Ajuntament / Alcaldia

Homenatge a Roc Codó per commemorar la II República

13/04/2021
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat commemorarà el 90è aniversari de la proclamació de la II República i homenatjarà l’alcalde Roc Codó amb un acte a la plaça de Barcelona

L’acte tindrà lloc el 14 d’abril a les 19 hores i es retransmetrà al canal YouTube Ajuntament de Sant Cugat

L’homenatge inclou la presentació de l’exposició dedicada a la figura de l’alcalde republicà, ‘Roc Codó: l’home compromès’

L’esdeveniment, amb aforament limitat, oferirà invitacions a santcugat.cat

Els 90 anys de la proclamació de la II República del 1931 agafaran cos a Sant Cugat amb un homenatge ciutadà a la plaça de Barcelona. L’esdeveniment se celebrarà el proper dimecres 14 d’abril a les 19 hores, coincidint amb l’efemèride i s’emetrà al canal YouTube Ajuntament de Sant Cugat. L’acte també servirà per glossar la figura de l’alcalde Roc Rodó.

L’acte, d’una hora de durada, comptarà amb la participació de l’Escola Joan Maragall amb el seu programa ‘Camins de Memòria’, dedicat aquesta primavera a l’alcalde Roc Codó; el grup de dones Som Veïnes des del seu programa ‘Les Places de la Memòria’ també dedicat a l’alcalde republicà; els Tallers de Teatre Sílvia Servan; el músic i net de Roc Codó, Pere Codó; i l’historiador local i expert en Codó José Fernando Mota (https://historiasantcugat.wordpress.com/2019/09/30/roc-codo-serra).

L’homenatge inclourà la inauguració de l’exposició commemorativa, a la mateixa plaça de Barcelona: ‘Roc Codó: l’home compromès’, que es podrà visitar fins al 28 d’abril. Es tracta d’una producció de la regidoria de Memòria Històrica amb imatges històriques de Codó cedides per la seva família, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Municipal, així com fotografies actuals fruit de la tasca de recerca, reflexió i sensibilització del col·lectiu Som Veïnes i dels infants de 6è de l’escola Joan Maragall (primera escola pública de Sant Cugat, inaugurada pel president Macià i l’alcalde Codó el 1932 amb el nom de Col·legis Nous). ‘Roc Codó: l’home compromès’ s’apropa a la figura de Codó i als valors republicans en pro d’una societat democràtica i socialment justa.

L’acte commemoratiu, a causa de la pandèmia, tindrà un aforament limitat i podrà seguir-se també per Cugat Mèdia i Tot Sant Cugat amb interpretació de llengua de signes. Es podrà reservar entrades a santcugat.cat/90anysrepublica a partir d’aquest dijous, 8 d’abril.

La commemoració dels 90 anys de la proclamació de la II República es complementarà amb la conferència de l’historiador i escriptor santcugatenc Josep Maria Figueres, ‘Companys a Sant Cugat’, el 26 d’abril a les 19h, al Museu de Sant Cugat. L’acte servirà també per presentar el llibre del mateix Figueres, ‘Lluís Companys i Jover: discursos de guerra’.

Una altra activitat associada serà l’itinerari guiat ‘El Sant Cugat republicà (1931-1936)’ aquest dissabte 17 d’abril, a les 12h, al Museu de Sant Cugat. L’equipament organitza aquesta passejada amb explicacions dels principals esdeveniments del període històric amb José Fernando Mota. Cal reservar plaça a [email protected]