L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha inaugurat aquesta tarda el ViLab, un nou espai d’experimentació, innovació i formació relacionat amb el vi que s’ha creat a partir de la tradició vitivinícola de Sant Cugat. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Promoció Econòmica i Innovació, Sílvia Solanellas, i una nombrosa representació de persones i institucions relacionades amb el món del vi.
Aquest projecte, liderat per l’Ajuntament, compta amb la col·laboració entre altres institucions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català del Vi, la Fundació Alícia, el Vinseum o el Consell Comarcal del Vallès Occidental. “Es tracta d’un projecte d’innovació cultural”, ha detallat l’alcaldessa, “que pretén posar en valor el llegat vitivinícola de Sant Cugat des d’una perspectiva moderna i basada en l’experiència directa”.
El ViLab es troba situat com a espai annex al Celler Modernista de Sant Cugat, emblema indiscutible del Sant Cugat vitivinícola i que, a la vegada, és una de les subseus del Museu de Sant Cugat. Es tracta d’un espai polivalent i diàfan que, a part d’organitzar un programa permanent d’activitats, es pot adaptar per acollir conferències, tastos de vins, presentacions, maridatges artístics o tallers de caire més sensorial.
La nova programació d’activitats que inaugura el ViLab es pot consultar a www.santcugat.cat/agenda.
El centre obrirà les seves portes, com a complement al Celler Modernista, cada diumenge i festiu, d’11 a 13.30h. A banda de la programació específica, el Vilab oferirà cada tercer diumenge de mes a les 12h una visita combinada al centre i al Celler Modernista. En aquestes visites es podrà visualitzar la maqueta amb projecció mapping sobre l’època de màxim esplendor del passat vinícola, una producció liderada per Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya
Un espai de recerca i de transferència de coneixement
El ViLab és un projecte basat i pensat per promoure diferents valors:
Recerca: és un dels objectius que defineixen fortament aquest projecte. Per fer-ho l’Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb la UAB, que contribuirà a crear coneixement per tal de transferir-lo a la ciutadania.
Experiència: el ViLab és un espai eminentment sensorial, amb propostes que conviden a l’experiència directa.
Comunitat i empresa: com a eix vertebrador de la cultura i el comerç del vi, el ViLab teixirà complicitats amb associacions, emprenedors, xarxa empresarial i productors vitivinícoles actuals. L’objectiu és que el ViLab no només es nodreixi del coneixement i el llegat heretats del passat sinó que esdevingui també una plataforma per donar a conèixer les iniciatives actuals entorn al món del vi.
Tradició: el ViLab pretén recuperar i donar a conèixer el patrimoni vitivinícola i la cultura vinculades al Sant Cugat del vi i, per extensió, al Sant Cugat agrícola. En aquest sentit s’està treballant per tal de recuperar fites emblemàtiques com podria ser la Fira de les Portadores.
Formació: amb un programa pedagògic propi, el ViLab pretén ser un nou recurs per a l’àmbit de l’educació amb l’objectiu de transmetre continguts partint de l’experimentació sensorial directa. En aquest sentit s’aposta per la nova pedagogia coneguda com a Educació 360º, que entén l’educació com un valor que va més enllà de l’àmbit formal escolar i implica famílies, comunitat i entorn. És per això que s’està treballant el projecte educatiu “Vi Viu”, perquè els infants realitzin un aprenentatge mitjançant la realització d’activitats (filosofia del “learning by doing”).
VI VIU, un espai multisensorial per a famílies i escoles: és un espai del ViLab dirigit a infants d’entre 0 a 6 anys. Es tracta d’un espai sensorial perquè els més menuts puguin experimentar, observar, sentir, tocar, el Sant Cugat vinculat al món de la pagesia. Els objectius principals d’aquest projecte són que els infants arribin a conèixer el Sant Cugat rural i vitivinícola; ampliar el vocabulari en relació a la vinya i el món rural a través del moviment, del joc i la paraula; desenvolupar els sentits a través de materials naturals; aprendre a experimentar i observar; i aprendre a fer-se preguntes relacionades amb la vinya i el món rural. L’entrada serà gratuïta i funcionarà cada quart diumenge de mes (a partir del 24 de febrer) d’11 a 13.30h.