Ajuntament / Alcaldia / Cultura

Finalitzades les obres de restauració de la muralla de llevant del monestir de Sant Cugat

30/03/2023
Comparteix aquesta notícia

La Diputació de Barcelona ha completat els treballs de restauració de la muralla de llevant del monestir de Sant Cugat. Les obres, a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), han tingut un cost de 441.693,73 euros i una durada de 17 mesos, i han permès posar en valor aquest tram de les muralles i assolir els objectius plantejats en el Projecte bàsic i executiu de restauració, redactat l’any 2020 per un equip multidisciplinari de l’SPAL.

Coincidint amb aquest final d’obres, aquest dijous l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, han fet una visita al tram en el que s’ha intervingut.

El tram de muralla objecte dels treballs forma part del conjunt del monestir de Sant Cugat, monument d’un alt valor històric i patrimonial, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Forma part de les defenses construïdes al segle XIV i està format per tres torres i tres trams de muralla amb una extensió d’aproximadament 65 metres. L’aspecte actual respon, en gran part, a reformes realitzades al segle XVI en aquest sector de muralla. També hi són presents modificacions posteriors, com l’eliminació d’elements defensius amb motiu de la Guerra de Successió de 1714 o la creació de cisternes per regar els horts exteriors a l’interior de les torres.

En el transcurs de la visita també s’ha signat un nou document que manifesta la voluntat de l’Ajuntament i la Diputació per continuar treballant conjuntament en la restauració i posada en valor del monestir de Sant Cugat del Vallés. Cal recordar que ambdues administracions ja tenien aprovat un conveni per al període 2017-2022 amb una aportació per part de la Diputació d’un total de 480.000 euros i de l’Ajuntament de 450.000€ (cal aclarir, però, que la Diputació ha finançat les obres a la muralla de llevant a part d’aquest conveni).

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha subratllat que “el Monestir de Sant Cugat és l’element patrimonial amb més valor de la ciutat i ens connecta amb el nostre passat medieval, a més de ser el símbol per excel·lència del municipi. Preservar aquest tresor és el nostre deure i aquest és l’objectiu de l’actuació que presentem avui de la mà de la Diputació de Barcelona. Aquesta restauració ens permet donar a conèixer la ciutadania nous aspectes d’aquest immens pou d’història que significa el Monestir. Per continuar-ho fent és imprescindible teixir aliances amb altres administracions, i per això avui signem un nou acord amb la Diputació, per anar ideant noves actuacions que consolidin aquesta joia patrimonial”.

La vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, ha dit que “l’any 2017 aquesta muralla queia. I ara fa dos anys teníem un projecte redactat i ens vam conjurar, conjuntament amb l’Ajuntament, a tirar-ho endavant. És important entendre d’on venir, i aquesta restauració ens explica moltes coses del nostre passat”.

Espai d’alt valor arqueològic

El terreny on es disposen les muralles és d’alt potencial arqueològic, amb una llarga seqüència de 2.000 anys d’ús des de l’època romana. Els treballs inicials han consistit en la recerca arqueològica intramurs, amb l’excavació de diversos sondejos per tal de recollir més dades sobre les muralles i analitzar el potencial arqueològic del sector. Això ha permès confirmar que la fonamentació i la base d’aquesta construcció és originària del segle XIV i que dos segles més tard, al segle XVI, es va remodelar.

A continuació s’han consolidat i restaurat les estructures de maçoneria de les torres i dels diferents trams de muralla per garantir-ne l’estabilitat i posar en valor les traces originals, recuperant i significant tots aquells elements que poden ajudar a la lectura i comprensió del monument i de les seves diferents etapes històriques, tal com els junts constructius, les restes de revestiments o altres elements i empremtes significatives evidenciades en la lectura de paraments per tractar de fer-les comprensibles per al públic.

Al sector on la recerca arqueològica ha pogut arribar a les cotes d’ús del segle XVI, s’ha acondiciat el terreny per recuperar aquest nivell posant en valor l’alçada original de la muralla. Les actuacions realitzades en l’espai adjacent permeten l’aproximació i l’observació directa de la muralla, milloren la percepció d’aquesta i la seva integració en el conjunt monàstic així com la millora de qualitat de l’espai urbà situat a l’interior del recinte.

Per últim, s’ha instal·lat una escala de cargol que permet l’accés al nou forjat de fusta construït a la part superior de la torre sud, que s’ha habilitat com a mirador perquè es pugui visitar i gaudir d’una nova visió tant del monument com de l’entorn urbà i del paisatge.

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Assaltem la muralla!, visites obertes a tothom

Coincidint amb la finalització de les obres, l’Ajuntament ha organitzat unes jornades, sota el títol Assaltem la Muralla!, per difondre i donar a conèixer la ciutadania la restauració realitzada. El programa i els horaris de visita són els següents:

Dissabte 1 d’abril

 10h

Castrum Octavianum. Les defenses del Monestir

El Castrum Octavianum és un dels noms històrics mítics de Sant Cugat. A tothom li sona el nom, però és poc conegut el seu significat i el que ha donat de si en la legitimació del poder monàstic. Visita oberta a tothom. Es podrà veure la torre de l’homenatge i el nou mirador de la torre sud.

Durada: 60 min

Punt de trobada: plaça de l’Om davant de l’entrada del Museu del Monestir

Activitat gratuïta amb aforament limitat, amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda

Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51

 

11h a 14h

Assaltem la muralla!

Visites guiades cada 30 minuts per conèixer els resultats de la restauració de la muralla de llevant i pujada al mirador de la torre sud

Públic general

Durada: 30 min

Punt de trobada: Museu del Monestir

Activitat gratuïta amb aforament limitat, amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda

Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51

 

Diumenge 2 d’abril

11h a 14h

Assaltem la muralla!

Visites guiades cada 30 minuts a la muralla i pujada al mirador de la torre sud

Públic general

Durada: 30 min

Punt de trobada: Museu del Monestir

Activitat amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda

Activitat gratuïta amb aforament limitat

Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51