El ple municipal del mes de gener celebrat aquesta tarda ha aprovat una declaració institucional per mostrar el rebuig de Sant Cugat a la proposta del TSJC de suprimir els jutjats de violència contra la dona de Rubí i centralitzar aquest servei a Terrassa.
El text manifesta l’oposició a aquesta proposta perquè “les dones que denunciïn violència caldrà que es desplacin a Terrassa per qualsevol actuació judicial relacionada amb la seva denuncia i del possible procediment de família que s’iniciï posteriorment”.
“Aquest proposta”, denuncia la declaració, “ens obre una situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència de la nostra ciutat, ja que no es té en compte les conseqüències tant negatives, que suposa per a les dones que decideixen fer el pas de denunciar, el fet que suposa no només desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat, sinó també el fet que cada cop el Jutjat competent estigui més lluny i desconegui probablement la realitat física del lloc de residència de la víctima”.
Per aquest motiu Sant Cugat demana al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol la “no suspensió i trasllat del jutjat de VIDO de Rubí a Terrassa” i sol·licita al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya “afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar I’accés de les víctimes de la violència masclista a l’empara judicial”.
Finalment, tenint en compte que el municipi compta amb més de 92.000 habitants, es torna a reclamar “que s’iniciï els estudis per tal de reformar la Ley de Planta y Demarcación per tal de dotar a la ciutat de Sant Cugat d’òrgans judicials propis en nombre suficient per tal d’absorbir les demandes que corresponen a la nostra ciutat, de les que es tramiten a la ciutat de Rubí”.
D’altra banda, el ple també ha aprovat una segona declaració institucional que compromet l’Ajuntament a crear una Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions durant el 2020 per defensar els drets dels veïns davant l’Administració municipal.
El text remarca que “una administració local transparent, oberta i propera als ciutadans ha de dotar-se de mitjans suficients per poder-se autoavaluar i procurar la millora en el servei constant que presta als seus veïns”. Per aquest motiu proposa la creació d’aquesta comissió que, a través dels suggeriments de la ciutadania, facilitaria a dotar l’Ajuntament “de millors pràctiques, essencials per a una administració, que pretengui millorar els drets polítics, socials i de participació de la ciutadania així com de la prestació del servei”.
Altres mocions aprovades
El ple també ha aprovat tres mocions més:
• Moció en contra del decret digital. Ha estat aprovada amb els vots a favor de JuntsxSantcugat, ERC-MES i CUP; i els vots en contra del PSC i C’s.
• Moció per a que la gent gran pugui gaudir d’un nou Casal al centre. Ha estat aprovada, amb esmenes, per ERC-MES, PSC i CUP. JuntsxSantCugat hi ha votat en contra i C’s s’ha abstingut.
• Moció per a l’adhesió a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. Aprovada per unanimitat.