Medi ambient / Mobilitat

Sant Cugat potencia el coneixement i el gaudi de Collserola amb un punt d’informació i un nou itinerari pel parc

11/12/2018
Comparteix aquesta notícia
Projecte Vores

Les actuacions formen part del Projecte Vores dels pressupostos participatius per millorar el contacte entre la ciutat i l’espai natural
Les properes setmanes també es començarà a aplicar la nova ordenança de circulació de bicicletes pel Parc Natural

Sant Cugat compta amb un nou itinerari per gaudir del torrent de Llaceres, fins ara molt inaccessible en alguns trams, i amb un nou punt d’informació sobre el Parc Natural de Collserola, que s’ha inaugurat avui. Les dues iniciatives són part del Projecte Vores, una de les propostes guanyadores dels primers pressupostos participatius.

L’objectiu d’aquesta proposta, dotada amb 270.000 €, era millorar el contacte entre la ciutat i l’entorn natural, fomentant-ne el gaudi responsable i la conservació. Amb aquesta voluntat, s’han dut a terme les següents actuacions:

  • Arranjament d’un nou recorregut natural seguint el curs del torrent de Llaceres: s’han desbrossat més de 8 hectàrees de terreny, s’han eliminat les espècies invasores com les canyes o els ailants, i s’ha plantat nou arbrat i vegetació autòctona i de ribera. D’aquesta manera, ara es pot caminar amb comoditat pel tram que va de la Rabassada fins al Forat d’en Bocàs, i s’ha millorat la biodiversitat.
  • Arranjament de l’espai comprès entre la Rabassada i el Club de Golf: s’ha desbrossat tot aquest espai, que fins ara era inaccessible, convertint-lo en un nou parc periurbà.
  • Arranjament del Forat d’en Bocàs per facilitar l’accessibilitat d’una important porta d’entrada a Collserola, on el fort pendent, la humitat i la confluència del torrent de Llaceres i la riera de Sant Medir dificultaven el pas.
  • Nou punt d’informació sobre Collserola: està situat a la plaça del Rotary Internacional, i de moment, està previst que obri els diumenges al matí durant la tardor, la primavera i l’estiu. S’hi pot trobar informació sobre el parc natural i els camins per descobrir-lo però també sobre Sant Cugat, per aquelles persones que arriben caminant a la ciutat.

El projecte per naturalitzar les vores de Collserola va ser un dels 12 guanyadors de la primera edició dels Pressupostos Participatius de Sant Cugat. La proposta fusionava dues iniciatives presentades pel biòleg i expert en conservació d’espais naturals, Carles Castell, i pel Club Muntanyenc Sant Cugat, i va rebre 2.500 vots.
La concreció del projecte ha anat a càrrec de l’arquitecte paisatgista, Martí Franch, reconegut expert en l’establiment de trames de connexió entre espais naturals i entorns urbans.

La nova ordenança de circulació de bicicletes pel Parc Natural de Collserola començarà a aplicar-se abans d’acabar l’any

Sant Cugat començarà a aplicar la nova ordenança de circulació de bicicletes pel Parc Natural de Collserola durant la segona quinzena de desembre. Des d’aquest diumenge, agents de la policia local informaran els ciclistes de la normativa i de les possibles sancions que preveu en cas d’infracció.

Precisament, les sancions –d’entre 100 i 500 euros- són la principal novetat d’un text que estableix les següents regulacions:

  • Només es pot circular en bicicleta pels itineraris i pistes senyalitzats: vies principals, pistes forestals i camins de passejada amb una amplada de més de 3 metres.
  • Està prohibit circular en bicicleta pels corriols, rieres, camps a través i camins d’amplada inferiors a 3 metres.
  • No es pot circular a una velocitat superior dels 20 km/h
  • Els ciclistes tenen l’obligació de respectar els vianants sense ocasionar-los molèsties i respectant la seva preferència

La nova ordenança, que es va aprovar en Assemblea General del Consorci del Parc, té l’objectiu de seguir protegint el patrimoni natural de Collserola i promoure una bona convivència entre ciclistes i caminadors en aquest entorn.