Habitatge

Sant Cugat construirà 60 nous habitatges de lloguer protegit

11/02/2019
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha presentat aquest migdia la nova promoció d’habitatge públic de lloguer protegit que impulsa l’Ajuntament a través de Promusa. Es tracta de dos blocs d’edificis amb 60 habitatges que es construiran al carrer Jeroni de Pujades (barri de can Mates) a partir del proper mes de juny. La previsió és poder lliurar-los al primer semestre de 2021.

Aquesta nova promoció municipal s’emmarca en el Pla Estratègic de l’Habitatge i en el Pla d’Acció Promusa 2030, que preveu construir 1.087 pisos de lloguer protegit en els propers anys. “L’objectiu d’aquestes actuacions de l’Ajuntament”, ha destacat l’alcaldessa, “és facilitar als santcugatencs i santcugatenques l’accés a l’habitatge. Per això no ens aturem a l’hora de tirar endavant mesures que van en aquesta línia”.

A part de la construcció de més habitatge públic, també cal recordar que l’Ajuntament ha declarat Sant Cugat com a àrea de “tanteig i retracte” per promoure que el 30% de tots els habitatges que es construeixin al municipi siguin protegits. A més a més en el cas dels barris de can Fontanals i de can Mates Oest, que es desenvoluparan urbanísticament en els propers anys, la reserva d’habitatges destinats al lloguer protegit pujarà fins al 50%.

Una promoció d’alta eficiència energètica

La promoció del carrer Jeroni de Pujades té, com tots els pisos que construeix Promusa, la màxima qualificació energètica (A). “És un habitatge que es construirà amb un alt nivell de qualitat”, ha assenyalat l’alcaldessa, “que a més presenta innovació constructiva i també energètica, molt vinculada a com volem que sigui la nostra ciutat: respectuosa amb el medi ambient i sostenible”.
La principal característica dels dos edificis és que es construiran amb una estructura de fusta (des de la planta baixa fins al 4rt pis) combinada amb una estructura de formigó (fonaments i planta d’aparcament). Es tractarà d’un dels edificis de més envergadura que hi ha a Catalunya construït amb una estructura de fusta. Aquest mètode de construcció és més sostenible, més eficient i produeix menys residus.

D’altra banda la promoció disposa de plaques fotovoltaiques per generar electricitat, sistema de reciclatge d’aigües grises i altres elements bioclimatisme (orientació sud, ventilació creuada, elements d’aïllament…). A més a més, té un sistema de recuperació de calor que fa més eficient l’aïllament dels habitatges.

Finalment, dels 60 habitatges n’hi haurà 10 de dues habitacions (63 metres quadrats) i 50 de tres habitacions (72 metres quadrats). La promoció també disposarà de 60 places d’aparcament i 60 trasters. La inversió per construir els dos edificis és de 5’4 M€. En aquests moments l’obra està en fase de licitació.

L’accés a l’habitatge, una aposta de ciutat

Des de la seva creació l’any 1989, l’empresa municipal Promusa ha construït 1.763 pisos protegits a Sant Cugat: 1.265 en règim de venda i 498 en règim de lloguer (+9 habitatges que s’han adquirit per destinar-los a lloguer protegit).

Es tracta d’un dels parcs d’habitatge públics municipals més grans de Catalunya. De fet actualment Sant Cugat té una de les ràtios més altes d’habitatges públics de lloguer (un 1’45% respecte el total d’habitatges), per damunt de poblacions com Barcelona (1’02%), El Prat de Llobregat (1’18%) o Rubí (0’19%) i similar a Sabadell (1’57%) o Terrassa (1’65%).