Ciutat / Medi ambient

L’Ajuntament plantarà 800 nous arbres i incrementarà la poda un 40% per seguir potenciant el verd urbà de Sant Cugat

11/12/2018
Comparteix aquesta notícia
Campanya recollida de fulles

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha presentat aquest matí la campanya de plantació de nou arbrat –que començarà al desembre- i la campanya de poda, que incrementa el nombre d’intervencions als arbres de la ciutat
Així mateix, l’alcaldessa també ha explicat que el dispositiu de recollida de fulles caigudes per la tardor ja està plenament en marxa
Sant Cugat té pràcticament 1 arbre urbà per cada habitant i 13 parcs amb una superfície de 71 hectàrees de zona verda

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha presentat aquest matí la planificació de la poda i la nova plantació d’arbrat que l’Ajuntament posarà en marxa aquest hivern per seguir potenciant el verd urbà de Sant Cugat. “L’arbrat també és un patrimoni de la nostra ciutat”, ha destacat l’alcaldessa, “i per això treballem perquè estigui en les millors condicions possibles. A més a més, ho fem seguint el Pla Director del Verd Urbà, que planifica les millores paisatgístiques i la qualitat ambiental de la ciutat”.

Paral·lelament, l’alcaldessa també ha detallat el dispositiu municipal que ja està en ple funcionament per recollir les fulles caigudes dels arbres a causa de la tardor. L’acte, que ha tingut lloc a la plaça de la Vila, ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcalde de Presidència, Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira.

Campanya poda

L’alcaldessa ha explicat que, fruit del nou contracte de manteniment de l’arbrat viari (2018-2022), s’han pogut incrementar un 50% el nombre d’efectius per fer la poda a la campanya tardor/hivern (es passa de 8 a 12 treballadors). També s’incrementa un 50% el nombre de plataformes (aparells per arribar a la capçada dels arbres), passant de 4 a 6.
En conseqüència, es podrà incrementar un 40% el nombre d’arbres podats: de 6.440 arbres (campanya 2017-18) es passarà a 9.000 arbres (campanya 2018-19). D’aquesta manera es podrà potenciar la qualitat i el manteniment de l’arbrat de Sant Cugat. Moltes d’aquestes intervencions, ha destacat l’alcaldessa, es faran en zones com el barri de Mira-sol.

Campanya nova plantació arbrat

En aquest aspecte, l’alcaldessa ha destacat que es plantaran un total de 828 arbres durant els mesos de desembre 2018 i febrer-març 2019 (època de fred que permet la plantació). Aquests arbres es col·locaran per quatre motius principals:

  • Pels pressupostos participatius: un dels projectes guanyadors era “tenir més ombra als parcs”, així que per fer-lo realitat es plantaran 188 arbres al Turó de can Mates, a zones de joc infantil de Volpelleres, al Parc de la Pollancreda, als jardins de Sant Cebrià, als jardins de can
  • Rabella i al Parc Central.
  • Espais de nova creació: es plantaran 182 arbres a l’avinguda Generalitat (al costat del nou carril bici) i al Park&Ride d’av. Roquetes.
  • Potenciament espais verds: es plantaran 102 exemplars en diversos parcs de la ciutat.
  • Reposició arbrat a la via pública: es plantaran 356 arbres als carrers que anteriorment s’havien perdut per diferents incidències: accidents de trànsit, envelliment, inclemències meteorològiques…

Campanya recollida de fulles

L’objectiu és continuar mantenint nets els carrers de Sant Cugat i evitar possibles molèsties a la ciutadania. La maquinària específica que l’Ajuntament disposa per a l’època de la caiguda de la fulla és la següent:

  • 1 trituradora de fulles sobre camió
  • 1 escombradora de 10m3 de capacitat
  • 8 bufadores elèctriques d’última generació que minimitzen les emissions de gasos contaminants i les molèsties per sorolls
  • 7 contenidors de grans dimensions als carrers per dipositar-hi les fulles recollides

Amb aquest dispositiu l’Ajuntament reorganitza la plantilla municipal de neteja per tal de destinar els efectius a la recollida de fulla segons les necessitats.

3a fase renovació arbrat rambla del Celler

Els treballs s’iniciaran el 3 de desembre. La previsió és finalitzar els treballs cap al mes de febrer en funció de la climatologia. Els treballs es portaran a terme des de passeig Torreblanca (sense incloure la rotonda quadrada de Passeig Torreblanca) fins a fins al Passeig de Domènech i Montaner i parc Pollancreda.
Es trauran els arbres 49 existents en mal estat i es plantaran 81 arbres (til·lers Tilia tomentosa i prunera de fulles vermelles Prunus pisardii). Es millorarà el drenatge de les aigües, es reperfilaran els parterres i es sembrarà amb la finalitat de tenir altra vegada parterres verds. De la mateixa manera que en les altres fases es plantarà planta arbustiva de flor al lateral i camins transversals amb sàlvies, hebes, gaures i nandines.

Sant Cugat: un arbre per habitant

Sant Cugat gairebé té, de mitjana, una arbre urbà per habitant. La ciutat compta amb uns 85.000 arbres urbans (30.000 en carrers i places, i 55.000 en zones verdes) i una població d’uns 90.000 habitants.
Actualment Sant Cugat té 13 grans parcs urbans que apleguen una gran diversitat d’espècies que ajuden a la reducció del diòxid de carboni i de la contaminació acústica. Aquests parcs tenen una superfície de 71’6 hectàrees.