Joventut

El Pla Local de Joventut 2020-2023 assoleix el 83% de les accions planificades

31/03/2023
Comparteix aquesta notícia

El Pla Local de Joventut 2020-2023 assoleix el 83% de les accions planificades

L’Oh!FICINA JOVE augmenta les persones usuàries i es consolida com a espai de referència en recursos juvenils

Creix la implicació juvenil en el Consell de Joves i en els processos participatius

La regidora de Joventut, Alba Gordó, i el regidor de Joventut, Oriol Sánchez, han fet balanç aquest matí de les polítiques de joventut impulsades durant aquest mandat. Un dels punts claus ha estat l’alt grau de compliment de les accions definides en el Pla Local de Joventut, aprovat pel Ple Municipal el 21 de desembre del 2020 i que ha servit de full de ruta per organitzar i coordinar els recursos municipals per afavorir el benestar dels i les joves de la ciutat. En aquest sentit, cal destacar que de les 59 propostes incloses en el Pla, s’han dut a terme 49 i 4 més estan en procés de licitació, això significa un assoliment del 83% de les accions previstes.

Alba Gordó, regidora de Joventut: “Aquest ha estat el mandat de la joventut a Sant Cugat.
Aquest govern hem posat a les persones joves i les seves problemàtiques al centre de
l’agenda política. Propostes com el “trio la copa” han estat pioneres, replicades i ampliades
al conjunt del país i el conjunt d’organitzacions juvenils ens han reconegut aquesta feina
amb escreix.”

Oriol Sánchez, regidor de Joventut, Participació i Barris: “En aquest mandat hi ha hagut un canvi de 180 graus en les polítiques de joventut al municipi. S’ha dignificat la franja d’edat jove i equiparat amb altres moments del cicle vital de les persones. El Pla Local de Joventut, l’Oh!FICINA Jove i els espais de dinamització i participació juvenil que s’han creat durant aquests anys han estat les eines principals per dur a terme aquest canvi.”

En l’informe presentat es posa de manifest l’augment de població jove, d’entre 12 i 29 anys, durant els darrers quatre anys. El 2019 hi havia 19.818 joves, que representaven un 21,78% de la població total de Sant Cugat. Aquesta xifra ha augmentat fins al 2022 en 1.800 joves, situant-la en 21.623, un 22,59% del total. És per això que des de la regidoria de Joventut s’ha treballat per consolidar l’Oh!FICINA JOVE com a espai de referència de recursos juvenils. El servei d’Assessories Especialitzades de l’Oh!FICINA JOVE, per exemple, ha atès 397 persones l’any 2022, 93 més respecte a l’any anterior.

A més a més, durant el mandat s‘han iniciat diferents projectes: programa Bitàcola (programa que pretén reduir l’abandonament escolar prematur dels i les joves de la ciutat) i el programa Escolta Jove (servei d’informació, assessorament i acompanyament vivencial de les persones joves). Ambdós programes reben el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.

Per una altra banda, destaca l’èxit del programa ‘Trio la Copa’, una de les noves incorporacions del Pla de Joventut, que ha programat set tallers informatius i ha repartit 149 copes menstruals entre les joves de la ciutat.
Durant aquest mandat, els i les joves s’han implicat més en la participació ciutadana. Una mostra d’això és la bona resposta que ha tingut l’última convocatòria dels Pressupostos Participatius Juvenils, que han comptat amb participació de 1.262 persones (12,9%), que han pogut decidir el destí de 200.000 € per a la promoció de propostes sorgides dels infants i joves de Sant Cugat. Així mateix, el Nou Consell de Joves 12-17, constituït el setembre de 2021 i format per 35 consellers i conselleres d’escoles i entitats de la ciutat, ha estat un punt important de trobada perquè els infants i joves puguin dir la seva sobre les polítiques de joventut.

Per últim, el Pla de Joventut ha permès ampliar els espais per a joves en grans actes de ciutat, com la Festa Major o el Nadal, i donar suport a iniciatives juvenils com l’Esplaiada 2022, amb 3.300 participants, el Tindercat, amb 600 assistents, o el 70è aniversari de l’AE Berenguer el Gran.
Podeu trobar més informació i dades en el document adjunt.