Mobilitat

Sant Cugat habilita una Anella de Mobilitat Verda per adaptar els carrers a les noves necessitats de distància social

21/05/2020
Comparteix aquesta notícia

Durant el període de confinament, imposat per l’estat d’alarma a causa de la COVID-19, la mobilitat a Sant Cugat s’ha vist notablement reduïda. Ara, amb la progressiva entrada en les fases de desconfinament, s’han observat més moviments a peu o en bicicleta però principalment ha crescut l’ús del vehicle privat per als desplaçaments laborals. En els pròxims dies i setmanes la ciutat avançarà previsiblement cap a fases de desconfinament més flexibles, el que fa preveure que aquests trajectes augmentin.

Davant aquesta previsió, el govern s’avança amb la posada en marxa de l‘Anella de Mobilitat Verda. Un pla d’acció de mesures urgents i immediates per garantir que la ciutadania pugui moure’s de forma segura mantenint les distàncies recomanades i donant prioritat als desplaçaments a peu i als mitjans de transport sostenible. En aquest sentit, cal recordar que ja hi ha estudis que afirmen que la contaminació atmosfèrica agreuja la gravetat de la malaltia.

S’aplicaran fórmules perquè la ciutat reactivi el dia a dia d‘una manera segura per impedir nous contagis; i alhora, evitar que, per motius de seguretat sanitària, es consolidi l’ús del vehicle privat. D’aquesta manera es pretén que amb l’eixamplament de voreres i carrils bici la ciutadania disposi d’alternatives de transport més sostenibles. Aquestes mesures també facilitaran que els santcugatencs i santcugatenques puguin accedir als establiments de l’eix comercial del centre amb seguretat i potenciar, així, la seva reactivació.

Aquest pla, que és una prova pilot que durarà de moment mentre durin les restriccions generades pels efectes de la pandèmia, ha estat presentat aquesta tarda en roda de premsa pel regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo; la regidora de Sostenibilitat i Comissionada per a l’Emergència Climàtica, Alba Gordó i el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro.

Pla d’acció

Des d’aquest dijous, 21 de maig, i en les pròximes setmanes els àmbits de Serveis Urbans i Mobilitat implementaran actuacions de forma gradual a l’espai públic amb l’objectiu que estiguin a punt de manera immediata. Són actuacions reversibles que incrementaran l’espai disponible per als vianants i les bicicletes.

La brigada municipal serà l’encarregada d’executar les propostes amb pintura i elements d’abalisament. També s’adequarà la programació dels semàfors afectats.

Es reservarà un carril sencer d’espai per a vianants o bicicletes de 2 km al voltant de l’anella central formada pels carrers de Lluís Companys, Àngel Guimerà, Rambla de Ribatallada, Pla del Vinyet, avinguda de Gràcia, Francesc Moragas i Rius i Taulet.

Actuacions previstes

• Rbla. Ribatallada: es reservarà el carril dret de circulació per ampliar la vorera i tenir més espai i evitar conflictes amb les bicicletes del carril bici.
• Pla del Vinyet: s’elimina el carril del costat sud i s’hi crea un carril bici bidireccional per connectar el carril bici d’Av. Gràcia i Ribatallada amb la resta de Pla del Vinyet.
• Av. Gràcia i Francesc Moragas entre Pla del Vinyet i Rbla. Celler: s’elimina el carril d’estacionament i, en el seu lloc, s’hi inclou el carril bici.
• Francesc Moragas, entre Rbla. Celler i Quatre Cantons: s’elimina el carril de circulació esquerre i s’hi crea un carril bici bidireccional.
• Rius i Taulet, entre Quatre Cantons i Lluís Companys: en els trams que tenen aparcament s’elimina l’aparcament i un dels dos carrils de circulació. En el seu lloc es crea el carril bici bidireccional.
• A Lluís Companys s’elimina el carril esquerre i en el seu lloc es crea un carril bici de pujada (en el sentit contrari dels vehicles). En el sentit de la marxa les bicicletes compartiran l’espai amb els vehicles a 30 km/h.
• A la sortida del túnel de Lluís Millet s’obligarà els vehicles a girar a la dreta cap a Villà. El carrer d’Àngel Guimerà quedarà amb un trànsit residual de veïns i es compartirà amb les bicicletes a 30km/h.

Calendari d’implantació

• Els treballs d’adequació s’han iniciat aquest dijous i es preveu que finalitzin la primera setmana de juny, moment en què ja es podrà completar el circuit complet de l’Anella de Mobilitat Verda.

Actualment també s’estan estudiant possibles ampliacions d’aquestes actuacions com l’ampliació dels carrils bici per connectar amb altres zones, la pacificació del trànsit a la resta del municipi i la creació de més espais per a vianants.