la Torre Negra ja és de propietat municipal

14/01/2022
Comparteix aquesta notícia

La finca de la Torre Negra ja és patrimoni de tots els santcugatencs i les santcugatenques. Aquest matí s’ha formalitzat per part de l’Ajuntament la compra d’aquesta  finca, formada per una masia fortificada del segle XV i per aproximadament 88’2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha rebut simbòlicament les claus de l’edifici de mans dels antics propietaris de la finca, la família Rabadà. L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; i la tinenta d’alcaldia de Drets Social i Igualtat, Núria Gibert.

Mireia Ingla, alcaldessa: “Amb aquesta compra l’Ajuntament adquireix un edifici patrimonial de gran valor per a la ciutat. Ara bé, Torre Negra també representa, per a molta gent, un símbol de la protecció i la preservació de Collserola. Ara la masia i la finca de Torre Negra passen a ser de la ciutat, i volem obrir-les a la ciutadania perquè en pugui gaudir a través de l’oci, l’esbarjo o el contacte amb la natura.”

La compra de la Torre Negra ha estat tramitada amb el vist-i-plau del ple municipal i amb l’informe favorable la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat per tal de realitzar aquesta operació.

El preu d’adquisició s’ha fixat en 2’8 M€, una xifra validada pel servei de Valoracions i Patrimoni de l’Ajuntament. El consistori ha abonat aquesta quantitat ja que disposa dels recursos suficients a la partida “Compra de patrimoni” reservada al pressupost 2021 d’inversions municipals. 

La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat

L’edifici de la Torre Negra, que inicialment es va erigir com un castell, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que al 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família.

La finca conserva unes 2’7 hectàrees d’antics conreus que es conserven com a prats i zones enjardinades (on està situat l’edifici de la Torre Negra) i aproximadament 85’5 hectàrees forestals dominades per pins i alzines situades dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El valor patrimonial i històric de l’edificació, així com la seva singularitat, fa que la Torre Negra esdevingui un element amb un gran significat per a la ciutadania de Sant Cugat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A aquest fet se li ha de sumar la proximitat amb el nucli urbà i la gran accessibilitat a peu i en bicicleta. Per aquestes raons la Torre Negra és una de les principals portes d’accés al Parc de Collserola.