El regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, ha presentat aquest migdia les dades de la 45a onada de l’Observatori Sociològic, elaborada el passat mes de juliol amb un total de 1.080 entrevistes. La presentació es fa en el marc de la nova eina Dades Obertes de Ciutat (DOC), que busca donar a conèixer l’opinió ciutadana sobre aspectes de la ciutat, els serveis i el govern municipal. CONSULTA L’OBSERVATORI AQUÍ: 45a onada Observatori Sant Cugat Juliol 2022
Un dels aspectes més destacats d’aquesta onada és la bona valoració d’algunes de les actuacions dutes a terme recentment al municipi. La nota més alta és per a la gratuïtat de d’Infantil 2 a les escoles bressol municipals (7’98), seguida de la creació per part de l’Ajuntament i FGC del bitllet reduït per als pensionistes de Sant Cugat que es desplacin a la Mútua de Terrassa (7’61).
La Festa Major d’enguany (7’28) i les portes obertes a Torre Negra (6’94) també destaquen per la seva valoració, així com la celebració de la Re-Volta (6’86), l’ampliació del mercat de Volpelleres (6’81) o els Pressupostos Participatius (6’27). Del conjunt d’aquestes actuacions, la Festa Major i els Pressupostos Participatius són els més coneguts per la ciutadania (94’2% i 56’1% respectivament), mentre que el Bitllet del Pensionista i la Gratuïtat d’I2 tenen menys coneixement (40’4% i 37’2% respectivament).
Oriol Sànchez, regidor de Participació i barris: “és important disposar d’una eina com l’Observatori per poder prendre decisions amb dades d’opinió de la ciutadania. Per això, també valorem positivament que l’Ajuntament sigui la institució que genera un major grau de confiança o que tots els serveis municipals sobre els quals s’ha preguntat tinguin una valoració de més d’un 6”.
Pel que fa a la valoració dels serveis municipals, el Teatre-Auditori continua sent el més ben valorat (7’96) seguit del Servei d’Atenció LGTBI (7’54), el Museu (7’49) i Protecció Civil (7’47). Tota la resta de serveis municipals que apareixen a l’Observatori han obtingut més d’un 6 de nota.
Creix lleugerament la satisfacció de viure a Sant Cugat
La ciutadania posa un 8’1 de nota a la satisfacció de viure a la ciutat, una xifra que augmenta lleugerament (8) respecte el penúltim Observatori. Un 88’7% dels enquestats es consideren molt o bastant satisfets, mentre que tan sols un 2’1% poc o gens satifets de viure a Sant Cugat. Un 9% ho considera regular.
L’Ajuntament, única institució que aprova en grau de confiança
Tot i baixar lleugerament (passa d’un 5’7 a un 5’5), l’Ajuntament es manté com a institució que genera un major grau de confiança envers la ciutadania. De fet, és l’única institució que aprova ja que el Parlament i el Govern de Catalunya passen a suspendre (d’un 5’1 a un 4’8; i d’un 5 a un 4’8 respectivament).
Seguidament hi ha la Diputació de Barcelona (4’6) i els sindicats (4’1). La resta d’institucions queden per sota del 4: Justícia (3’9), Congrés dels Diputats (3’9), Govern central (3’8) i partits polítics (3’1).
Un 6’6 de nota a l’estat general de la ciutat
La valoració baixa lleugerament i passa d’un 6’7 a un 6’6. La franja d’edat que posa una major nota és la dels joves (16 a 34 anys) mentre que el col·lectiu amb una opinió més baixa sobre l’estat de la ciutat és la dels 50 a 64 anys.
Els Parcs i les zones verdes, tot i una baixada en la valoració, continuen sent els aspectes més ben valorats (7’2) seguits de les instal·lacions esportives (6’9), la seguretat ciutadana (6’29) i la recollida d’escombraries (6’26). El trànsit (4’74) i l’accés a l’habitatge (3’59) són els únics aspectes que suspenen.
Pel que fa als principals problemes de Sant Cugat, s’assenyalen el trànsit i la mobilitat (23’9%), la neteja dels carrers (21’9%) i l’Habitatge (18’9%).
Com s’informa la ciutadania?
L’Observatori també conté un apartat sobre els canals d’informació. En l’àmbit generalista, el canal de televisió més vist és TV3 (56’3%), la ràdio més escoltada és RAC1 (30’7%) i el diari més llegit La Vanguardia (45’1%). En l’àmbit local els mitjans més seguits són el TOT Sant Cugat (73’2%), les xarxes socials (12’2%) i TV Sant Cugat (12%). Sobre el grau d’informació de les actuacions municipals, la ciutadania posa un 5’2 de nota (l’anterior era un 5’5).
Creix el coneixement ciutadà sobre l’alcaldessa
Un 85’7% de la ciutadania coneix Mireia Ingla com a alcaldessa, 5 punts més que en la darrera onada (80’8% al febrer 2022). Pel que fa a les valoracions, la ciutadania posa la mateixa nota (5’4) a l’alcaldessa i a l’equip de govern. Cap grup municipal aprova: Junts (4’81), ERC (4’74), PSC (4’06), CUP (4’04) i Cs (2’43).