Joventut

El Pla Local de Joventut 2020-2023 assoleix actualment el 80% d’accions realitzades

08/06/2022
Comparteix aquesta notícia

El Pla Local de Joventut (PLJ), defineix els objectius i les accions pensades per millorar el benestar dels i les joves d’entre 12 i 29 anys de la ciutat, en el període 2020-2023.

Amb el lema ‘Tenim un pla!’, el PLJ es va  aprovar pel Ple Municipal el 21 de desembre del 2020 i serveix com a full de ruta per organitzar i coordinar els recursos municipals d’una manera més efectiva i afavorir la participació.

Per elaborar el PLJ es van portar a terme diverses sessions de treball amb entitats, tècnics, professionals i grups estables de participació juvenil. Un cop acabada aquesta fase de diagnosi es va dissenyar un document que inclou 5 eixos bàsics, amb 16 objectius i 53 accions.

A data d’avui s’ha dut a terme 43 accions, és a dir un 81,13% del total d’accions plantejades i, a més, s’han incorporat de noves.

Resultats per eixos

 Eix. 1 Generar una oferta alternativa d’oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables entre el jovent

 • 1r Fòrum Jove, celebrat el passat 9 d’octubre de 2020 i que va servir com a jornada de reflexió i treball per parlar sobre l’oci juvenil a la ciutat, amb 45 participants, la col·laboració de tres municipis amb experiències d’èxit i la formació de 2 grup de reflexió.

Arrel del Fòrum Jove, neix la comissió d’oci on han participat 32 joves que, després de diversos mesos treballant, han donat forma al Programa Indanait, que va celebrar la seva primera              trobada el passat 28 de maig.

 • Parc Jove de Nadal, adreçat als i les joves de la ciutat, i es va celebrar durant les vacances de Nadal. Un total de 74 activitats de diferents disciplines (teatre, música, xerrades, tallers, exhibicions, circuit urbà…) i van participar 7.700 joves.

 Eix. 2 Feminisme i les relacions d’igualtat entre el jovent

 •  Trio la copa, em cuido a mi i al medi ambient, campanya de promoció de l’ús de la copa menstrual entre les joves de la ciutat. S’han realitzat 7 tallers i han participat 57 joves. A hores d’ara s’han repartit més de 146 copes.
 • Protocol contra les agressions masclistes en espais d’oci, aprovat definitivament el mes de setembre de 2021.

 Eix 3. Una ciutat que facilita els processos de formació i de transició al món laboral

 •  Programa Bitàcola, un programa per reduir l’abandonament escolar prematur dels i les joves de 16 a 20 anys de Sant Cugat,  que s’ha dut a terme aquest any com prova pilot i on s’ha atès 76 joves.
 • Millora de l’ocupabilitat juvenil, amb contractes de joves en pràctiques a l’Ajuntament, i incorporació de la figura de referent d’ocupació juvenil en conveni amb el Consell Comarcal
 • Programa Singulars, fabrica el teu futur, amb formació sobre màrqueting digital i e-commerce

EIX 4. Promoure l’esperit i el pensament crític entre el jovent

 •  Projectes d’Aprenentatge – Servei (ApS) i servei comunitari mobilitat, amb 34 projectes de servei comunitari desenvolupats
 •  Foment de l’ús de la bicicleta, a través de la promoció de l’anella verda

 Eix 5. Fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia pel jovent

 •  Impuls al Consell de Joves 12/17, amb l’aprovació del Nou Reglament fer-lo més obert i àgil per adaptar-lo a les necessitats dels i les adolescents i l’ampliació de l’edat entre els 12 i els 17 anys (abans 13/16).

 La participació dels joves de centres de secundària i entitats ha crescut un 43 %:

2019-2020: 22  participants

2020-2021: 23  participants

2021-2022: 33  participants

 •  Pressupostos participatius per a joves, que reserva actualment 216.000 € per a propostes d’infants i joves de 10 a 18 anys