Bona acollida de la prova pilot de bus a demanda corporatiu entre Barcelona i Sant Cugat
El projecte ha connectat durant dos mesos la capital catalana amb 8 empreses del Parc d’activitats econòmiques de Can Sant Joan
El servei ha permès estalviar 158 tn de CO2 i ha obtingut una valoració dels clients de 4,8 punts de mitjana sobre 5
Durant els mesos d’octubre i novembre s’ha desenvolupat una prova pilot de bus a demanda corporatiu que ha connectat diversos punts de la ciutat de Barcelona amb un total de vuit empreses del Parc d’Activitats Can Sant Joan. Es tracta d’un servei de mobilitat sense precedents en l’àmbit estatal i que, tot i la situació de la pandèmia, ha tingut una gran acceptació entre els usuaris i les empreses participants i ha permès estalviar un total de 158 Tn de CO2 a causa del canvi de vehicle privat a transport públic d’un percentatge important d’usuaris.
El servei desenvolupat per l’Ajuntament de Sant Cugat, la consultora d’innovació FACTUAL i l’operador MOVENTIA dins el marc del projecte CommINSAFE (Commuting with Shared Mobility Covid-free) finançat per l’EIT Urban Mobility, té l’objectiu de millorar la mobilitat diària de les persones que treballen en àrees geogràfiques on el transport públic no té una connexió directa.
Durant el pilot, s’ha establert un itinerari amb diferents parades de bus a Pl. Espanya, Estació de Sants, Pl. Francesc Macià i en diversos punts de la Via Augusta de Barcelona i les ha deixat a la porta de la seva empresa a Sant Cugat. S’han recorregut prop de 2.000 km.
L’aplicació NE-MI, utilitzada per a aquesta prova, informa en temps real de la situació del bus i, en cas de no haver usuaris sol·licitants en una parada determinada, el conductor és informat i pot anar directament a la següent per un itinerari més ràpid, millorant substancialment l’eficiència del servei.
José Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: “L’objectiu d’aquesta prova pilot és incentivar la mobilitat sostenible i segura, apostant perquè totes aquelles persones que agafen el cotxe per anar a treballar passin a ser usuaris del transport públic i el vegin com una alternativa viable i competitiva al vehicle privat”
La prova pilot, tot i l’elevat índex de teletreball, ha rebut una molt bona acollida per part de les persones usuàries que han valorat el confort, la puntualitat, la funcionalitat de l’aplicatiu i les reserves virtuals amb una mitjana de 4,8 punts sobre 5.
L’Ajuntament i les empreses operadores tenen la voluntat de consolidar aquest servei introduint noves rutes i horaris, així com connexions amb altres modalitats de transport no contaminants.
Marc Figuls, responsable del projecte de Factual Consulting: “Davant dels resultats obtinguts, estem treballant per poder donar continuïtat al servei, incorporant més rutes, més horaris i altres modes de transport sostenible”
Un servei Covid-free
Al llarg de la prova pilot s’han assegurat en tot moment unes condicions lliures de Covid gràcies a la integració de la reserva virtual del seient, que ha permès limitar de forma automàtica el nombre d’usuaris i disposar d’una traçabilitat de contactes. Tanmateix, també s’han introduït làmpades de rajos ultraviolats de 222 nm que han permès una desinfecció total de l’aire i de les superfícies quan el bus circulava buit de passatgers.