Mobilitat

Dilluns entra en vigor la nova ordenança per regular i fomentar l’ús de bicis i patinets elèctrics (VMP)

11/02/2022
Comparteix aquesta notícia

El proper dilluns 14 de febrer entrarà en vigor la nova ordenança per regular la circulació de bicicletes i de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) –principalment patinets elèctrics- a Sant Cugat. Aquesta ordenança es va aprovar per unanimitat al ple del passat mes de desembre.

L’objectiu és incrementar la seguretat viària a la ciutat i, a la vegada, ordenar i afavorir l’ús d’aquests vehicles per fomentar una mobilitat més neta i saludable. També es potenciarà la bona convivència entre els diferents vehicles i el vianant. És la primera vegada que el consistori aprova una ordenança d’aquest tipus, una iniciativa que se suma al conjunt d’actuacions per promocionar els vehicles no contaminants com per exemple la construcció de nous carrils bici, la creació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) o l’increment del transport públic.

Què estableix l’ordenança?

Per norma general, les bicis i patinets elèctrics han de circular per la calçada, per parcs o pels prop de 50 km de carrils bici que enxarxen la ciutat. No poden passar per la vorera, però sí pels carrers vianantitzats del centre sempre i quan no hi hagi aglomeracions i es pugui mantenir una distància de seguretat amb el vianant (1’5m). En aquests casos els vianants sempre tenen la prioritat.

L’ordenança també estableix que un VMP només pot circular amb una persona i que ha de tenir com a mínim 14 anys. En aquest cas també és obligatori que el VMP tingui llum, timbre i elements reflectants i que com a màxim arribi als 25 km/hora. Pel que fa al casc, és obligatori per als menors de 16 anys.

Les bicicletes no tenen límit d’edat per al seu ús. És obligatori que tinguin llum, timbre i elements reflectants i, pel que fa al casc, és obligatori en menors de 16 anys. Tant les bicicletes com els VMP no necessiten per circular autorització administrativa, ni carnet, ni assegurança obligatòria, tot i que l’Ajuntament recomana contractar-ne una.

Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: “L’objectiu d’aquesta normativa és ordenar la circulació per garantir una respectuosa convivència viària de bicis i patinets elèctrics, tant amb els vianants com amb la resta de vehicles, i afavorir-ne el seu ús per a una mobilitat més neta, segura i saludable”.

Ampliació de la xarxa d’aparcaments segurs Bicibox

Paral·lelament Sant Cugat ha incorporat recentment tres noves estacions de Bicibox. Tenen capacitat per a 42 bicicletes i donen servei a l’avinguda Francesc Macià (a tocar de l’estació de Renfe), a l’av. Francesc Macià (cantonada carrer de la Creu) i a l’Hospital General. Properament s’instal·larà una nova estació al centre comercial (amb capacitat per a 14 vehicles).

En total, la ciutat compta amb 18 instal·lacions en funcionament i una més, al centre comercial, que estarà operativa en poques setmanes. Pel que fa al nombre de places que s’oferta, ara mateix la xarxa de Bicibox suma una capacitat total de 193 places a tot el municipi, 14 més (207) quan entri en funcionament la del centre comercial.