Participació

Arrenca una nova edició dels Pressupostos Participatius de Barri amb un procés específic per a infants i joves com a principal novetat

04/05/2022
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament de Sant Cugat engega una nova edició dels Pressupostos Participatius amb l’objectiu que la ciutadania pugui decidir en què s’inverteix una part del pressupost municipal.  La primera fase, de presentació de propostes, començarà el 9 de maig i s’allargarà fins el 2 de juny a través del portal decidim.santcugat.cat

La quarta edició dels Pressupostos Participatius manté la filosofia de l’edició anterior i es treballarà a nivell de barris per tal que els projectes resultants estiguin arrelats al territori i responguin a les necessitats detectades pel veïnat. Amb aquest objectiu, les propostes que es presentin han de respondre a alguna de les línies estratègiques treballades i acordades ara fa dos anys i que es van recollir en un Programa de Barri.

Potenciar la participació d’infants i joves

Una de les principals novetats d’aquesta edició és la reserva d’una part dels diners (216.000 €) per a propostes d’infants i joves. En aquest cas, el procés participatiu es farà amb el Consell d’Infants i el Consell de Joves 13-17, amb la voluntat de fomentar la participació de la població de 10 a 18 anys.

Marco Simarro, regidor de Participació i Barris i Joventut: “volem potenciar la participació dels joves en aquest procés. Són un percentatge molt alt de la població de Sant Cugat i creiem que han estat poc representats en aquest procés, ja sigui per manca d’interès o perquè no se’ls interpel·la prou bé, i per això hem decidit vincular part d’aquest procés al Consell d’Infants i al Consell de Joves, treballar-ho amb els instituts i preveure una reserva pressupostària per als projectes que surtin d’ells”.

Alba Gordó, regidora de Joventut: “és una gran notícia i era més necessari que mai, després de la pandèmia, ja que els diversos òrgans de representació tant de la infància com de la joventut ens alerten que no estem escoltant prou aquesta franja d’edat, i a Sant Cugat, una de les ciutats més joves del país, entomem el repte i posem els Pressupostos Participatius també a disposició d’aquests col·lectius. Estem treballant per posar-los al centre”.

Redimensió del procés

Una altra novetat és l’aposta per redimensionar el procés, reduint el número de projectes resultants i facilitant així la seva execució en els terminis establerts. La reflexió parteix de l’experiència de les tres edicions anteriors i de la voluntat de donar una millor resposta a les propostes i necessitats expressades per la ciutadania en aquest procés participatiu.

Marco Simarro, regidor de Participació i Barris i Joventut: “és una redimensió conjuntural. Tenim una sèrie de projectes d’edicions anteriors encara per executar, hem tingut la pandèmia que ens ha endarrerit molt la possibilitat de poder fer aquesta feina, i per això fem aquesta redimensió amb la voluntat de posar a punt tots aquests projectes i no generar un excés de feina al mandat vinent. Això ens permetrà posar-nos al dia”.

Amb aquesta voluntat, els Pressupostos Participatius decidiran un total d’1,5 M€ corresponents als pressupostos del 2022 i del 2023. Cada barri decidirà 216.000 €, dels quals 200.000 € seran per a projectes d’inversió i 16.000 € per a propostes de pressupost ordinari.

A diferència de l’anterior edició, els barris del centre concentraran tots els diners a decidir només projectes de cada barri i no hi haurà una bossa per a projectes conjunts del centre.

A efectes pràctics, la distribució econòmica entre barris és la mateixa que en l’anterior edició i respon a criteris de dèficits històrics, dotació d’equipaments i volum de població. D’aquesta manera, els barris de Mira-sol, la Floresta i les Planes reben, proporcionalment més diners per total de població que els barris del centre.

Calendari del procés

  • Fase 1. Presentació de propostes i suports a les propostes: fins el 2 de juny a través de decidim.santcugat.cat
  • Fase 2. Validació de les propostes: juny – juliol 2022 per part de l’equip tècnic
  • Fase 3. Presentació i deliberació de les propostes: setembre – octubre 2022 a través dels Consells de Barri
  • Fase 4. Votació ciutadana de les propostes: desembre 2022 a través de decidim.santcugat.cat
  • Fase 5. Retorn dels resultats:
  • Fase 6. Seguiment i execució de les propostes: a partir de gener del 2023. Es constituiran Grups de treball

Campanya de comunicació

Per garantir la informació i la participació de la ciutadania, el procés es donarà a conèixer a través de diferents mitjans: elements de comunicació al carrer com banderoles i marquesines, elements de comunicació a totes les llars (díptics informatius), xarxes socials, web municipal santcugat.cat i portal de participació decidim.santcugat.cat i informació a tots els consells de barri.

Cal destacar que tant la imatge de la campanya com bona part dels elements de comunicació provenen de la tercera edició dels Pressupostos Participatius i s’han reciclat en una clara aposta per la sostenibilitat i per l’estalvi econòmic. La campanya ja es va pensar i dissenyar, en el seu moment, amb aquesta voluntat de continuïtat de les dues edicions.

ADJUNTEM UN DOSSIER SOBRE L’ESTAT DELS PROJECTES DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 20-21: power point projectes 20-21