Ajuntament / Habitatge

Sant Cugat inclosa a la Llei que rebaixa i congela el preu dels nous contractes de lloguer

25/09/2020
Comparteix aquesta notícia
Premsa Sant Cugat - Habitatge

L’Índex de l’Agència d’Habitatge serà la referència per als nous arrendaments dels habitatges a partir del 23 de setembre

La Llei té una aplicació immediata a Sant Cugat, ja que és una ciutat considerada amb un “mercat d’habitatge tens”

Els nous contractes de lloguer que se signin a partir del dia 23 de setembre a Sant Cugat ja estaran subjectes a la “Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge”, aprovada pel Parlament de Catalunya el dimecres de la setmana passada. Aquesta Llei determina que Sant Cugat és una de les zones del país amb falta d’habitatge assequible. Aquest fet fa que a partir d’ara el cost del lloguer queda vinculat al que estableix l’Índex de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. D’una banda, els nous contractes s’hauran de cenyir al preu/m2 de referència. De l’altra, en cas que l’immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys, la llei impedeix que el propietari n’apugi el lloguer. Per tant, la nova norma rebaixarà els preus que ara estan per sobre de l’Índex i, a més, congelarà els que s’hi situen per sota.

L’equip de govern municipal espera que amb l’entrada en vigor de la nova Llei per regular el preu
del lloguer els preus del lloguer a la ciutat deixin de créixer com ho han fet any rere any i fins i tot que ens alguns casos puguin rebaixar-se.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “Sant Cugat és una de les ciutats del país amb els preus més alts del m2 dels habitatges de lloguer com de propietat. Tots esperem que aquesta sigui una gran oportunitat perquè amb aquesta llei s’aturi l’augment de preus i fins i tot en alguns casos es pugui rebaixar-los. És una nova eina que contribuirà a revertir un dels grans problemes que té la ciutadania de Sant Cugat: l’accés a un habitatge assequible”

Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge: “celebro l’entrada en vigor d’aquesta Llei i, com no podia ser d’altra manera, seguirem impulsant més iniciatives per contribuir a rebaixar preus, com per exemple la promoció de més habitatge públic o la posada en marxa del Punt de mediació entre propietaris i inquilins per renegociar lloguers”.

Afecta tots els pisos de lloguer?

La Llei estableix que el pis de lloguer ha de ser la residència permanent del llogater. En queden exclosos els lloguers firmats abans de l’1 de gener de 1995, així com els habitatges subjectes a un règim de protecció oficial i els integrats en xarxes públiques d’habitatges d’inserció o de mediació per al lloguer social.

Com se sap si el lloguer està per sobre del que marca la llei?

Es calcula a partir de l’anomenat “índex de referència”, que informa de la mitjana de preu per metre quadrat segons la zona, la superfície, l’altura del pis, l’any de construcció, el certificat energètic, si té ascensor, si té aparcament o si està moblat.

L’índex del lloguer es pot consultar a la pàgina web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya: http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer/