Economia / Innovació

Sant Cugat entra al Hub ECUUS per al desenvolupament urbà sostenible d’economia circular

26/03/2021
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat al Hub ECUUS per al desenvolupament urbà sostenible basat en l’economia circular

El nou ens, format per 9 ajuntaments i 8 empreses, neix amb la voluntat d’avançar cap a un nou model econòmic sostenible que permeti accelerar la recuperació davant la crisi de la Covid-19

Sant Cugat és, des d’aquest dimarts, un dels nou ajuntaments que formen part del nou Hub ECUUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles que neix amb l’objectiu d’avançar cap a un nou model econòmic que acceleri la recuperació a través de polítiques de desenvolupament i creixement sostenibles.

Sant Cugat col·laborarà amb els ajuntaments de Gavà, que presidirà l’ens, Gijón, Las Rozas, Riba-Roja de Turia, San Fernando, Sestao, Sevilla i Valladolid. També formaran part de la iniciativa dues entitats publicoprivades, Aigües de Barcelona i Cetaqua, i sis organismes privats, TECH friendly, Vodafone, Iberdrola, Celsa Group, Roca Group i EDP.

José Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: “Sant Cugat, està compromesa en la implementació d’un nou model de desenvolupament, on la col·laboració publicoprivada ajudi a formular i gestionar polítiques que assegurin un desenvolupament sostenible, que protegeixin el medi ambient i que a la vegada potenciïn una recuperació i creixement econòmic. Sant Cugat, conjuntament amb Sevilla i San Fernando formen part del grup de residus dins aquest Hub – ECCUS. Aquest primer projecte es vol centrar en un banc de proves per testejar possibles solucions que disminueixin el percentatge d’impropis en la fracció orgànica mitjançant la detecció d’aquests per la seva densitat. Aquest sistema seria ampliable a les altres fraccions i permetria bonificar als usuaris que realitzin correctament la separació de les diferents fraccions de residus. Aquest sistema, a més, facilitaria la implantació d’un pagament per generació molt més just.”

Objectius del Hub ECUUS

El Hub ECCUS vol esdevenir un espai per al desenvolupament d’iniciatives innovadores per a l’optimització de recursos, promovent la implementació d’estratègies d’economia circular a les ciutats adherides. En aquest sentit, vol convertir aquests municipis en la principal palanca de canvi per a la transició cap a un model econòmic que posi el focus en la creació d’un ecosistema territorial sostenible basat en els conceptes de repensar, redissenyar, reutilitzar, reparar, remanufacturar, reciclar i recuperar.

També s’ha fixat l’objectiu de ser un pol d’atracció per a generar coneixement i experiència en aquest àmbit per fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria, implicar la ciutadania fomentant els llocs de treball verds i incidint en les polítiques de consum. Així com, accedir conjuntament a les diferents fonts de finançament europees i estatals per a implementar aquestes polítiques.

Compromisos

Els organismes signants es comprometen a:

• Actuar com a motor d’activació i vinculació entre els diferents sectors de la indústria, facilitant el contracte entre les administracions locals, les empreses i altres agents clau per fomentar la innovació en matèria d’economia circular.

• Convertir-se en una plataforma d’intercanvi de coneixement i oportunitats de negoci i desenvolupament.

• Promoure l’accés a projectes d’interès comú, d’abast estatal, europeu i internacional.

• Identificar les tendències i necessitats del mercat.

• Ampliar la visió dels membres del Hub a través del contacte amb altres empreses, administracions i centres de coneixement.

• Facilitar a totes les parts del Hub serveis de suport i assessorament.

• Aportar visibilitat nacional i internacional, actuant com a eina de posicionament conjunt.

Eixos d’acció

El conveni contempla activitats de dinamització per a identificar oportunitats, com webinars i tallers; l’activació de projectes innovadors de col·laboració publicoprivada, la identificació de fonts de finançament, accions de comunicació i difusió del Hub i una convocatòria d’un premi anual a la millor iniciativa urbana en economia circular.