Mobilitat

Sant Cugat aprova una nova ordenança per regular i fomentar l’ús de bicis i patinets elèctrics (VMP)

24/12/2021
Comparteix aquesta notícia

Pas endavant per regular la circulació de bicicletes i de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) –principalment patinets elèctrics- a Sant Cugat. El ple municipal ha aprovat definitivament, i per unanimitat, una ordenança per establir les normes de circulació d’aquests vehicles que, especialment pel que fa als VMP, s’han incrementat exponencialment en els darrers dos o tres anys.

L’objectiu de l’Ajuntament és incrementar la seguretat viària a la ciutat i, a la vegada, ordenar i afavorir l’ús d’aquests vehicles per fomentar una mobilitat més neta i saludable. És la primera vegada que el consistori aprova una ordenança d’aquest tipus, una iniciativa que se suma al conjunt d’actuacions per promocionar els vehicles no contaminants com per exemple la construcció de nous carrils bici, la creació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) o l’increment del transport públic.

Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports: “amb aquesta ordenança disposem d’una eina necessària que ens permetrà assegurar una bona convivència viària de bicis i patinets elèctrics, tant amb els vianants com amb la resta de vehicles. La prioritat és seguir apostant per la mobilitat sostenible i, de retruc, fomentar una millor qualitat de l’aire”.

Què estableix l’ordenança?

Per norma general, les bicis i patinets elèctrics han de circular per la calçada, per parcs o pels prop de 50 km de carrils bici que enxarxen la ciutat. No poden passar per la vorera, però sí pels carrers vianantitzats del centre sempre i quan no hi hagi aglomeracions i es pugui mantenir una distància de seguretat amb el vianant (1’5m). En aquests casos els vianants sempre tenen la prioritat.

L’ordenança també estableix que un VMP només pot circular amb una persona i que ha de tenir com a mínim 14 anys. En aquest cas també és obligatori que el VMP tingui llum, timbre i elements reflectants i que com a màxim arribi als 25 km/hora. Pel que fa al casc, és obligatori per als menors de 16 anys.

Les bicicletes no tenen límit d’edat per al seu ús. És obligatori que tinguin llum, timbre i elements reflectants i, pel que fa al casc, és obligatori en menors de 16 anys. Tant les bicicletes com els VMP no necessiten per circular autorització administrativa, ni carnet, ni assegurança obligatòria, tot i que l’Ajuntament recomana contractar-ne una.

Al·legacions i entrada en funcionament de l’ordenança

Aquesta ordenança es va aprovar inicialment al ple de juliol del 2020 i ha rebut un total de 33 al·legacions per part de l’Associació veïnal Centre Estació (16), l’Assemblea de la Bici (2), el grup municipal Ciudadanos (7) i un ciutadà de forma particular (8).

Després d’estudiar-les tècnicament, finalment s’ha resolt acceptar-ne 13 (6 totalment i 7 parcialment). La resta no s’han estimat.

Una vegada aprovada, ara l’ordenança es publicarà al Butlletí Oficial de la Província (BOPB) perquè d’aquesta manera entri en vigor oficialment.