Medi ambient / Mobilitat

Sant Cugat registra prop d’un milió de trajectes en els punts de recompte de bicicletes de la rambla del Celler i Can Gatxet

21/09/2021
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat registra en dos anys prop d’1 milió de trajectes en els punts de recompte de bicicletes de la rambla del Celler i Can Gatxet

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, la ciutat estrena aquest dimarts un dels nous tòtems que visualitzaran les dades dels comptadors de bicicletes

L’Ajuntament i Moventis impulsen la gratuïtat dels autobusos urbans coincidint amb el ‘Dia Sense Cotxes’ per atraure nous usuaris i usuàries al servei

Sant Cugat disposa des d’aquest dimarts d’un nou tòtem que ofereix dades del pas de bicicletes per la rambla del Celler en temps real. Properament s’instal·larà un altre tòtem al punt de control del Camí de Can Gatxet. Aquestes noves infraestructures permetran a la ciutadania visualitzar al moment quants vehicles de mobilitat personal no contaminants passen per aquests dos punts de la ciutat. De fet, el 22 de maig de 2019 es van començar a enregistrar aquestes dades, però, fins ara, només eren visibles a través del web https://data.eco-counter.com/ParcPublic/?id=6840#.

Des de la posada en marxa dels comptadors s’han registrat 911.683 trajectes, amb una mitjana diària de 538. Cal esmentar que durant el confinament aquestes xifres van davallar notablement.

Si dividim les estadístiques per punts, el de la rambla del Celler obté una mitjana de 647 trajectes diaris (547.673 totals) mentre que al Camí de Can Gatxet, la mitjana és de 430 trajectes (364.010)

Bus gratuït

Aquest matí, el tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, Jose Gallardo, i la Comissionada per a l’Emergència climàtica, Alba Gordó, han presentat les instal·lacions i han anunciat la posada en marxa d’una nova acció per promoure la mobilitat neta i saludable: la gratuïtat del bitllet senzill de bus urbà durant el ‘Dia Sense Cotxes’, que se celebrarà demà dimecres, dia 22 de setembre, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. La mesura, que compta amb la col·laboració de l’operadora Moventis, que assumirà part del cost de la iniciativa, pretén atraure nous usuaris i usuàries que habitualment fan ús del vehicle privat per fer desplaçaments dins el municipi. És per això que la gratuïtat només s’aplicarà als bitllets senzills amb l’emissió de tiquets gratuïts, mentre que quedaran exempts els títols de l’ATM, que es podran validar amb normalitat.

Fes salut, mou-te de manera sostenible

La programació de la SMSS 21, que té com a lema ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’, es tancarà aquest dimarts i dimecres amb les següents activitats:

• ‘La Bicicleta no té edat’ / 21 de setembre de 17 a 18:30 h

Webinar informatiu sobre el projecte ‘Bici Sense Edat’: una proposta de voluntariat social innovadora per a fomentar l’envelliment saludable i combatre la solitud no volguda

Inscripcions a: https://decidim.santcugat.cat/assemblies/mobilitat/f/186/meetings/372

• Dia Sense Cotxes / 22 de setembre

Tancament de la rambla del Celler de 17 a 20 h al tram del Mercadona a Francesc Moragas.
Accés a veïns)

Activitats ( de 17 a 20 hores)

 Pedala amb energia i fabrica crispetes a pedals!
 Chill out – d’activitats mediambientals dirigides a nens i nenes
 Atrapa l’aire – Mitjançant l’observació, l’experimentació i el joc, el taller lúdico-pedagògic ‘Atrapant l’aire’ permet descobrir l’aire com a element que ens envolta i algunes de les seves característiques. També contribueix al fet que els infants prenguin consciència que l’aire es pot contaminar per diferents accions del dia a dia i reflexiona sobre bones pràctiques que afavoreixen una millor qualitat de l’aire

Tancament de la carretera de Cerdanyola 17 a 20 hores, tram de vianants . Activitats lúdico-infantils:

 La ciutat que volia ser cosmopolita – Ajuda’ns a crear una ciutat més bonica i sostenible. Amb el suport de la Diputació de Barcelona.
 Quin soroll fem? Quin aire respires? – consisteix a escollir dos punts per realitzar mesuraments amb un sonòmetre; un mesurament en un punt amb trànsit elevat de vehicles, i una altra a la zona tranquil·la escollida, sense cotxes. Els participants ompliran la fitxa de registre anotant els resultats dels mesuraments, i definint la font de soroll detectada, i classificant les mesures dins el rang de l’escala de decibels.

Afectacions al trànsit

Dia 22 de setembre, coincidint amb el ‘Dia Sense Cotxes’, es tallarà al trànsit el tram de la rambla del Celler, entre la plaça del Celler i Francesc Moragas.

Aquestes accions, incloses en el Pla d’Emergència Climàtica, estan enfocades a incentivar la pacificació dels carrers del municipi coincidint amb l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions.